MENU

60 jaar DS, je ziet er goed uit ouwe!

Vrijdag 29 mei 2015 om 08:13 door Frank

De Fransen noemen dit icoon van Citroën ook wel de ‘Déesse de la route’ oftewel ‘godin van de weg’ en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.

Gerelateerd model

citroen DS

DS

We kennen niet veel dames die er na 60 jaar nog zo uitzien en dat zonder botox en nadere kunstmatige ingrepen.

 

Op 6 oktober 1955 werd de DS voor het eerst getoond op het Autosalon van Parijs en was daarmee meteen het nieuws van deze autoshow in dat jaar. Nooit eerder werden zoveel verschillende technieken gecombineerd in één model en het wordt na zestig jaar nog altijd gezien als een van de meest baanbrekende modellen ooit gebouwd.

 

De Citroën DS werd ontwikkeld door een team ingenieurs onder leiding van André Lefèbvre. Het koetswerk, spectaculair voor toen maar ook tegenwoordig nog uniek te noemen, kwam van de hand van de flamboyante Italiaanse kunstenaar en beeldhouwer Flaminio Bertoni. Het hydraulisch systeem was ongekend. Op de eerste dag van de expositie in Parijs werden maar liefst meer dan 12.000 bestellingen wat zou oplopen tot zo’n 80.000 aan het einde van het evenement.

 

citroen DS autosalon parijs 1955

 

citroen DS introductie

 

De eerste exemplaren werden geleverd in 1956, het jaar waarin Citroën ook kwam met een meer betaalbare en eenvoudigere versie in de vorm van de ID. De DS behaalde een knappe 3e plaats tijdens de verkiezing van ‘de auto van het jaar’ in 1999 en werd bij een verkiezing van het Britse magazine ‘Classic & Sports Car’ verkozen tot de ‘mooiste auto aller tijden’ door een jury van designers.

 

Tussen 1 juni en 15 juli is er weer een goede reden om eens af te reizen naar Autoworld in Brussel want daar worden de verschillende generaties van de DS en DS/ID voor je tentoongesteld in een collectie van twaalf schitterende exemplaren. De tijdelijke tentoonstelling bevat onder andere een oranje ID 19 met een wit dak uit 1958, een zwarte ID met een wit dak uit 1962 in originele staat, een nachtblauwe DS 21 Chapron Majesty uit 1966 met zilverkleurig dak en een DS die nog altijd in het bezit is van zijn eerste eigenaar en inmiddels 840.000 km op de klok heeft!

 

citroen DS veel kilometers

Foto: www.autoworld.be

DS met 840.000 kilometers in de wielen en een trotse eigenaar

 

Hoewel de DS vooral wordt geroemd om zijn design en revolutionaire techniek, werd er ook mee geraced! Speciaal voor de raceliefhebbers wordt de originele DS tentoongesteld die aan de Ronde de Chamonix heeft deelgenomen, uitgeleend door het Conservatoire Citroën. Ook de sportieve versie van de DS 21, een exacte replica van het exemplaar dat in 1968 aan de start verscheen van de Rally van Monte-Carlo, zal te zien zijn.

 

Op zondag 14 juni om 11.30 vertrekt de DS PARADE, samengesteld uit historische en huidige DS’sen, vanaf de DS STORE van Drogenbos voor een rit van ongeveer 30 km langs de drukste wijken van Brussel. De stoet wordt ongeveer een uur later verwacht op de Esplanade van het Jubelpark voor een bezoek aan de tentoonstelling. Voor meer informatie kun je hier terecht. Dus als je je bezoek extra bijzonder wilt maken, dan ga je de 14e.

 

Attaining Nirvana In a Citroën DS

En omdat het zo’n mooi design is, mag er ook een filmpje bij

Ook interessant


Gerelateerde merken