MENU

Studebaker Dictator

De Studebaker Dictator werd geproduceerd van 1927 tot 1936, waarbij 1928 het eerste volledige jaar van de Dictator-productie was. De Dictator werd ontworpen als vervanging voor de Standard Six. Dit nieuwe model versterkte de reputatie van de Studebaker Company door eind jaren twintig 28 afstands- en tijdrecords te breken.

 

Studebaker Dictator uit 1937

Foto: hemmings.com

Studebaker Dictator uit 1937

 

De naam Dictator was geen goede keuze. Het maakte de export naar bepaalde Europese monarchieën moeilijk en Studebaker veranderde de naam in Standard Six voor de export. Ook in de VS zelf viel de naam niet echt goed en zagen veel mensen de naam in politieke termen nogal negatief en beledigend. Toen Hitler en Mussolini aan de macht kwamen in Europa, werd ‘Dictator’ politiek incorrect en daarom werd de naam in 1937 geschrapt.

 

In 1933 voelde Studebaker de gevolgen van de Grote Depressie en werd het onder curatele gesteld. Het was in staat om door de ontberingen heen te komen en kwam in 1934 met stijlvolle en aantrekkelijke modellen, waar bij een aantal modellen de invloed van designer Raymond Loewy duidelijk zichtbaar was.

 

De Dictator was leverbaar in een breed scala aan carrosserie-varianten en configuraties. De vroege Dictators hadden een V-vormige bumper die later werd veranderd in een boogvormige variant. De Dictator serie 2A was uitgerust met hydraulische remmen en een onafhankelijke Planar voorwielophanging. Een ‘Hill Holder’ hield het voertuig stevig op zijn plaats terwijl het op een steile helling geparkeerd stond. Er werden 600 exemplaren van de Dictator Roadster geproduceerd waarvan slechts 600 exemplaren werden geleverd.

 

Studebaker Dictator cabrio uit 1929

Studebaker Dictator cabrio met Dickey seat uit 1929
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant