MENU

Toyota Publica

De Toyota Publica was een kleine auto die door Toyota werd gebouwd van 1961 tot 1978. Het was een kleine Toyota die ondanks zijn afmetingen de rol van familieauto moest vervullen. Het model evolueerde eigenlijk naar de latere Toyota Starlet. De Publica was alleen leverbaar als een tweedeurs auto, maar kwam wel met verschillende carrosseriestijlen: een basis sedan, een stationwagon, een cabrio, coupé en zelfs een pick-up.

 

toyota publica sports 1962 interieur

Interieur van de Publica Sports uit 1962

 

Van MITI “nationale auto” -concept naar Toyota Publica

De oorsprong van de Publica kan worden herleid naar het “nationale auto”-concept van het machtige Japanse ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI), dat werd aangekondigd in 1955. Het concept voor een nieuw voertuig moest voldoen aan een aantal eisen, zoals maximale snelheid van meer dan 100 km/u, gewicht onder de 400 kg, het brandstofverbruik 1 op 30 bij een gemiddelde snelheid van 60 km/u op een vlakke weg, maar ook met name de eis dat de auto niet kapot zou gaan of aanzienlijke reparaties nodig zou hebben gedurende minstens 100.000 kilometers.

 

Hoewel Eiji Toyoda aanvankelijk enthousiast was om te profiteren van de, op dat moment innovatieve, FF-concept (voorzijde gemonteerde motor met voorwielaandrijving), bleek het technisch te ingewikkeld voor Toyota-ingenieurs om de klus binnen de gestelde termijn te klaren en dus het besluit werd genomen om over te schakelen naar een meer conventionele FR lay-out. De Publica is geïnspireerd door de succesvolle Citroën 2CV die ook gebruik maakte van een 2-cilinder luchtgekoelde boxermotor met voorwielaandrijving. Ondanks het feit dat de regering aanzienlijke belastingen wilde heffen voor voertuigen met cilinderinhoud van meer dan 500 cc, besloot Toyota dat zo’n kleine motor onvoldoende vermogen zou leveren op de snelwegen en verhoogde de inhoud naar 700 cc. Dit resulteerde in een luchtgekoelde 697 cc OHV 2-cylinder boxer die 28PK leverde en werd intern bekend als de Toyota U-motor. Gelukkig voor Toyota werden de fiscale stimulans aankondigingen uiteindelijk nooit doorgezet.

 

De nieuwe auto kreeg een twee-deurs sedan body, die bedoeld was om vier personen en een aanzienlijke hoeveelheid bagage te kunnen vervoeren, zodat zou worden voldaan aan de verwachtingen van de klanten. De auto had een double wishbone ophanging aan de voorkant en semi-elliptische bladveren aan de achterzijde.

 

Toyota Publica, openbare auto

Hoewel de naam “publica” is gekozen onder verwijzing naar de Engels term “openbare auto”, verwijzend naar de auto beoogde haalbaarheid en populariteit, vanwege het gebrek aan precieze onderscheid tussen de “l” en “r” medeklinkers Japanse naam kan worden soms verkeerd geïnterpreteerd als iets dichter bij paprika. De naam wordt omgezet als “パ ブ リ カ” in Katakana, letterlijk paburika.

 

De nieuwe auto kreeg de interne aanwijzing van “UP10” en de markt naam van “Publica” en werd verkocht door middel van een nieuw dealernetwerk, los van de vorige “Toyota” en “Toyopet” dealers, riep Toyota Publica Store (later omgedoopt tot Toyota Corolla Store). Verkoop begon in juni 1961, met de basisprijs van ¥ 389.000. In eerste instantie, de auto was erg basic, ontbreekt zelfs zulke fundamentele opties zoals een radio of zelfs een kachel. Dit beperkt zijn oproep aan de consument, die werden het waarnemen van de auto als een ambitieuze goed en verwacht dat het een veel meer luxe indruk uitstralen.

 

Verdere ontwikkeling van de UP10 serie

In 1962 werd een 2-deurs stationwagon-versie toegevoegd, en een afgeleide model, de Toyota Sports 800 (in eerste instantie op de markt gebracht als “Publica Sport”) debuteerde op de Tokyo Motor Show. In 1963 kwam er een nieuw Deluxe uitrustingsniveau, intern aangeduid als “type UP10D”, dat onder andere verstelbare stoelen, een verwarmingssysteem op brandstof en een radio bevatte, evenals een aantal chromen elementen. Het vorige basismodel werd nu Standard genoemd. Met het verschijnen van de Deluxe, groeide het model in populariteit en met de toeveoging van een cabriolet in hetzelfde jaar, kwam de verkoop van de Publica eindelijk op het streefniveau van 3000 a 4000 exemplaren in de maand. In februari 1964 werd er ook een pick-up truck model toegevoegd aan de line-up en in september van dat jaar kreeg de motor een power boost tot 32 PK, terwijl het Deluxe-uitrustingsniveau ook beschikbaar werd gesteld voor de wagon-versie.

 

toyota publica UP20

Toyota Publica UP20

 

In 1966 lanceerde Toyota de herziene Publica range: de UP20. De cilinderinhoud werd verhoogd van 697 cc tot 790 cc, waarmee het vermogen met een bescheiden 1 PK steeg, terwijl de cabriolet een 45 PK sterke twin carburateur motor uit de Sport 800 kreeg. Sinds oktober van dat jaar, de dealers opereerden onder het “Toyota Publica” (in plaats van alleen “Publica”) merk en de basisprijs werd teruggebracht tot 359.000 Yen. De Publica dealers werden later omgedoopt tot “Toyota Corolla Store” omdat de Corolla het in populariteit won van de Publica als een betaalbare kleine auto.

 

toyota publica cabrio UP20

Cabrio-versie van de UP20

 

toyota_publica800_van_deluxe

Publica 800 Deluxe

 

In 1966, Toyota lanceerde ook de Toyota MiniAce cabine boven de bestelwagen, op basis van de UB20 Publica, daarmee verhuisde de productie van de wagon versie naar Hino Motors in 1968, nadat het bedrijf werd overgenomen door Toyota. 1968 zag ook de lancering van de Publica Super versie met de motor van de Sport 800. De P20 Publica werd vervangen door de geheel nieuwe P30 serie in april 1969.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant