De brilkever

Dinsdag 20 mei 2014 om 22:15 door Frank

De Kever was een mengelmoes van ideeën die door Ferdinand Porsche – in opdracht van Adolf Hitler – werden samengesmolten. Het was echter niet Porsche, maar Erwin Komenda of Béla Barényi die het ontwerp voor de eerste kever maakte. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn. Volgens anderen zou de Hongaarse Jood Josef Ganz de ontwerper zijn. Waarschijnlijk zullen we nooit weten wie de echte bedenker was van het “Kever”-concept. Pas na de oorlog kwam de productie echt van de grond en zou het model uitgroeien tot één van de grootste iconen uit de autogeschiedenis.

 

brilkever

Brilkever.

 

De brilkever

De eerste prototypen van de brilkever hadden geen achterruit. Bij het testen werd hier nogal over geklaagd omdat het zicht naar achteren hierdoor ernstig te wensen overliet en werden er alsnog twee kleine ruitjes geplaatst. De ruitjes leken een beetje op de glazen van een bril, en daarom worden de eerste Kevers ook wel Brilkevers genoemd. De brilkever werd gebouwd door Volkswagen tot 1953.

 

Brilkever achterzijde

De typische achterruitjes van de brilkever.

 

Techniek van de brilkever

Het model had een 4 cilinder motor die 30 PK leverde. De auto had kabelremmen en semaforen. De eerste kevers hadden een 6V elektrisch systeem in plaats van het tegenwoordig gangbare 12V systeem.

 

brilkever motor

25-30 PK sterke vier cilinder van de brilkever.

 

brilkever iinterieur

Interieur van de brilkever.

 

De brilkever begint steeds zeldzamer te worden. Niet alleen op de Nederlandse wegen maar ook op de Europese wegen. Een exemplaar in goede staat kan al snel een waarde hebben van €15.000 tot €25.000.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0Z1AUjVWBk8Brilkever uit 1951.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's