MENU

Toyota 2000GT

De Toyota 2000GT is een tweezits GT waarvan slechts 351 exemplaren zijn gebouwd door Toyota tussen 1967 en 1970. De 2000GT werd geïntroduceerd op de Tokyo Motor Show van 1965. De auto-industrie van Japan stond tot dat moment vooral bekend als saai waar louter praktische auto’s die de fabrieken uitrolden. De 2000GT liet zien dat men in Japan ook sportauto’s kon bouwen die zich konden meten met de Europese markt.

 

Met de 2000GT werd duidelijk dat Japan ook sportauto’s kon bouwen die zich konden meten met de Europese concurrentie zoals de Porsche 911. Tegenwoordig wordt de 2000GT gezien als de eerste Japanse auto die een ‘collector’s item’ is geworden en ook de eerste Japanse Supercar was. Op veilingen gaan exemplaren inmiddels voor vele tonnen Euro’s van eigenaar naar eigenaar.

 

toyota 2000GT

Toyota 2000GT

 

toyota 2000GT achterzijde

Achterzije 2000 GT

 

Het eerste ontwerp van het model werd gemaakt door Yamaha, dat al veel auto-onderdelen produceerde voor de Japanse auto-industrie. Velen noemen de Duits-Amerikaanse ontwerper Albrecht Goertz, een protegé van Raymond Loewy, als bedenker van de auto. Hij stapte in de vroege jaren 60 over naar Yamaha in Japan om een tweezits sportauto te ontwerpen voor Nissan. Het kwam tot een prototype maar Nissan besloot om het project toch niet door te zetten. Yamaha werkte ook voor Toyota, op dat moment de meest conservatief geachte Japanse autofabrikant, en het ontwerp werd ook aan hen aangeboden. Toyota wilde graag van haar stoffige imago af en ging op het voorstel in, zij het dat het grotendeels herontworpen werd door Toyota’s eigen ontwerper Saturo Nozaki.

 

toyota 2000 GT

 

Het ontwerp van de 2000GT wordt algemeen beschouwd als uniek. De body was vervaardigd van aluminium en de kenmerkende openklappende koplampen tezamen met de plexiglazen lampen naast de grille lijken op de Toyota Sports 800. Het model had nauwelijks bumpers waardoor de vaste lampen makkelijk konden beschadigen. De auto is erg laag en meet vanaf de grond slechts 116 cm. In 1969 werden de voorkant en het interieur nog enigszins aangepast. Zo werden de koplampen iets kleiner en werden de knipperlichten wat vergroot. De laatst geproduceerde exemplaren werden uitgerust met airconditioning en kregen een optie voor een automatische versnellingsbak. Deze auto’s hadden een extra luchtinlaat onder de grille ten behoeve van de airconditioning. Voor de James Bondfilm You Only Live Twice werden twee cabrio-versies van de 2000GT gebouwd. Deze versie werd echter niet in productie genomen. Het interieur was comfortabel maar wel wat krap met luxe voorzieningen zoals een palissander gefineerd dashboard en een zelfzoekende radio.

 

1966 Toyota 2000GT - Jay Leno's Garage

Jay Leno rijdt een van de James Bond Toyota’s

 

toyota 2000GT interieur

Interieur 2000GT

 

Krachtbron van de 2000GT

In de 2000GT lag een 2,0 liter zescilinder lijnmotor gebaseerd op het topmodel van Toyota, de Crown sedan. Yamaha rustte de motor uit met een dubbele bovenliggende nokkenas wat zorgde voor een vermogen van 150 PK. De motor werd uitgerust met drie Solex 40 BHH-carburateurs. Negen exemplaren van de 2000GT werden uitgerust met de grotere 2,3 liter 2M-motor met een enkele nokkenas. De topsnelheid van deze versie zou 217 km/u zijn. De motor werd in de lengte geplaatst en dreef de achterwielen aan via een 5-versnellingsbak. Ook had het model een gelimiteerd slipdifferentieel en als eerste Japanse auto was het voorzien van schijfremmen op alle wielen.

 

toyota 2000GT motor

Motor van de 2000GT

 

Er werden slechts 351 exemplaren van de productieversie van de 2000GT gebouwd, vergelijkbaar met de aantallen van de Italiaanse supersportauto’s. Volgens opgave van Toyota en Yamaha werden er 233 auto’s gebouwd van het type MF10, 109 van de MF10L en 9 MF12L’s. Alle auto’s werden door Yamaha gebouwd. De prijsstelling van de 2000GT was met 6800 dollar in de VS, veel duurder dan vergelijkbare modellen van Porsche en Jaguar. Toch wordt er aangenomen dat er geen winst op de auto’s gemaakt werd. Ze dienden meer als een proeve van bekwaamheid dan als een serieuze productieauto. Ongeveer 60 exemplaren werden geëxporteerd naar Noord-Amerika, en de rest verspreidde zich over de rest van de wereld. De meeste 2000GT’s werden in het wit of in het rood afgeleverd.

 

James Bond

De 2000GT is het meest bekend geworden uit de James Bondfilm ‘You Only Live Twice’ uit 1967, die grotendeels werd gedraaid in Japan waarvoor twee cabrio-versies werden gebouwd. Echte cabrio’s waren het niet, de modellen hadden slechts wat bekleding achter de stoelen wat een opvouwbaar dak moest simuleren. Aanvankelijk was het de bedoeling de auto’s uit te rusten met een Targa-dak, maar het verhaal gaat dat Sean Connery te lang was voor het productiemodel. Toen het Targa-model klaar was stak Connery’s hoofd zo ver boven het dak uit dat het er te belachelijk uitzag waarna besloten werd tot een cabrio-model.

 

James Bond Car Toyota 2000GT.mp4

De Toyota 2000GT in James Bond, You only live twice

 

Hoewel de 2000GT niet zo beroemd geworden is als latere Japanse sportauto’s zoals de Nissan Z-serie, wordt de 2000GT wel gezien als het eerste echte Japanse collector’s item. Goede exemplaren leveren zeer hoge bedragen op op veilingen, hoewel het lastig is om aan reserveonderdelen te komen. Voor zover bekend zijn in Nederland twee exemplaren bewaard gebleven. Eén exemplaar staat in het Louwman Museum, het andere exemplaar is in handen van een particulier.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant