MENU

Studebaker

In 1897 begon Studebaker te experimenteren met voertuigen met een elektromotor. De eerste auto werd in 1902 geïntroduceerd. In 1904 kwam de eerste Studebaker met benzinemotor op de markt. Deze werden gebouwd door Garford Company in Ohio, VS en verkocht onder de naam Studebaker-Garford.

 

History of Studebaker Documentary

De Studebaker historie

 

Geschiedenis van Studebaker

Studebaker was één van de grootste autobouwers van de Verenigde Staten. Rond 1897 begon men met het experimenteren met elektrische auto’s, waarna men voor Electric Vehicle carrosseriën ging maken. Vanaf 1902 ging men zelf elektrische auto’s maken. Al rond 1904 begon men een samenwerking met Garford, waaruit de Studebaker-Garford ontstond. Rond 1909 kreeg men onenigheid met Garford en ging men in zee met E-M-F. Deze firma zou de gehele auto bouwen en via dealers verkopen. Ook dit werd geen succes en men nam de firma over. Men verkocht de auto’s vanaf dan Studebaker noemen, net als de elektrische auto’s. Elektrische auto’s werden tot 1912 gemaakt. Tussentijds had het merk voor Tincher auto’s gemaakt. De koetsenbouw werd tot 1919 voortgezet, tegen die tijd had het merk een lijn van zescilinder auto’s, vrachtwagens, bussen en zelfs locomotieven in productie.

 

studebaker commander starlight

Studebaker Commander Starlight met de typische neus

 

In 1925 werd een soort test circuit opgericht, welke tot op de dag van vandaag bestaat en het merk Erskine opgericht, vernoemd naar technisch directeur Erskine. Rond 1929 had de Amerikaanse autobouwer fabrieken in South Bend, waar de firma was opgericht, Detroit en in Canada. Het merk had intussen ook Pierce-Arrow overgenomen. Door de economische crisis kwam het merk ernstig in de problemen en er werd stevig gereorganiseerd. Pierce-Arrow werd verkocht, Erskine pleegde zelfmoord en alle productie activiteit werd stopgezet. Men probeerde een goedkoper model te introduceren als de Rockne.

 

Na de Tweede Wereldoorlog wist het merk als één van de eerste automobielfabrikanten in Amerika een nieuw model introduceren, maar het management miste daarna de boot. In de jaren vijftig fuseerde het merk met Packard en hoewel Packard financieel gezien sterker was, pakte dit niet goed uit want ook deze fusie kon beide merken niet redden en in 1967 liep de laatste auto van de band. Wel werd een Studebaker model, de Avanti, nog een tijd door een dealer gebouwd. Studebaker zelf had ook niet-automobielfabrieken en onderdelen daarvan bestaan nog altijd. Het testcircuit is in handen van een door Bosch overgenomen bedrijf en Bendix en is een vrijetijdspark geworden.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant