Volkswagen Kever

De Volkswagen Kever, die werd gebouwd van 1938 tot 2003, is de bekendste Volkswagen, de bekendste Duitse auto, en in het algemeen een van de bekendste auto’s ooit. Tot 1967 werd hij Typ 1, 1200, 1300 genoemd (naar de motorinhoud in cc) In de volksmond werd de auto als snel ‘kever’ genoemd waarop de fabrikant de naam zelf ook ging gebruiken. Van de Volkswagen Kever zijn meer dan 20 miljoen wagens geproduceerd van 1937 tot 2003 en daarmee is dit model de langst en de meest geproduceerde wagen op eenzelfde platform.

 

Volkswagen Kever Typ1

 

Geschiedenis van de Volkswagen Kever

De Kever was een combinatie van ideeën bedacht door Ferdinand Porsche. Hij kreeg van Adolf Hitler de opdracht een auto voor het ‘gewone volk’ te maken. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn. Volgens anderen zou de Hongaarse Jood Josef Ganz de ontwerper zijn. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie de werkelijke bedenker was van de Kever.

 

Van de kenmerkende viercilinderboxermotor van de Kever weten we wel wie de geestelijk vader is: Franz Reimspiess. Hitler maakte het mogelijk tot productie over te gaan, maar door de oorlogsindustrie was er weinig mogelijkheid om de Kever als volksauto te introduceren. Het concept werd meer als propagandamiddel gebruikt. Pas na de oorlog kwam de productie echt van de grond. De eerste prototypen van de Kever hadden geen achterruit, maar na testen werden er toch twee kleine ruitjes geplaatst. De ruitjes leken een beetje op de glazen van een bril, en daarom worden de eerste Kevers wel Brilkevers genoemd.

 

Volkswagen Brilkever

Volkswagen ‘Brilkever’ met de kenmerkende achterruitjes.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de Volkswagenfabriek en de “Stadt des KdF-Wagens” in het Britse gedeelte van Duitsland te liggen. De Britse majoor Ivan Hirst liet de autoproductie hervatten zodat dit een bijdrage zou zijn aan de afbetalingen die Duitsland moest doen. De plaatsnaam werd veranderd in Wolfsburg, naar het nabij gelegen slot en de fabriek kreeg de naam Wolfsburg Motor Works. Later noemde men het bedrijf Volkswagen.

 

Eén van de eerste exportlanden voor Volkswagen was Nederland, waar Ben Pon de auto’s importeerde. De exportmodellen waren vaak beter aangekleed. Begin jaren vijftig werd de achterruit groter gemaakt en ook deze versie kreeg een bijnaam: het Ovaaltje. De achterruit zou vervolgens nog een keer vergroot worden en werd ook iets hoekiger. De Kever werd met de jaren steeds een klein beetje veranderd. Door e jaren heen bleef de Kever echter direct herkenbaar door zijn opvallende ontwerp.

 

Ook onder de motorkap groeide de boel mee met de jaren en het blok groeide van 1100 cc naar 1584 cc. Hiermee namen uiteraard ook het vermogen en de topsnelheid behoorlijk toe. Verder kreeg de Kever grotere bumpers, grotere koplampen, richtingaanwijzers, betere remmen en grotere achterlichten.

 

Superkevers

In de jaren zeventig vond de grootste verandering aan de Kever plaats. Naast de “gewone” Kever werden ook de 1302- en 1303-modellen gebouwd die Volkswagen zelf Superkevers noemde. De 1302 (sedan en cabriolet) is maar twee jaar gebouwd. De 1303 sedan is gebouwd van augustus 1972 tot en met juli 1975 en de 1303 cabriolet tot en met januari 1980. Het 1303-model had onder andere veel meer bagageruimte, een kortere draaicirkel een opvallende bolle voorruit die bijna de helft groter was dan die van zijn voorganger.

 

Volkswagen Kever Weltmeister

In 1972 nam de Kever het record over van de T-Ford als meest geproduceerde auto. Ter gelegenheid van dit record werd er een speciale uitvoering gebouwd, de Weltmeister. Deze Kever is gebouwd tussen 19 februari en 31 maart 1972 (5000-6000 stuks). Kenmerken zijn de 1300-motor, Marathon metallic, achteruitrijlichten, achterruitverwarming, speciale bekleding en speciale Weltmeistervelgen.

 

Volkswagen Kever Weltmeister

 

Het einde

Van de Volkswagen Kever zijn in totaal ruim 21 miljoen exemplaren gebouwd. De Kever was hiermee in 2003 de op één na meest verkochte wagen ter wereld, na de Volkswagen Golf. De laatste klassieke Volkswagen Kever werd gebouwd op 30 juli 2003 in Puebla, Mexico. Deze kever komt uit de serie ‘Última Edición’, die in een beperkte oplage van 3000 exemplaren werd gebouwd in de kleuren blauw en beige. Deze editie was uitgevoerd met een 46 pk-injectiemotor en standaard voorzien van een radio-cd-speler en alarm en was alleen beschikbaar voor de lokale markt. Toch zijn er honderden exemplaren in het buitenland terechtgekomen bij liefhebbers die deze zelf importeerden. De productie van de Kever is stilgezet, maar er worden nog wel bouwpakketten verscheept vanuit Mexico en onderdelen blijven nog zeker tien jaar leverbaar.

 

De productie in Duitsland was al gestopt in 1978. De laatste Kever kwam uit de fabriek in Emden. Het model werd vervangen door nog een succesnummer van Volkswagen: de Golf.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant