MENU

Studebaker Hawk

De Studebaker-Packard Hawk was een serie auto’s die werd geproduceerd door de samengevoegde Studebaker-Packard Corporation tussen 1956 en 1964. Alle modellen behalve de 1958 Packard Hawk kregen een Studebaker embleem op de kap. Het bedrijf noemde de lijn een lijn van familie sportwagens. Het waren allemaal tweedeurs coupes met vier zitplaatsen en een hardtop. De lijn was een evolutie van de prachtige auto’s uit 1953, ontworpen door Robert Bourke. Het redesign van het model uit 1962 in de vorm van de GT Hawk kwam van de hand van een andere beroemde ontwerper: Brooks Stevens.

 

studebaker hawk

De Studebaker Hawk was er in vele versies.

 

In 1956 werd een serie van vier Hawk modellen gelanceerd, waarvan de goedkoopste drie hun motoren deelden met Studebaker modellen. De Golden Hawk, voorzien van een krachtig Packard 5,8 liter V8 big-block met 275 PK, was de beste all-round high performance auto die in 1956 te krijgen was. Deze relatief kleine auto met de grootste V8 kan eigenlijk wel een beetje worden gezien als een vroege muscle car. Het had de op twee na hoogste vermogen-gewichtsverhouding van alle auto’s op de Amerikaanse markt.

 

De financiële toestand van Studebaker-Packard verslechterde tot het punt waar er geen andere keuze was dan alle productieactiviteiten in de Packard-fabrieken te staken. De Packard fabriek in Detroit en de Utica testbanen werden gesloten. Om tijd te winnen voor de ontwikkeling en financiering van een geheel nieuwe Packard en bestaande dealer contracten na te leven, werd er een 1957 Packard op de markt gebracht. Dit was niet meer dan een verklede Studebaker President. Al werd de Packard V8-motor niet meer geproduceerd, de nieuwe Packard en de 1957 Golden Hawk waren voorzien van Studebaker’s grootste V8, voorzien van een McCulloch supercharger die 275 PK wist op te hoesten. Het gamma werd verder vereenvoudigd; de Sky Hawk werd stopgezet omdat deze te dicht bij de Golden Hawk stond, terwijl de twee goedkoopste modellen werden vervangen door een enkel Silver Hawk model, verkrijgbaar met de Champion zescilinder lijnmotor of de 4,2 liter V8. In 1958 werd ook luxe versie van de Gouden Hawk verkocht met een Packard Hawk badge op de motorkap.

 

studebaker hawk interieur

Interieur van een Hawk uit 1962.

 

De Studebaker verkoop bleef dalen in 1957 en 1958, dus stopte Studebaker-Packard in 1959 meet de hardtop Golden Hawk, alle Packards, en de Studebaker sedans; de Zilveren Hawk coupe was het enige overblijfsel naast de nieuwe Studebaker Lark. Het was een make-or-break jaar voor het merk, maar Studebaker’s grote gok bleek zijn vruchten af te werpen. De kleinere Lark was de juiste auto op de juiste plaats en op het juiste moment. De markt wilde dez auto! De Silver Hawk diende als een nuttig showroom auto, en werd ook nog gebouwd. Het was het enige Hawk model dat bleef bestaan en werd omgedoopt tot de Studebaker Hawk en onder die naam verkrijgbaar bleef tot het einde van 1961.

 

Voor het 1962 model jaar, Brooks Stevens werkte een wonder en een prachtig gerestyled GT Hawk werd gelanceerd, de Gran Turismo Hawk. De styling werd goed ontvangen, en relatief goed verkocht voor 1962 In 1963 Studebaker was de omzet in een onomkeerbare dood spiraal. Hoewel de 1964 Super Hawk, leverbaar met een optionele supercharged motor, 4-versnellingsbak, TwinTraction sperdifferentieel, schijfremmen vooraan en een sportophanging, was de beste Hawk ooit, de productie werd beëindigd met de rest van Studebaker’s Amerikaanse productie in december 1964.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant