MENU

Toyota Crown

De Toyota Crown is een lijn van mid-size en full-size luxe sedans die in de eerste plaats werd verkocht op de Japanse markt en andere geselecteerde Aziatische markten. Het model werd geïntroduceerd in 1955. In Japan was het model populair bij de overheidsdiensten, als bedrijfsauto en als taxi.

 

toyota crown 1955 voorzijde

Toyota Crown uit 1955

 

De geschiedenis en de reputatie van de Crown hebben veel betekend voor het merk Toyota. De Corona, geïntroduceerd als een kleinere metgezel van de Crown betekent “kroon” in het Latijn en werd aanvankelijk geëxporteerd als de “Tiara”, terwijl de Corolla zijn naam dankt aan het koninklijke rozenhoedje. De naam van de Camry is afgeleid van de Japanse uitdrukking Kanmuri, wat “kleine kroon” betekent en de Toyota Scepter (Japanse markt) dankt zijn naam aan de scepter, een accessoire van een koning.

 

De Crown was bedoeld voor particulieren, terwijl de Master meer bedoeld was voor commerciële toepassingen zoals taxi’s. Beide modellen hadden dezelfde 1,5 liter Type R-motor als hun voorganger, de Toyopet Super. De voorste deuren openden conventioneel, de achterste deuren waren ‘suicide doors’ net als bij de Toyota AA, de eerste auto van Toyota. De Crown was veel populairder dan de Master wat vooral kwam door de betere ophanging van de Crown en dit zorgde ervoor dat er uiteindelijk ook meer Crowns dan Masters als taxi rondreden. In november 1956 werd de productie van de Master al stopgezet.

 

Toyota crown toyopet master van

Toyota Crown Toyopet

 

introductie van de Toyota Crown in 1955

In december 1955 werd de Crown Deluxe (RSD) geïntroduceerd, een luxer model uitgerust dat standaard was uitgerust met een radio en verwarming. In 1958 kreeg het model een upgrade waarbij er onder andere een voorruit uit 1 stuk geplaatst werd. In oktober 1959 kwam de Crown Diesel op de markt. Hetzelfde jaar kwam er ook een station wagon en een drie- of zes-zits coupe utility-versie op de markt.

 

toyota crown 1955 achterzijde

Achterzijde Crown uit 1955

 

toyota crown 1955 suicide doors

Suicide doors van de eerste Crown uit 1955

 

Toyota’s eerste export naar de Verenigde Staten begon met 30 Crown Deluxe’s in juni 1958 na de oprichting van Toyota Motor Sales USA. Het aantal Toyota-dealers groeit in de volgende jaren gestaag. Het model werd aangepast voor de verharde wegen in de VS zodat de auto comfortabeler reed en goed mee kon komen met de rest van het verkeer. In die tijd waren de meeste wegen in Japan nog onverhard. Tegen het einde van 1960 werd personenauto-invoer opgeschort en werden er nieuwe managementstructuren ingericht om alle verkoopinspanningen te richten op de Toyota Land Cruiser met een verwachte verkoop van 50 tot 60 exemplaren per maand.

 

Tweede serie 1962-1967

Als gevolg van de introductie van de Corona, werd in 1962 de Crowns Series drastisch gerestyled met de S40. De styling van het model zou beïnvloed zijn door de 1960 Ford Falcon. De grille leek op die van de Imperial Crown (Chrysler) en de koplampen werden geïntegreerd binnen de grenzen van de sterk vergrote grille, wat zorgde voor een moderne uitstraling. Het model kreeg een tweetraps automatische transmissie genaamd Toyoglide, met de pook aan de stuurkolom. De S40 was een grotere en betere auto dan de vorige S30 serie met eerst alleen een viercilinder R-serie motor waar al snel de “M” zes-cilinder motor aan werd toegevoegd in 1965. De Deluxe en Super Deluxe modellen waren verkrijgbaar met optiepakketten. De sedan en wagon waren gewoon bekend als de Crown, terwijl de bedrijfsauto’s onder de naam Masterline werden verkocht. Er was ook een beperkte oplage van de sedan bekend als de Toyota Crown S (MS41S). Deze Crown werd de eerste Toyota die werd geëxporteerd naar Europa.

 

Derde generatie 1967-1971

In 1967 kwam de S50 op de markt die mechanisch gelijk was aan zijn voorganger maar beter uitgerust was. De duurdere modellen kregen een 2,0 of 2,3 liter motor en hadden opties als elektrische ramen, radiobediening op de achterbank, airconditioning en luxe bekleding. Goedkopere modellen behielden de vier-cilinder motoren. De productie van de Masterline werd stopgezet. De Crown-lijn bestond nu uit een vierdeurs station wagen, een zeldzame pick-up, een zeer zeldzame dubbele cabine pick-up en een nieuwe tweedeurs hardtop. In 1969 kreeg het model en facelift en werd het vermogen van de zescilinder motor opgekrikt tot 125 PK. De vier-cilinder 5R moest het doen met 93 PK.

 

toyota 2000 Crown 1973 voorzijde

Foto: Frank Schippers

Toyota Crown 2000 uit 1973

 

toyota 2000 Crown 1973 voorzijde

Foto: Frank Schippers

Voorzijde Crown 1973
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant