MENU

Volkswagen Kever

De Volkswagen Kever werd gedurende 65 jaar gebouwd tussen 1938 en 2003. Het model is de bekendste Volkswagen, de bekendste Duitse auto, en misschien wel de bekendste auto ter wereld. Tot 1967 werd dit model de Typ 1, de 1200 of 1300 genoemd het aantal cc van de achterin gelegen motor, maar in de volksmond kreeg de auto als snel de bijnaam ‘kever’. Deze naam werd zo vaak gebruikt dat Volkswagen besloot om de naam zelf ook te gaan gebruiken. Van de Volkswagen Kever zijn meer dan 20 miljoen exemplaren geproduceerd van 1937 tot 2003 en daarmee is dit model de langst en meest geproduceerde auto op eenzelfde platform.

 

The Rise And Fall Of The Volkswagen Beetle

 

Geschiedenis van de Volkswagen Kever

De Kever was een combinatie van ideeën bedacht door Ferdinand Porsche. Hij kreeg van Adolf Hitler de opdracht een auto voor het ‘gewone volk’ te maken. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het succesvolle concept te zijn. Volgens anderen zou de Hongaarse Jood Josef Ganz de ontwerper zijn. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie de daadwerkelijke bedenker was van de Kever en verschillende verhalen doen hierover de ronde.

 

Volkswagen Kever Typ1

Vroege Volkswagen Kever Typ1

 

Van de kenmerkende viercilinderboxermotor van de Kever is wel bekend wie de geestelijk vader is: Franz Reimspiess. Hitler maakte het mogelijk tot productie over te gaan, maar door de oorlogsindustrie was er weinig mogelijkheid om de Kever als volksauto te introduceren. Het concept werd meer als propagandamiddel gebruikt. Pas na de oorlog kwam de productie echt goed op gang. De eerste prototypen van de Kever hadden geen achterruit, maar na testen werden er uit veiligheidsoverwegingen toch twee kleine ruitjes geplaatst. De ruitjes leken een beetje op de glazen van een bril, en daarmee kregen de eerste Kevers de naam Brilkever.

 

Volkswagen Brilkever

VW ‘Brilkever’ met de kenmerkende achterruitjes

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de Volkswagenfabriek en de “Stadt des KdF-Wagens” in het Britse gedeelte van Duitsland te liggen. Duitsland moet zelf niet zomaar auto’s produceren maar de Britse majoor Ivan Hirst liet de autoproductie toch hervatten zodat Duitsland hiermee een bijdrage zou kunnen leveren aan de afbetalingen van de vergoedingen voor de Tweede Wereldoorlog. De plaatsnaam werd veranderd in Wolfsburg, naar het nabij gelegen slot en de fabriek kreeg de naam Wolfsburg Motor Works. Later noemde men het bedrijf Volkswagen.

 

Eén van de eerste exportlanden voor Volkswagen was Nederland, waar Ben Pon de auto’s ging importeren. De exportmodellen waren vaak beter aangekleed dan de modellen die lokaal aan de bevolking werden verkocht. Begin jaren vijftig werd de achterruit groter en uit een stuk gemaakt en ook deze variant van de Kever kreeg een bijnaam: het Ovaaltje. De achterruit zou vervolgens nog een keer vergroot worden en werd ook iets hoekiger. Het model werd met de jaren steeds een klein beetje veranderd. Door de jaren heen bleef de Kever echter direct herkenbaar door zijn opvallende ontwerp.

 

Ook onder de motorkap groeide de boel mee met de jaren en het blok werd met de tijd vergroot van 1100 cc naar 1584 cc. Hiermee namen uiteraard ook het vermogen en de topsnelheid behoorlijk toe. Verder kreeg de Kever grotere bumpers, grotere koplampen, richtingaanwijzers, betere remmen en grotere achterlichten.

 

Superkevers

In de jaren zeventig vond de grootste verandering aan de Kever plaats. Naast de “gewone” Kever werden ook de 1302- en 1303-modellen gebouwd die Volkswagen zelf Superkevers noemde. De 1302 (sedan en cabriolet) was slechts twee jaar in productie. De 1303 sedan is gebouwd van augustus 1972 tot en met juli 1975 en de 1303 cabriolet tot en met januari 1980. Het 1303-model had onder andere veel meer bagageruimte, een kortere draaicirkel en een opvallende bolle voorruit die bijna de helft groter was dan die van zijn voorganger.

 

Volkswagen Kever Weltmeister

In 1972 nam de Kever het record over van de T-Ford als meest geproduceerde auto. Ter gelegenheid van dit record werd er een speciale uitvoering gebouwd, de Weltmeister. Van deze Kever werden tussen 19 februari en 31 maart 1972 tussen de 5000 en 6000 stuks gebouwd. Kenmerken zijn de 1300-motor, Marathon metallic-kleur, achteruitrijlichten, achterruitverwarming, speciale bekleding en speciale Weltmeistervelgen.

 

volkswagen kever weltmeister

Volkswagen Kever Weltmeister

 

Het einde van een tijdperk

Van de Volkswagen Kever zijn in totaal meer dan 21 miljoen exemplaren gebouwd, een ongelofelijk aantal. De Kever was hiermee in 2003 de op één na meest verkochte wagen ter wereld, na de Volkswagen Golf. De laatste klassieke Volkswagen Kever werd gebouwd op 30 juli 2003 in Puebla, Mexico. Deze kever komt uit de serie ‘Última Edición’, die in een beperkte oplage van 3000 exemplaren werd gebouwd in de kleuren blauw en beige. Deze editie was uitgevoerd met een 46 pk-injectiemotor en standaard voorzien van een radio-cd-speler en alarm en was alleen beschikbaar voor de lokale markt. Toch zijn er honderden exemplaren in het buitenland terechtgekomen bij liefhebbers die deze zelf importeerden. De productie van de Kever is stilgezet, maar er worden nog wel bouwpakketten verscheept vanuit Mexico en onderdelen blijven nog zeker tien jaar leverbaar.

 

VW kever Ultima Edition

Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Kever ‘Última Edición’

 

De productie in Duitsland was al gestopt in 1978. De laatste Kever kwam uit de fabriek in Emden. Het model werd vervangen door nog een succesnummer van Volkswagen: de Golf.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant