Studebaker

In 1897 begon Studebaker te experimenteren met voertuigen met een elektromotor. De eerste auto werd in 1902 geïntroduceerd. In 1904 kwam de eerste Studebaker met benzinemotor uit. Deze werden gebouwd door Garford Company in Ohio, VS en verkocht onder de naam Studebaker-Garford.

 

Geschiedenis van Studebaker

Studebaker was één van de grootste wagenmakerijen van de Verenigde Staten. Rond 1897 begon men met het experimenteren met elektrische auto’s, waarna men voor Electric Vehicle carrosseriën ging maken. Vanaf 1902 ging men zelf elektrische auto’s maken. Al rond 1904 begon men een samenwerking met Garford, waaruit de Studebaker-Garford ontstond. Rond 1909 kreeg men onenigheid met Garford en ging men in zee met E-M-F. Deze firma zou de gehele auto bouwen en via dealers verkopen. Ook dit werd geen succes en men nam de firma over. Men verkocht de auto’s vanaf dan Studebaker noemen, net als de elektrische auto’s. Elektrische auto’s werden tot 1912 gemaakt. Tussentijds had men voor Tincher auto’s gemaakt. De koetsenbouw werd tot 1919 voortgezet, tegen welke tijd Studebaker een lijn had van zescilinder auto’s, vrachtwagens, bussen en zelfs locomotieven.

 

studebaker commander starlight


Studebaker Commander Starlight met de typische Studebaker-neus.

 

In 1925 werd een soort test circuit opgericht, welke tot op de dag van vandaag bestaat en het merk Erskine opgericht, vernoemd naar technisch directeur Erskine. Rond 1929 had men fabrieken in South Bend, waar de firma was opgericht, Detroit en in Canada. Men had Pierce-Arrow overgenomen. De crisis raakte de firma ernstig en men moest reorganiseren. Pierce-Arrow werd verkocht, Erskine pleegde zelfmoord en het merk werd ook stopgezet. Men probeerde een goedkoper model te introduceren als de Rockne.

 

Na de Tweede Wereldoorlog kon men als één van de eerste automobielfabrikanten in Amerika een nieuw model introduceren, maar het management miste daarna de boot. In de jaren vijftig fuseerde het merk met Packard en hoewel Packard financieel gezien sterker was verdween dit merk voor Studebaker. Ook dit kon de beide merken niet redden en in 1967 liep de laatste auto van de band. Wel werd een Studebaker model, de Avanti, nog een tijd door een Studebaker-dealer gebouwd. Studebaker zelf had ook niet-automobielfabrieken en onderdelen daarvan bestaan nog altijd. Het testcircuit is in handen van een door Bosch overgenomen bedrijf; Bendix en is een vrijetijdspark geworden.

 

Geschiedenis van Studebaker.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant