MENU

Panhard

Het Franse Panhard, vroeger Panhard et Levassor, is één van de oudste automerken ter wereld. Het merk werd opgericht door Émile Levassor en René Panhard. In 1891 bouwde deze autofabrikant na eerdere prototypes de eerste serie van dertig automobielen. Bijna was de eerste automobiel op de Nederlandse wegen een Panhard & Levassor geweest, maar ambtelijke regels gooiden roet in het eten waardoor deze eer in 1896 te beurt viel aan een Benz Victoria. Een gedenkplaat van deze gebeurtenis is nog altijd te vinden op de Rijnkade in Arnhem.

 

History of Panhard Documentary

 

Geschiedenis van Panhard

René Panhard vroeg in 1872 zijn medestudent aan de École Centrale, Émile Levassor (1843-1897) om partner te worden in zijn snel groeiende bedrijf in hout- en metaal-bewerkings machines. De naam van het bedrijf werd veranderd naar Perin, Panhard & Cie.

 

Vanaf 1875 begon de firma zich toe te leggen op de verbetering van de gasmotoren die ze gebruiken om hun machines aan te drijven. Émile Levassor had bij Cockerill in België gewerkt en daar gewertk met de Otto gasmotor die door Cockerill in licentie werd geproduceerd. Périn, Panhard et Cie. bouwden een kleine 400 van deze Otto gasmotoren in licentie.

 

Levassor overleefde een zwaar auto-ongeluk, maar zou een jaar later alsnog overlijden. René Panhard zou de onderneming in zijn eentje verder leiden en gaf het de naam ‘Société Anonyme des Anciens Établissements Panhard et Levassor’. Hij werd opgevolgd door zijn neef Paul Panhard (1881-1969) en vervolgens door diens zoon Jean Panhard (1913-2014). Het merk bouwde allerlei soorten wagens: van kleine personenwagens, sport- en racewagens tot luxewagens. Tot aan de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het merk zich tot een autofabrikant met een goede naam. De grotere, luxere auto’s van het merk hadden de bijzondere kleppenloze Knightmotor. Ondanks de bijzondere techniek waren deze auto’s geen commercieel succes. Panhard kwam in deze periode dan ook meer dan eens in de financiële problemen.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

De concurrentie werd na de Tweede Wereldoorlog alleen maar sterker, daarnaast moest de Franse autobouwer na de oorlog opnieuw beginnen. Jean-Albert Grégoire had in de jaren twintig en dertig naam gemaakt met zijn kennis en kunde op het gebied van voorwielaandrijving en lichtgewicht constructies. Hij werd door verschillende Franse autofabrikanten ingehuurd. In oktober 1946 stond de AFG Dyna van Grégoire te pronken op de eerste naoorlogse Salon de l’Automobile in Parijs. Doordat de carrosserie van de kleine vierdeurs berline grotendeels gemaakt was van aluminium, woog de auto maar 400 kilo.

 

Panhard Dyna X

Dyna X84

 

Door het strenge Franse wederopbouwplan (plan Pons) werd de fabriek van Panhard sterk belemmerd in de groei en bovendien was staal duur. Alleen een kleine auto, voornamelijk van aluminium, was een optie. Panhard was er dan ook als de kippen bij om de rechten op de AFG Dyna van Jean-Albert Grégoire te kopen. Voor de oorlog had Panhard alleen maar dure modellen met zes- en achtcilinder motoren gebouwd, maar daar was nu totaal geen vraag meer naar. Hun volgende model werd de Dyna X84. Hoog geprezen werden prestaties en wegligging, maar de relatief hoge prijs verhinderde goede verkoopcijfers en in 1955 werd de firma door Citroën overgenomen.

 
Nadat Citroën het merk in 1965 volledig had overgenomen, was het einde van de het laatste mode, de PL 17, al bijna een feit. Na 150.000 exemplaren werd de productie van dit model gestaakt. De meeste PL 17’s bleven in thuisland Frankrijk. In Nederland werden er via het Citroën-dealernetwerk ruim 1000 verkocht, maar in Duitsland moesten ze weinig hebben van deze Franse voiture en er werden slechts 200 exemplaren geleverd. In 1967 liet Citroën het merk als automerk vervallen, maar tot 2004 werden nog pantservoertuigen onder de historische naam gebouwd. In 2004 werd merk aan het Franse Auverland verkocht.

 

Panhard EBR pantservoertuig

Foto: Wikipedia

EBR Pantservoertuig

 

Intern. Panhard Meeting bij The Gallery in Brummen

Club meeting bij the Gallery in Brummen

Panhard modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant