MENU

Studebaker Scotsman

De Scotsman was een model van Studebaker dat werd gebouwd tussen 1957 en 1958. Het was een goedkope serie pick-up trucks waar functie boven luxe ging. Toen de financiële situatie van Studebaker-Packard verslechterde in 1955 en 1956 besloot de leiding van het bedrijf om vooral functionele auto’s te gaan bouwen die goedkoper waren in plaats van te concurreren met de grote drie op het gebied van grote en luxe auto’s. Met behulp van de Studebaker Champion’s twee- en vierdeurs sedan en twee-deurs stationwagen bodies, bouwde het merk een voertuig dat onder de prijzen van de basismodellen van concurrenten zoals de Chevrolet 150 en Delray, de Ford Custom en Plymouth Plaza kon komen. De Scotsman had kenmerken die doen denken aan basismodellen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, waar chromen sierstrippen en andere luxe extra’s werden weggelaten.

 

studebaker scotsman 1958

Studebaker Scotsman uit 1958

 

studebaker scotsman 1957 stationwagon

station wagon versie

 

Studebaker Commercial (1950)

6 minuten Scotsman-promotie uit 1950. yes sir!

 

De wieldoppen en grille werden gespoten en bijna alles was een optie waarvoor kopers extra moesten betalen. Interieurs hadden gespoten kartonnen panelen en grijs vinyl op de stoelen. De vloergen kregen rubberen vloerbedekking in plaats van tapijt. Het enige chroom was te vinden op de voorste en achterste bumpers en enkele kleine interieuronderdelen. Gekleurde bumpers waren optioneel om de kosten van de auto nog lager te maken. Op twee-deurs modellen zaten vaste achterruiten die niet open konden en de standaard ruitenwissers waren vacuüm-aangedreven, wat resulteert in verminderde prestaties als de motorbelasting hoger was. Het enige ogenschijnlijke stukje luxe was Studebaker’s zwaar gepromote “Cyclops Eye” snelheidsmeter, dezelfde als die op de Studebakers uit 1956.

 

studebaker scotsman 1958 wieldop

Gespoten wieldoppen

 

studebaker scotsman interieur 1958

Een zeer minimalistisch maar functioneel interieur

 

Studebaker verwachtte in het eerst jaar zo’n 4.000 auto’s exemplaren te verkopen, dit werden er meer dan 9.000. Niet alleen mensen met een klein budget kochten de auto’s, maar ook aan rijke notabelen zoals de voormalige First Lady Eleanor Roosevelt. Want, ondanks zijn soberheid, was de Scotsman goede waar voor zijn geld. De kleine zes-cilinder benzinemotor was zuinig voor zijn grootte. Met zijn bescheiden 101 PK was het geenszins een onstuimige performer want om aan de 100 km/u te komen was je 20 seconden verder. Aansluitend op het aanvankelijke succes van de eerste Scotsman onderging het 1958 -model weinig veranderingen. De grille werd iets aangepast net als de nieuwe ronde achterlichten en hiermee bleef de prijs interessant. De 1958 Champion kreeg staartvinnen en dubbele koplampen, wat helemaal in de trend van dat moment paste, maar de Scotsman ging hier niet in mee. Het model werd nu officieel ‘Studebaker Scotsman’ genoemd in plaats van ‘Studebaker Champion Scotsman’ en was dus eigenlijk een submodel met zijn eigen naam.

 

Met de Scotsman bewees Studebaker dat het geen regel was om de styling-trends van de rest van de industrie te volgen om succesvol te kunnen zijn. Voortbouwend op de strakke look van de Scotsman, kwamen ingenieurs en ontwerpers van Studebaker al snel met een goedkope nieuwe compacte auto voor 1959: de Lark.

 

studebaker scotsman pickup

Pick-up versie van de Scotsman.

 

Pickup truck

Studebaker bouwde ook een goedkope Scotsman truck gebaseerd op de lijnen van de 1949-1953 stijl van de grille en de front-end plaatwerk, met een paar wijzigingen. De meeste pick-ups in de jaren vijftig hadden standaard één achterlicht, één interieur zonneklep, één ruitenwisser en één armsteun, allemaal aan de kant van de bestuurder. Studebaker deed het zelfde met de Scotsman maar liet zelfs de armleuning weg. Het model had ook geen overbodige details en geen chromen strips of andere elementen. Hiermee was het model de goedkoopste pick-up die je in die tijd kon bestellen voor ongeveer 1500 dollar en het model verkocht prima in een verder dalende markt. In 1960 werd de Scotsman vervangen door de Studebaker Champ pick-up, die was gebaseerd op hetzelfde truck chassis.

 
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant