MENU

Toyota

Toyota Motor Corporation is gemeten naar de beurswaarde de grootste autofabrikant ter wereld. De Japanse onderneming maakt deel uit van de Nikkei 225. Qua verkoopaantallen neemt Toyota sinds 2007 wereldwijd de eerste plaats in, nog voor General Motors. Toyota is opgericht in 1927.

 

The Prodigy Son Of An Engineer Who Built Toyota

 

Geschiedenis van Toyota

Aan het eind van de negentiende eeuw vond Sakichi Toyoda als eerste Japanner het mechanisch aangedreven weefgetouw uit, waarmee hij een revolutie ontketende in de textielindustrie in Japan. In januari 1918 richtte hij de Toyoda Spinning and Weaving Company op en met hulp van zijn zoon, Kiichiro Toyoda, voltooide hij in 1924 zijn levensdroom: de bouw van een automatisch weefgetouw. In 1926 volgde de oprichting van Toyoda Automatic Loom Works.

 

Ook Kiichiro was uitvinder en tijdens zijn bezoeken aan Europa en de VS in de jaren twintig maakte hij kennis met de automobielindustrie. Met de 100.000 pond die Sakichi Toyoda kreeg voor de verkoop van de patentrechten op zijn automatisch weefgetouw, legde Kiichiro de basis voor de Toyota Motor Corporation (TMC), die werd opgericht in 1937.

 

Een van de belangrijkste erfenissen van Kiichiro Toyoda, behalve TMC zelf, is het Toyota Production System. Kiichiro’s ‘just-in-time’-filosofie – productie van alleen de exacte hoeveelheid reeds bestelde onderdelen met een minimale verspilling – was een belangrijke factor bij de ontwikkeling van dit systeem. Langzamerhand werd het Toyota Production System toegepast door steeds meer automobielproducenten, verspreid over de wereld.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Herrijzend uit de as van een industriële chaos in het naoorlogse Japan, werd Toyota de grootste automobielproducent in Japan met een huidig marktaandeel van circa 42%. Toyota sloeg zijn vleugels uit naar het buitenland aan het eind van de jaren vijftig. De eerste Crown-modellen arriveerden in de VS in 1957. En in 1965, met modellen als de Corolla, begon Toyota een reputatie op te bouwen en aantallen af te zetten die konden concurreren met die van lokale producenten. De eerste Toyota in Europa werd in 1963 in Denemarken geïmporteerd. Toyota is blijven groeien in Europa’s ver doorontwikkelde en complexe markt.

 

Toyota Corolla 1966

Toyota Corolla uit 1966.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant