MENU

Studebaker Land Cruiser

De Studebaker Land Cruiser werd gebouwd tussen 1934 en 1954 en debuteerde in 1933 op de Wereldtentoonstelling in Chicago naast de Silver Arrow, een model van Studebaker’s voormalige premium merk Pierce-Arrow.

 

Veel van dezelfde aerodynamische eigenschappen van de auto werden gedeeld met de Pierce-Arrow Silver Arrow showauto. Werk aan beide auto’s werd toegestaan nadat het bedrijf onder curatele was geplaatst in maart 1933 en Pierce-Arrow verkocht was aan investeerders.

 

Eind 1933 verschenen de eerste modellen als 1934-modellen in de showrooms. De Land Cruiser werd een bodystijl en viel binnen de President modellenreeks (C-serie) voor dat jaar. In 1936 werd het model gedeeld tussen de President-serie en de Commander-serie en tussen 1937 en 1940 werd het model zelfs de Commander-Cruiser en President-Cruiser genoemd. De Land Cruiser-naam werd in 1941 en 1942 weer in ere hersteld. In 1941 kwam Studebaker ook nog met de ultra-luxe Skyway Land Cruiser met onder andere achterspatbordrokken en luxe bekleding.

 

Studebaker land cruiser 1934

Studebaker Land Cruiser uit 1934

 

studebaker land cruiser 1947

Land Cruiser uit 1947

 

Bullet nose voorkant

De 1947 modellen waren zo revolutionair dat andere merken opnieuw achter hun tekentafels kropen. Terwijl andere fabrikanten kwamen met hun vooroorlogse modellen voorzien van chroom, was de 1947 Studebaker een volledig nieuw model. Het model stond op een lange wielbasis en had suicide-deuren en een keuze uit twee krachtige zescilinder lijnmotoren. De land Cruiser had een gebogen voorruit uit 1 stuk, een elektrische klok en vloerbedekking voor- en achterin. Studebaker voerde dit model een aantal jaren met nauwelijks aanpassingen tot 1950. De modellen van Studebaker’s kregen de zogenaamde 3-punts styling van de voorkant met de voor Studebaker karakteristieke ‘bullet-neus’. In 1950 werden er maar liefst 10.000 meer Land Cruisers verkocht dan in 1949. Studebaker kwam halverwege dat jaar met de Automatic Drive, wat misschien wel de meest geavanceerde automatische transmissie van dat moment was. Ook het volgende jaar werden er wederom meer exemplaren verkocht, wat ongetwijfeld te maken had met de nieuwe V8-motor die leverbaar was. De Land Cruiser had inmiddels niet meer zijn eigen wielbasis, deze werd nu gedeeld met de Commander-modellen.

 

studebaker land cruiser 1950

Bullet nose exemplaar uit 1950

 

studebaker land cruiser 1950 achterzijde

 

Studebaker land cruiser 1951 interieur

 

De 1953 Land Cruisers waren volledig anders dan de eerdere modellen. Het model stond op hetzelfde chassis als de nieuwe en beroemde Starliner en Starlight coupe modellen, maar, zoals bij elke nieuwe model, waren er een aantal initiële problemen, vooral met de pasvorm van de voorste spatborden. Met de motor uit de auto paste het allemaal prima maar met de motor in de auto niet. Dit bleek vooral te wijten aan het gebruik van een dunner stalen frame. De theorie was dat als het frame een beetje zou kunnen buigen, dit het comfort ten goede zou komen. Het probleem was echter dat dit frame wat teveel kon buigen. Wanneer de auto werd opgekrikt om een band te verwisselen, kon de deur niet meer open of dicht omdat deze klemde. Een zwaar V8-motorblok had dezelfde uitwerking op dit frame. Dit vereiste nogal wat last-minute aanpassingen wat de reputatie van dit model niet ten goede kwam. Daarnaast was er ook nog een issue met de stuurbekrachtiging die niet goed werkte waardoor Studebaker al snel besloot om dit af te nemen bij GM.

 

studebaker Mercedes-Benz logo

De duidelijke overeenkomst tussen het Benz logo en de versie van Studebaker zonder de ring

 

Studebaker en Mercedes-Benz

Studebaker kwam begin jaren vijftig in aanvaring met Mercedes-Benz. Het was de bedoeling daat Studebaker de Amerikaanse distributeur voor het Duitse merk zou worden, maar in 1953 besloot Studebaker om het Benz-embleem op zijn kop gezet te gebruiken op de voor- en achterzijde van de Studebaker modellen, maar dan zonder de ring om de ster heen. Mercedes-Benz auto’s waren nog relatief onbekend in Amerika op dat moment, dus de meeste mensen zouden nooit een verband hebben gelegd tussen de twee merken. In het bovenste gedeelte kreeg de commandant een gouden ‘acht’, terwijl de Champion een gouden ‘S’ kreeg. Het embleem werd ook gebruikt op de wieldoppen, de achteruitrijlichten, de radio, claxon en de achterste asbak op de Starliner / Starlight coupe-modellen. Mercedes-Benz was hier niet blij mee en Studebaker haastte zich om de emblemen aan te passen. Ze verwijderden het embleem van de motorkap en kofferbak van de Commander en plaatsen een grote gouden ‘8’ in het midden van een chromen ‘V’. Eigenlijk haalden ze één van de drie armen van de Benz-ster weg. Op Champion werd een gouden /S’ geplaatst.

 

1954 Land Cruiser

De productieproblemen werden gecorrigeerd door het gebruik van zwaardere metalen in de frames en een extra dwarsbalk. De beroemde ontwerpster Eleanor LeMaire werd aangetrokken om een nieuw en fris interieur te ontwerpen. Ze koos voor kleurrijkere interieurs dan voorheen, weg van het saaie grijs waardoor het interieur nu verkrijgbaar was in groen, blauw en bruin, evenals een weelderig zilvergrijs. De grille had vijf kleine verticale vinnen elk om onderscheid te maken met het eerdere model.

 

1955-1958

Top-getrimde Studebakers uit de periode 1955-1958 kregen de naam ‘President’ welke ook werd gebruikt voor de vooroorlogse modellen. In 1956 werd een luxe President Classic sedan aangeboden. De President Classic gebruikte de langere 120,5 inch wielbasis van de Hawks, om een ruimer passagiersgedeelte achterin te creëren. De President Classic werd ook in 1957 en 1958 gebouwd, maar kreeg toen niet langer de ‘Classic’-modelnaam. De ‘President’-modellen op hun beurt werden eind 1958 opgevolgd door de Studebaker Lark.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant