MENU

Dure eend is geen gewone eend

Zondag 13 december 2015 om 15:09 door Frank

De veilingmeester schat de opbrengst tussen de €130.000 en €170.000… dat is best stevig voor een “deux chevaux” uit 1961. De teller staat inmiddels op de helft van die schatting en ook dat zal bij menigeen de wenkbrauwen al doen fronsen. Het gaat hier echter niet om een gewone eend, maar om een zeldzame 2CV Sahara. Van dit model zijn er slechts 694 gebouwd tussen 1960 en 1967.

 

Naast dat het een zeldzame auto is, is het ook technische een bijzondere auto. Het model heeft namelijk vierwielaandrijving. De motor is een 425 cc luchtgekoelde boxermotor die slecht 12 PK levert en 27 Nm aan trekkracht. Niet echt cijfers die lekker samengaan met vierwielaandrijving. Maar hier had Citröen een oplossing voor: een tweede motor in de kofferbak!

 

2CV sahara

 

2CV Sahara heeft bijna alles dubbel

De Sahara heeft dus twee motoren met daarbij ook twee contactsleutels, twee benzinetanks onder de voorzetels, die je apart kunt vullen via een tankdop in een uitsparing in de deuren, en zelfs twee versnellingsbakken met vier versnellingen. Je bedient ze wel beiden via dezelfde pook. Een standaard 2pk weegt 540 kg maar deze vierwielaangedreven offroader weegt 740 kg. Door deze aparte constructie kun je zelf kiezen voor voor-, achter-, of vierwielaandrijving

 

Geschiedenis van de Sahara 4×4

In 1954 wordt de eerste vierwielaangedreven 2CV gebouwd door een tweede 375 cc motor in een 2CV model te plaatsen. Citroën doet in 1958 hetzelfde maar dan met 425cc motoren. Het merk bouwt dit model vooral voor de Franse kolonies in Noord-Afrika waar het terrein zwaarder is. Het eerste echte prototype wordt ontwikkeld samen met Panhard, waar Citroën eigenaar van was, en in 1958 wordt het model gepresenteerd aan de pers. Dit model leek op een gewone 2CV, maar had een aangepaste motorkap die een tijdens het rijden een stukje open stond om zo voor voldoende koeling te zorgen.

 

2CV sahara dashboard

 

2CV sahara motor achter

 

2CV sahara motor voor

 

2CV sahara twee contactsleutels

 

Het tweede prototype werd in oktober 1958 getoond en had het reservewiel bovenop de motorkap, wat het visueel grootste verschil was met het eerste prototype. Ook zat bij dit model de versnellingspook op de vloer gemonteerd. Er volgde ook nog een derde prototype voordat het model in productie ging als de ZA 4/4 in december 1960. De naam “Sahara” werd gevoerd tot 1962 waarna het model 2CV 4×4 werd genoemd.

 

Citroen 2CV Sahara - ENG

Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's