MENU

Studebaker President

De Studebaker President was het belangrijkste model van Studebaker dat werd gebouwd tussen 1926 en 1942. De modelnaam werd opnieuw geïntroduceerd in 1955 en werd gebruikt tot het einde van het model uit 1958.

 

Studebaker President uit 1928

President uit 1928

 

Eerste generatie Studebaker President

Tot de introductie van de President was het premium model van Studebaker de Big Six. De eerste auto met de modelnaam President werd op 23 juli 1926 gepresenteerd, de interne naam voor dit models was de ES. De Studebaker President kreeg een 5,8 liter zescilinder-motor onder de motorkap Twee jaar later werd dit blok vervangen door de kleinere en soepelere 5,1 liter achtcilinder-motor.

 

In 1931 werd de motorinhoud vergroot tot 5,5 liter. Door een aantal technische verbeteringen aan het blok had dit nu een vermogen van 122 PK. Het had ook modernere filters voor lucht, olie en brandstof en een verbeterde thermostaat. In hetzelfde jaar introduceerde Studebaker “Ovaloid” -koplampen die langwerpig van vorm waren en de identificatie van de President en andere “senior” Studebaker-modellen gemakkelijker maakten. President-modellen die in dit tijdperk werden vervaardigd, werden beschouwd als concurrenten van duurdere merken zoals Cadillac, Packard, Lincoln en de Imperial-modellenreeks van Chrysler.

 

Studebaker kwam in de jaren ’33 en ’34 in zwaar weer en werd onder curatele gesteld, directeur Albert Erskine pleegde zelfmoord en het tijdperk van de grote, indrukwekkende president kwam op een trieste en abrupt tot een einde.

 

Tweede generatie

Vanaf 1934 werden de modellen kleiner en gestroomlijnder. Studebaker ontwierp een nieuwe carrosserie, de Land Cruiser, die leverbaar was op de Dictator, Commander en President. De Land Cruiser-modellen waren gemakkelijk te herkennen aan hun extreme gestroomlijnde kenmerken, ongebruikelijke 4-delige achterruit, kofferbak en de volledige spatbordschorten aan de achterkant van het voertuig. De nieuwe President-modellen waren kleiner en minder indrukwekkend dan hun voorgangers, maar nog steeds prima auto’s.

 

In 1935 werden de Presidents en Commanders leverbaar met een optioneel stalen schuifdak, vergelijkbaar met zonnedaken die tegenwoordig op voertuigen voorkomen. In 1936 waren alle Studebaker-auto’s uitgerust met het “Planar” -ophangingssysteem en werd het “Startix” automatische motorstartsysteem als optioneel accessoire aangeboden. Voertuigen vervaardigd vanaf 1936 toonden ook de invloed van industrieel ontwerper Raymond Loewy, die werd ingehuurd als ontwerpadviseur van Studebaker, en Helen Dryden, die zich specialiseerde in interieurstyling.

 

In 1938 werd een op afstand bediende “Miracle-Shift” -transmissie leverbaar met een op het dashboard gemonteerde versnellingspook. Deze transmissie werd een jaar later alweer vervangen toen de versnellingspook naar de stuurkolom werd verplaatst.

 

Studebaker President uit 1941

Foto: hemmings.com

Studebaker President uit 1941

 

Derde generatie

In 1941 kreeg de President een nieuwe carrosserievorm, een vierdeurs sedan met naar achteren openende achterdeuren, in tegenstelling tot de toen conventionele naar voren openende suicide achterdeuren. Dit model werd de Land Cruiser genoemd, herkenbaar aan de verborgen treeplanken en het ontbreken van achterruiten. De Land Cruiser was begin 1941 leverbaar in de Custom- en DeLuxetone-serie. Halverwege 1941 werd de Skyway-serie geïntroduceerd, inclusief een Land Cruiser. De Skyway had een upgrade in bekleding en miste de dubbele strip chroom langs de zijkant van de auto. Deze stijl werd voortgezet voor het verkorte model uit 1942, waarna productie van het model werd gestaakt. De Skyway-aanduiding werd echter gebruikt voor de verkorte 1946 Studebaker Champions.

 

Studebaker Speedster uit 1955

Foto: hagerty.com

Studebaker Speedster uit 1955

 

In 1955 herintroduceerde Studebaker de President modelnaam voor alle premium getrimde modellen. De meest opmerkelijke van deze latere Presidenten was de Studebaker Speedster uit 1955. De naam President werd stopgezet na het modeljaar 1958, toen Studebaker zich begon te concentreren op de compacte Studebaker Lark. De laatste edities van Packard-auto’s waren op dit platform gebaseerd.

 

Studebaker President uit 1956

Studebaker President uit 1956
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant