MENU

Studebaker Lark

De strak geprijsde Studebaker Lark (1959-1964) haalde het bedrijf weg van de financiële afgrond, maar niet voor lang. In de late jaren 1930 zat Studebaker ook al een keer in financiële problemen maar de compacte economy class auto in de vorm van de Champion redde toen de dag. In 1958 flikte Studebaker het kunstje dus nog een keer met een andere auto, de Lark. De geboorte van de Studebaker Lark redde het bedrijf slechts tijdelijk uit de financiële problemen.

 

De Lark kwam in 1958 op de markt en in 1959 was 94% van de verkochte Studebakers toe te schrijven aan de Lark. Het model kwam met zowel een zes- als een acht-cilinder motor.

 

Studebaker Lark VIII 1960

Studebaker Lark VIII uit 1960

 

In 1960 kwam er een nieuwe versie van het model uit en Studebaker bracht ook een vijfdeurs station wagon en een cabrio versie op de markt. Daarnaast werden er upgrades aan de motoren gedaan en een aantal design aanpassingen doorgevoerd, onder andere aan de grille.

 

In 1961 volgden opnieuw aanpassingen aan de motoren en kreeg het model een nieuw dashboard. Daarnaast kwam de chromen strip aan de zijkant boven de karakteristieke vouw te zitten. Ook kreeg het model een “geknakte” voor- en achterbumper en nieuwe achterlichten. De verkoopcijfers begonnen echter te dalen omdat de concurrentie de markt met nieuwe modellen bestookte die goedkoper waren maar wel in dezelfde lijn lagen als de Lark.

Studebaker Lark 1962 profiel

Studebaker Lark uit 1962

 

Studebaker Lark 1962

Studebaker Lark uit 1962

 

In 1964 kwam Studebaker met de “Different by Design” modellen. Een slimme manier om de auto volledig nieuw te laten lijke door een aantal design aanpassingen door te voeren. Met nieuwe voorste spatborden, motorkap, kofferdeksel en dakpaneel was het resultaat een knappe, scherp vormgegeven auto, die weinig gelijkenis vertoonde met de vroegere modellen. Zelfs de naam “Lark” kwam niet deze op versies te staan.

 

Studebaker Lark 1966 interieur

Interieur van een 1966 Studebaker Lark

 

De 1964 modellen kwamen in vier series, met uitzondering van de sport-georiënteerde Hawk en Avanti coupes. In oplopende volgorde van prijs waren de Challenger, Commander, Daytona, en Cruiser wat het totaal aan modellen in dat jaar op 21 bracht. Hoe geslaagd het ontwerp ook was, verkopen deed het niet. Dit had uiteraard te maken met de problemen waar Studebaker al in zat en consumenten wilden niet blijven zitten met een weeskindje. Dit had dus het einde al moeten zijn, maar de directeur van de fabriek in Canada was ervan overtuigd dat hij met zijn modernere fabriek dan die in Indiana, wel winst kon maken. Hij stopte met de Avanti, Hawk en Challenger en ook met alle trucks. Het mocht allemaal niet baten en in 1966 werd de stekker er dan toch uitgetrokken.

 

Studebaker LarkVI

Studebaker Lark VI

 

Studebaker Lark Daytona

De 1962 Daytona cabriolet werd bijzonder compleet geleverd met de keuze uit een zescilinder of een achtcilinder. Doordat de auto werd gekozen als pacecar voor de Indianapolis 500 kreeg de Daytona cabriolet direct geloofwaardigheid op het gebied van sportieve prestaties. In 1963 kreeg het model een facelift, gevolgd door een nog grotere restyling in 1964. Als verzamelaar auto’s geldt voor de Daytonas wat geldt voor alle eerdere Larks. Het zijn zeer rijdbare verzamelaar auto’s. Onderdelen zijn gemakkelijk te krijgen en zelf sleutelen aan deze modellen is goed te doen.

 

studebaker six daytona 1962_front

 

studebaker six daytona 1962

Studebaker six Daytona uit 1962

 

studebaker six daytona 1962_interieur

Interieur van de Studebaker six daytona uit 1962

 

studebaker six daytona 1962_rear

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant