MENU

Toyota Land Cruiser

De Toyota Land Cruiser is de bekende zware terreinauto van Toyota. De Land Cruiser wordt sinds 1954 gebouwd door het Japanse merk, maar de ontwerpgeschiedenis gaat helemaal terug tot 1941. Sindsdien hebben al meer dan tien generaties Land Cruisers elkaar opgevolgd. Van de eerste versie uit 1954 werden 90 exemplaren gebouwd en dit model had veel weg van een Jeep. Het model ontwikkelde zich als een zeer betrouwbare auto die door de jaren heen in verschillende uitvoeringen werd gebouwd.

 

Toen het Japanse Keizerlijk Leger in 1941 de Filippijnen bezette, vond zij een oude Bantam Mk II Jeep en verscheepten deze naar Japan. De Japanse militaire autoriteiten gelastten Toyota om dit voertuig na te maken maar wel met een eigen ontwerp. Het resultaat was het model AK prototype.

 

Vervolgens wilde de Japanse regering dat Toyota een lichte vrachtwagen voor het Japanse leger zou produceren. In 1942 ontwikkelde Toyota het AK10 prototype door reverse-engineering van een Bantam GP Jeep. De truck was voorzien van een rechtopstaande grille, vlakke wielkasten voor, die schuin omlaag en naar achteren liepen, koplampen boven de wielkasten aan beide zijden van de radiator gemonteerd, en een opklapbare voorruit. De AK10 werd aangedreven door een 2259 cc, viercilinder Type C motor van het Toyota Model AE. In tegenstelling tot de Amerikaanse Jeeps, werden enkele AK10’s ooit gebruikt en zijn er enkele foto’s van deze voertuigen in actie op het slagveld.

 

de naam ‘Land Cruiser’

De naam is bedacht door de technisch directeur Hanji Umehara. “In Engeland hadden we een andere deelnemer in de vorm van de Land Rover. Ik wilde een naam voor onze auto die niet minder waardig zou klinken dan die van onze concurrenten. Zo kwam ik op de naam ‘Land Cruiser’.” herinnert hij zich. Deze naam was al gebruikt op de Amerikaanse Studebaker Land Cruiser tussen 1934 en 1954, maar dit leverde geen problemen op.

 

toyota land cruiser 1954

Toyota Land Cruiser uit 1954

 

BJ en FJ (1951-1955)

De Koreaanse Oorlog begin jaren vijftig creëerde vraag naar een licht militair utility voertuig. Door de oorlog werd een Jeep op Japan min of meer in de schoot geworpen. De Verenigde Staten bestelde 100 voertuigen met de nieuwe Willys specs en Toyota werd gevraagd om ze te bouwen. In 1951 werd de Toyota “Jeep” BJ prototype ontwikkeld als antwoord op de vraag naar militaire-type utility vehicles, net als de Britse Land Rover Series 1, die verscheen in 1948. De Jeep BJ was groter dan de oorspronkelijke Amerikaanse Jeep en krachtiger dankzij zijn type B 3,4 liter zescilinder OHV benzine motor die 84 PK leverde. Het had een part-time vierwielaandrijving systeem zoals de Jeep. In tegenstelling tot de Jeep, maar de Jeep BJ had geen low-range tussenbak.

 

In juli 1951 reed Toyota’s testcoureur Ichiro Taira de volgende generatie van de Jeep BJ prototype tot aan de zesde etappe van de berg Fuji, het eerste voertuig dat zo hoog wist te komen. De test werd gedaan onder toezicht van de Japanse KLPD, de NPA. Onder de indruk van deze prestatie, bestelde de NPA 289 van deze offroad voertuigen, waardoor de Jeep BJ hun officiële patrouillewagen werd en de BJ werd een officiële productie auto van Toyota.

 

toyota land cruiser 1951

Toyota Land Cruiser J20/J30

 

In 1955 werd de tweede generatie van de 20-serie geïntroduceerd, de J20. Het model werd ontworpen voor meer civiele doeleinden en kreeg een stijlvollere carrosserie en een beter comfort dankzij langere bladveren die waren overgenomen van de Toyota Light Truck. De motor was een sterkere 3,9 liter zescilinder Type F benzinemotor, met toch slechts een drie-versnellingsbak. Het interieur van de auto was ook comfortabeler. In 1957 werd er een 4-deurs station wagon aan het gamma toegevoegd met de FJ35V. In 1958 werd met de FJ25 productie in Brazilië voor het eerst een Toyota voertuig gebouwd buiten Japan.

 

Land Cruiser J40 (1960-1984)

De Toyota J40 werd ook gebouwd in Brazilië tot 2001, waar het model bekend stond als de Toyota Bandeirante. De meeste 40-serie Land Cruisers werden gebouwd als twee-deurs auto met iets grotere afmetingen dan een Jeep CJ.

 

toyota land cruiser 1975

exemplaar uit 1975

 

Toyota land cruiser FJ40

Toyota Land Cruiser FJ40

 

Het model was verkrijgbaar als de FJ40 series (met F-motoren) en ook BJ40 / 41/42 (korte wielbasis), BJ43 / 44/46 (midden wielbasis) of HJ45 / 47 met lange wielbasis. De naam van het model werd veranderd in Brazilië veranderd in Bandeirante na 1961 en deze versies kregen Mercedes-Benz motoren onder de naam OJ50 / 55-serie en Toyota motoren onder de naam BJ50 / 55-serie. In 1973 waren en wereldwijd al 300.000 exemplaren van de Land Cruiser verkocht en het einde was nog lang niet in zicht. Het model werd doorontwikkeld met de komst van betere diesels, grotere en sterkere benzinemotoren zoals de 4,2 liter 2F en schijfremmen.

 

FJ40 uit 1982

FJ40 uit 1982

 

1978 Toyota Landcruiser FJ40 Review

 

Land Cruiser J70 (1984–nu)

De 70-serie werd geïntroduceerd in verschillende vormen waaronder een soft-top, hard-top, FRP top, pick-up, en ‘Troop Carrier’ met naar binnen gerichte zitplaatsen achterin. De benzinemotor werd vervangen door een 4,0 liter 3F motor. De 70 Light was een lichte versie van het mode en had een betere rijkwaliteit. Deze lichtere versie van de Land Cruiser had de 22R 2,4 liter benzinemotor of de 2 liter en 2 liter / 2,4 liter dieselmotoren zoals in de Toyota Hilux werd gebruikt. Het model werd ook wel de Bundera of de Landcruiser II genoemd, later de 70 Prado. De 70 Prado werd uiteindelijk populair en ontwikkelde zich tot de 90. Dit was dee eerste vierwielaangedreven Japanse auto met een automatische transmissie.

 

FJ60 interieur uit 1987

Interieur van een FJ60

 

croisement de pont toyota lj 73 a traces off road

Een lenige J70

 

In 1990 werd de Land Cruiser voorzien van een nieuwe generatie dieselmotoren, waaronder een 3,4 liter vijfcilinder SOHC atmosferische motor (1PZ), en een 4,2 liter zescilinder SOHC atmosferische motor (1 Hz). In 1993 kwam er een nieuwe 3,0 liter turbodieselmotor die de LJ in de 70-serie verving. Ook de benzinemotoren werden in de opvolgende jaren verder doorontwikkeld. In een groot aantal niet Europese landen worden de oudere generaties van de Land Cruiser ook nog altijd geproduceerd terwijl in West-Europa en de VS dit eigenlijk alleen de nieuwste generatie is.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant