MENU

Toyota Celica

De geschiedenis van de Toyota Celica beslaat met 7 generaties ruim 35 jaar. De jaren zeventig brachten een nieuw gevonden gevoel van vrijheid en de mensenwilden en gingen minder werken en namen meer tijd om andere dingen te ontdekken en en recreatieve activiteiten te ontwikkelen. In Amerika had je de ponycars zoals de Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Pontiac Firebird en Dodge Challenger die aan populariteit wonnen, Toyota kwam met een sportwagen die door de jaren heen transformeerde naar een wereldwijd succes en een icoon in de racerij.

 

Toyota Celica GT (TA22) 1972

De geschiedenis van de Toyota Celica is terug te voeren tot begin jaren zeventig met de lancering van een 2+2 coupé afgeleide van de nieuwe Toyota Carina in december 1970. Het was al snel duidelijk dat de styling van de Celica werd beïnvloed door zijn Amerikaanse concurrenten. Het model was het eerste Japanse model waarbij state-of-the-art robot assemblage werd toegepast. En Toyota’s streven naar Celica tot een wereldwijd verkoopsucces geworden waren duidelijk aangegeven door het feit dat het een van de eerste Japanse auto’s om comforta. Voor de binnenlandse Japanse markt, kreeg de Celica motoren tussen de 1,4 en 1,6 liter met twee Solex carburateurs. De twin-cam 2T-G was de meest krachtige in het aanbod en leverde 115 PK.

 

toyota celica 1972

Toyota Celica uit 1972.

 

toyota celica interieur 1972

 

In de VS kreeg de Celica de bekende 1,9 liter motor uit de Corona en de Europese auto’s waren uitgerust met twee verschillende 1,6 liter T-serie motoren. Later werd de wereldwijde motor line-up uitgebreid met 2,0 liter en 2,2 liter R-serie motoren, met de 145 PK sterke 18R-G-versie als sterkste krachtbron. Dit topmodel blijft een hoogtepunt in de geschiedenis van de Celica en is voor veel klassieke Toyota-liefhebbers het summum.

 

Toyota Celica GT (RA28) 1977

Het waarborgen van het comfort en het gemak van de Celica was de belangrijkste prioriteit voor het ontwikkelteam bij Toyota, maar daarnaast gaven ze het Celica-model ook superieure handling met onafhankelijke voorwielophanging en een achterwielophanging met aparte dempers. Er kwam ook een GTV model met sportonderstel op de markt, uitsluitend leverbaar in Japan, wat zorgde voor een groeiende sportieve reputatie van het model. Het model maakte ook meters in de Europese rallysport wat uiteindelijk zorgde voor de vorming van het Toyota Team Europe (TTE).

 

In juni 1977 rolde de miljoenste Celica van de productielijn en de verkoop van het model vertoonde geen tekenen van terugval of zelfs maar stagnatie. Analisten vroegen zich dan ook af of de vervanging door een nieuwer model wel nodig was, maar de beslissing van de raad van bestuur van Toyota om een ​​nieuwe, tweede generatie Celica te lanceren was toen al genomen.

 

toyota celica 1978

Toyota Celica 1978.

 

Toyota Celica (TA40) 1979

Met de komst van de derde generatie richtte het ontwikkelteam zich meer en meer op de lucratieve Amerikaanse markt. Het nieuwe model werde langer en breder en hiermee werd de Celica een volwaardige vijfzitter met een hoger uitrustingsniveaus en verbeterd comfort. Ondanks de grotere afmetingen waren de modellen van deze generatie lichter dan de voorgangers.

 

toyota celica TA40 1979

Toyota Celica TA40 uit 1979.

 

Het derde model kreeg ook een uitgebreid en geactualiseerd aanbod van T en R-serie motoren, die alle werden getweaked in overeenstemming met de nieuwe wetgeving ter bestrijding van verontreiniging. Zowel de dealers als de autopers waren het er over eens dat het model nog altijd voelde als een echte Celica, maar dan ruimer, verfijnder en met een betere rijdynamiek. In een klap was de Celica verworden tot een volwassen model dat wereldwijde afzet kende, een kenmerk dat niet onopgemerkt bleef door Toyota. Daarom besloot het Japanse merk om tegemoet te komen aan het groeiend aantal aanvragen voor een meer krachtige, grand tourer: Toyota lanceerde de zescilinder Celica Supra.

 

Toyota Celica (RA40) 1980

Iets meer dan twee jaar na de Britse lancering in januari 1978 kreeg de Celica een milde facelift die de moderne styling elementen zoals rechthoekige koplampen en een horizontale grille met zich meebracht. Deze officiële upgrade van Toyota viel samen met de lancering van de Griffith Sunchaser en Targa-modellen, onofficiële cabrio- en targa-versies. Aston Martin Tickford bouwde respectievelijk slechts twaalf en acht exemplaren voor de Britse markt.

 

De volgende Celica werd geïntroduceerd op de Japanse markt in juli 1981. Zijn frisse rechte lijnen in combinatie met een aerodynamisch design met semi-inklapbare koplampen werden goed ontvangen. Deze derde generatie Celica gaf de bestuurder een futuristisch gevoel met zijn digitale instrumentenpaneel en zelfsmet ‘s werelds eerste navigatiesysteem in sommige modellen.

 

Toyota Celica (RA61) 1980

In totaal waren er op de Japanse thuismarkt twintig verschillende versies leverbaar van de Celica plus nog eens zeven Celica Supra- varianten, waarmee Japan begon aan de eerste massaproductie van de twin-cam turbomotor.

 

toyota celica coupe 1981

Toyota Celica coupé uit 1981.

 

Toyota Celica interieur 1981

 

Uitgerust met de twin-cam motor voor de vlotte versies van de Celica maakte het model direct indruk. Het model won daarnaast zijn eerste wedstrijd en Toyota werd vijfde in de 1982 WRC. Het volgende jaar kwam er een nieuwe 370 PK sterke Groep B auto uit, gebaseerd op het Japanse thuismarkt turbocharged model. Hoewel het model slechts tweewielaandrijving had in plaats van vierwielaandrijving, presteerde het model uitermate goed in de rally.

 

In augustus 1983 gaf kreeg de Celica een facelift waarmee het model onder andere pop-up koplampen kreeg. Deze facelift werd niet overal tegelijk doorgevoerd want Britse exemplaren volgden pas een jaar later. Rond dezelfde tijd werd een officiële cabriolet-versie gelanceerd in de Verenigde Staten, ontwikkeld door de American Sunroof Company. Eerder cabrio-versies van de Celica waren niet succesvol geweest, maar dit was een kwaliteitsproduct wat hier verandering in moest gaan brengen.

 

Vierde generatie Toyota Celica

De vierde generatie Celica werd in augustus 1985 gelanceerd en was een duidelijke afwijking van zijn voorgangers. Het meest significante verschil was de overstap naar voorwielaandrijving. Aanvankelijk werd het model verkocht als een driedeurs model in Japan en Europa (de VS kreeg ook een twee-deurs coupé die later ook de basis vormde voor de cabrio). Het model was leverbaar met vier verschillende motoren – enkel- cam 1.8-liter of 2,0-liter motoren in basismodellen, de bekende mid-range 1,6-liter 4A-GE twin-cam, en een nieuwe 2,0-liter 16-kleps twin-cam 3S-GE. Uiteraard werd ook de suspensie helemaal opnieuw ontworpen om te passen in de de nieuwe aandrijflijn lay-out.

 

Toyota Celica Cabriolet 1986

Ook al Celica’s toegenomen koopprijs niet werd verwelkomd door de autopers, roadtest rapporten bleek ook dat nieuw gevonden handling en het chassis balans van het model leek om de extra kosten te rechtvaardigen. Slechts één model was in eerste instantie beschikbaar in de Britse markt, uitgerust met een high-spec 2.0-liter krachtbron levert 147bhp via ofwel een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een viertraps automatische transmissie.

 

In oktober 1986 kondigde Toyota de lancering van een vlaggenschip GT-Four model met een nieuwe 3S-GTE motor aan. Het model had een 185 PK sterke 2,0 liter motor en maakte dit model, in combinatie met vierwielaandrijving, tot het perfecte rally wapen.

 

Toyota Celica GT-Four (ST165) 1989

De Britse lancering van de GT-Four werd uitgesteld tot maart 1988, omdat de loodvrije brandstof die het model alleen lustte, niet direct beschikbaar was. Dit viel samen met het debuut van de Groep A auto in het WRC. Het was Toyota’s eerste serieuze gooi naar de titel. Het beste resultaat kwam in 1990 toen Carlos Sainz De WRC won en Toyota tweede werd in het constructeurskampioenschap.

 

Toyota Celica GT-Four ST165

Toyota Celica GT-Four ST165.

 

Toyota Celica ST165 GT4 rally

 

Vijfde generatie van de Celica

Generatie vijf werd in september 1989 aangekondigd in Japan en Europa, terwijl de vierde generatie Celica nog meters aan het maken was in de wereld van de rallysport. Het model was een evolutie van het vorige platform. De nieuwe auto deelde dezelfde wielbasis als zijn voorganger, maar was iets langer. Het ontwerp was gladder en organischer en was aanmerkelijk lichter en stiller dan zijn voorganger. De 3S-GTE in het bijzonder werd nu gekenmerkt door een air-to-air intercooler en een twin-entry turbocharger met een keramische turbinewiel, wat ervoor zorgde dat deze versie de meest krachtige van alle 2.0-liter motoren was met 225 PK.

 

Toyota Celica GT Four

De Amerikaanse en Europese versies van de GT-Four waren gebaseerd op een nieuwe wide-body ‘GT-Four A’ die was toegevoegd aan het binnenlandse aanbod in augustus 1990. Het model was 55 mm breder dan de standaard Celica, waardoor het grotere 15-inch lichtmetalen wielen en 215/50 banden kon hebben voor een betere grip. Een jaar later werd in Japan deze ‘A-body opgenomen als standaard voor het GT-Four-model. Maar de uiteindelijke versie van de vijfde generatie Celica was waarschijnlijk de GT-Four RC homologatie special van september 1991, die ook de basis vormde voor de limited edition Carlos Sainz model voor de Britse markt waarvan er slechts 440 werden geproduceerd. De lancering van deze speciale editie werd extra bijzonder omdat Sainz het rallykampioenschap won.

 

toyota celica gt4 1989

Toyota Celica GT4.

 

Gedurende de jaren tachtig en begin jaren negentig had Toyota een vaste vierjarige productiecyclus met een upgrade halverwege elke vier jaar van een model. Dit hoge tempo betekende dat de ontwikkeling van een nieuw model vaak al snel gestart na de lancering van het dan voor de markt nieuwe model. In het geval van de zesde generatie Celica, begon deze ontwikkeling al in het voorjaar van 1990. Honderden voorstellen werden geëvalueerd, met als doel de volgende generatie een meer onderscheidende ‘gezicht’ te geven.

 

Opnieuw gebouwd rond een speciaal gebouwde coupé formule, kreeg de nieuwe auto stijlkenmerken van de onlangs gelanceerde Mk4 Supra en was het de eerste Celica in vele jaren zonder pop-up koplampen. Door nieuwe technieken werd de carrosserie een fractie groter, aanzienlijk sterker, maar toch zo’n 90 kg lichter dan de vorige versie. De motor-opties en de MacPherson strut / dual link chassis setup werden vrij geheel overgenomen van de vorige generatie, met daarbij ABS als een optie op alle modellen.

 

toyota celica_ 994

Toyota Celica 1994.

 

Toyota Celica ST 1997

In februari 1994, 13 maanden na de lancering van de auto, werd de GT-Four opnieuw op de binnenlandse markt met als doel het verstrekken van Toyota met een andere WRC titel – die naar behoren deed zich voor toen Toyota won het kampioenschap van de constructeurs dat jaar en de bestuurder Didier Auriol nam de eerste plaats in het kampioenschap.

 

Nieuwe kleptiming en verdere aanpassingen aan de turbo en intercooler regeling voor de openbare weg GT-Four leverde meer vermogen winsten, verhogen van de productie door een andere 30bhp naar 255bhp. Dit liet het naar raket naar 60 mph in slechts 6,1 seconden en doorgaan met een maximale snelheid van 153mph. Verstandig, de GT-Four’s remmen waren uitgebreid uprated en opgenomen laterale G-sensoren, zodat de remkracht van de afzonderlijke wielen beter kan worden gecontroleerd.

 

De Britse markt kreeg in eerste instantie slechts een Celica model vanaf maart 1994 – de 173bhp 2,0-liter GT. Dit besluit werd gerechtvaardigd door het feit dat de auto geperfectioneerd in een combinatie van snelheid, van 0 naar 100 km/u in 7,9 sec, en zuinigheid. Terwijl de recensies goed waren voor de atmosferische Celica, vonden sommige recensenten in het Verenigd Koninkrijk de nieuwe GT-Four een beetje te verfijnd.

 

In september 1996 eindigde de verkoop van de Celica GT-Four in het Verenigd Koninkrijk, rond dezelfde tijd als de productie van de Mk4 Supra werd gestaakt, terwijl in de autosport de kleinere Corolla Toyota’s nieuwe favoriet was geworden voor de WRC. Kleine wijzigingen voor het 1997 modeljaar werd de zwanenzang voor de zesde generatie Celica.

 

Toyota’s opvallende XYR concept car werd getoond op de 1999 Detroit Motor Show en bood meer dan een sterke hint naar het ontwerp van de komende zevende generatie Celica. Achteraf weten we dat het vrijwel niet te onderscheiden van het uiteindelijke model, dat in september 1999 zijn werelddebuut maakte, kort voordat Toyota aankondigde dat zijn hun honderdmiljoenste voertuig hadden geproduceerd.

 

Vanaf zijn introductie in december 1970 tot het einde van de productie 35 jaar later, zijn er een indrukwekkende 4.129.626 exemplaren van de Toyota Celica geproduceerd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant