MENU

Studebaker Commander

In de jaren 1950 en 1951 kwam de design studio van Studebaker, onder leiding van Raymond Loewy, met de gedurfde Studebaker Commander op de markt. Het was wat controversieel, maar de verkopen waren goed en zouden nooit meer zo goed worden voor het merk. In de coupe uitvoering is de achterruit om de auto gewrapped met vier ramen.

 

Overal zijn spinners en andere vliegtuigdetails terug te vinden, ook in het interieur. In het jaar 1951 was er een grote aankondiging en kwam Studebaker met een zeer moderne V8, compact, energie zuinig en plaatste zich een paar jaar voor op concurrenten als Chevrolet, Ford en Plymouth.

 

Studebaker Commander uit 1928

Studebaker Commander uit 1928

 

De Studebaker Commander is de modelnaam van verschillende auto’s die werden geproduceerd door de Studebaker Corporation. Studebaker begon de naam Commander te gebruiken in 1927 en bleef deze gebruiken tot 1964, met uitzondering van 1936 en 1959 tot 1963. De naam werd van jaar tot jaar toegepast op verschillende modellen in de line-up van het bedrijf. Tot de komst van de 8-cilinder President in januari 1928 waren alle Studebaker-auto’s uit de jaren twintig van de vorige eeuw zescilinders.

 

De line-up bestond uit drie basismodellen

 

  • Studebaker Light met een zescilinder die 40 PK leverde
  • Studebaker Special met een zescilinder die 50 PK leverde
  • Studebaker Big Six met een zescilinder die 60 PK leverde

 

De eerste Commander, in 1927, was een voortzetting van de Special Six uit het middensegment, met een 3,7 liter motor. De 1928 GB Commander was een afstammeling van de Big Six, aangedreven door de betrouwbare 5,8 liter motor, aangepast om 75 PK te kunnen leveren.

 

In oktober 1928 stonden drie Commanders opgesteld op de Atlantic City Speedway om het snelheidsrecord van de veel duurdere Auburn straight-eight Speedster te verbreken, wat ook lukte.

 

In 1935 werd de Commander uit de productlijn van Studebaker geschrapt, maar in 1937 werd hij weer in ere hersteld toen de naam werd toegepast op Studebakers goedkoopste serie, voorheen bekend als de Studebaker Dictator. Studebaker introduceerde de Champion in 1939 en de Commander-lijn werd opnieuw gepositioneerd, nu als het model voor de middenklasse.

 

Studebaker Commander uit 1939

Studebaker Commander uit 1939

 

Direct na de Tweede Wereldoorlog liet Studebaker zijn President-modellen vallen en werd de Commander opnieuw in de line-up opgenomen. Studebaker kwam ook met een model met verlengde wielbasis van de Commander: de Land Cruiser.

 

De 1950 versie van de Champion verschilde van de Commander, die een opvallende bumper, langere voorspatborden en grote koplampranden kreeg, evenals een opvallend motorkapornament in vliegtuigstijl.

 

In 1953 werd geen cabriolet-versie van de Commander gebouwd. Eind 1952 produceerde Studebaker echter een prototype van een Commander-cabriolet uit 1953 om te bepalen of het model winstgevend in massa kon worden geproduceerd. Deze cabrio was gebaseerd op de 2-deurs Starliner hardtop uit 1953. De auto werd later aangepast aan de specificaties van het model uit 1954 en werd af en toe door ingenieurs rond South Bend gereden. Er waren extra structurele verstevigingen nodig om de buiging van de body te verminderen. Ook al was de auto uitgerust met de V8, het toegevoegde structurele gewicht kwam de prestaties bepaald niet ten goede.

 

Bovendien beschikte het bedrijf niet over de financiële middelen om een ​​ander body aan de modellijn toe te voegen. De leiding van het bedrijf dacht ten onrechte dat de 2-deurs sedans, 4-deurs sedans en 1954 Conestoga-wagen beter zouden verkopen dan de 2-deurs coupés, dus de middelen van het bedrijf waren gericht op de productie van de sedans en de Conestoga. Toen het prototype van de cabriolet niet langer nodig was, gaf ingenieur E. T. Reynolds opdracht om de auto te strippen en de carrosserie naar het geheime kerkhof te sturen op het testterrein van het bedrijf ten westen van South Bend.

 

Studebaker Commander Conestoga stationwagon uit 1955

Studebaker Commander Conestoga stationwagon uit 1955

 

Een niet-technische medewerker vroeg toestemming om de complete auto te kopen, in plaats van hem te zien wegrotten op het testterrein met andere, eerdere prototypes van andere auto’s en vrachtwagens. Hoofdingenieur Gene Hardig besprak het verzoek met E. T. Reynolds. Ze spraken af ​​om de werknemer de auto te laten kopen op voorwaarde dat de werknemer deze nooit zou doorverkopen. In de jaren zeventig werd de auto herontdekt achter een tankstation in South Bend en was hij niet langer eigendom van de voormalige werknemer. Na uiteindelijk van meerdere eigenaren te zijn gewisseld, bevindt de auto zich nu in een privécollectie van Studebaker-auto’s.

 

In 1955 introduceerde Studebaker opnieuw de naam President voor zijn premiummodellen en ‘Commander’ werd toegepast op de modellen uit het middensegment. De Commander-lijn werd uitgebreid met de introductie van een goedkopere Custom-subserie, in feite een Champion met een V8-motor. Studebaker stopte met de Commander-naam aan het einde van het modeljaar 1958.

 

Studebaker Commander uit 1963

Studebaker Commander uit 1963

 

In 1963 deed Studebaker opnieuw de naam Commander herleven voor het modeljaar 1964, door deze toe te passen op het op een na laagst geprijsde Lark-model, met alleen de Challenger onder zich. Studebaker Commanders uit dit jaar hadden meestal dubbele koplampen die ze deelden met de Challenger, hoewel vierkoplampen optioneel waren. De Commander uit 1965 deelde het quad-headlight-systeem van de Daytona en Cruiser. Commanders schakelden over op enkele koplampen in het laatste modeljaar 1966. Op 17 maart 1966 stopte Studebaker met de productie van alle modellen
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant