Panhard

Panhard, vroeger Panhard et Levassor, is één van de oudste automerken ter wereld. Het is opgericht door Émile Levassor en René Panhard. In 1891 bouwde de autofabrikant na eerdere prototypes de eerste serie van dertig automobielen. Bijna was de eerste automobiel in Nederland een Panhard & Levassor geweest maar door ambtelijke regels is dit uiteindelijk niet gebeurd.

 

Panhard Dyna X

Panhard Dyna X84.

 

Geschiedenis van Panhard

Het merk bouwde allerlei soorten wagens: van kleine personenwagens, sport- en racewagens tot luxewagens. De concurrentie werd vooral na de Tweede Wereldoorlog steeds sterker, daarnaast moest Panhard na de oorlog opnieuw beginnen. Door het strenge Franse wederopbouwplan (plan Pons) werd de fabriek sterk belemmerd. Alleen een kleine auto, voornamelijk van aluminium, was een optie. Dat werd de Dyna X84. Hoog geprezen werden prestaties en wegligging. Maar de relatief hoge prijs verhinderde goede verkoopcijfers en in 1955 werd de firma door Citroën overgenomen.

 

In 1967 liet Citroën het als automerk vervallen, maar tot 2004 werden nog pantservoertuigen onder de naam Panhard gebouwd. In 2004 werd het aan het Franse Auverland verkocht.

 

Panhard meeting bij the Gallery in Brummen.Panhard modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant