MENU

Corvette Rondine. Amerikaan in Italiaans maatpak

Maandag 6 oktober 2014 om 23:07 door Frank

Dit krijg je als het Amerikaanse General Motors aan de designkoningen van Pininfarina vraagt om eens een oefening te doen op de Chevrolet Corvette. In 1962 resulteerde dit in de sensationele Corvette Rondine coupé. Het model stal de show en alles wat daarbij hoorde op de Autosalon van Parijs. Leuk die Buick Riviera, Chapron Le Dandy en de chrysler Turbine, maar ze stonden allemaal in de schaduw van dit Italiaans-Amerikaanse fotomodel in turquoise lak. Niet eerder was er een Corvette gebouwd met zulke slanke lijnen, met de hand gestikt lederen bekleding en een teakhouten stuurwiel.

 

Chevrolette Corvette Rondine

Chrevrolet Corvette Rondine

 

Het model werd ontworpen door de Amerikaan Tom Tjaarda die in dienst was van Pininfarina. De designer stond net op het punt om terug te keren naar de VS na een moeilijke tijd bij designhuis Ghia. Via een contact kwam hij terecht bij Pininfarina waar Tjaarda zich als een vis in het water voelde. General Motors stuurde een Corvette Sting Ray chassis naar Pininfarina om mee aan de slag te kunnen. Vanuit het design van de Sting Ray maakte de student Tjaarda een vertaalslag naar een meer Europese variant. Tjaarda was niet aanwezig bij de onthulling omdat de designhuizen in die tijd liever niet hadden dat de designers met de pers spraken.

 

Chevrolet Corvette Rondine acherzijde

 

Tjaarda was behoorlijk in zijn nopjes met zijn eigen ontwerp, met uitzondering van de wielen. Het waren standaard GM-wielen die naar zijn mening geen recht deden aan het ontwerp van de auto. De 24-spaaks velgen met de drie-vleugelmoeren werden speciaal ontworpen door Pininfarina voor de Rondine. Na het spectaculaire debuut op de Autosalon van Parijs verdween de auto onder een doek, waarschijnlijk omdat GM niet meer uit de samenwerking met Pininfarina haalde. Uiteindelijk was het Fiat dat interesse toonde in het ontwerp. Met het ontwerp van de Fiat 124 Spider werd Tjaarda gevraagd om het ontwerp van de Rondine te vertalen naar een compacte tweezits roadster. Dit was een behoorlijk complexe opdracht en volgens Tjaarda een van de grootste uitdagingen uit zijn carriere. 45 jaar na het maken van zijn ontwerp kreeg Tjaarda eindelijk de kans om in de auto te rijden. In 2008 werd de auto geveild en mocht hij de auto het podium oprijden. Uiteindelijk ging de unieke Oronde voor $1.700.000 naar een nieuwe eigenaar.

 

Chevrolette Corvette Rondine_dashboard

 

Chevrolette Corvette Rondine zijkant

Italiaanse Pininfarina lijnen

 

Chevrolet Corvette Rondine embleem

 

Carriage House Motor Cars - Rondine Corvette, Vintage Aston Martin, Ferrari and more!

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's