MENU

Studebaker Avanti

De aparte Studebaker Avanti was één van de meest gedurfde Amerikaanse auto’s uit de jaren zestig en werd gebouwd tussen 1963 en 1964. Een modern meesterwerk met volstrekt unieke Amerikaanse styling waar zelfs Italiaanse topdesigners zich niet zomaar aan zouden wagen.

 

Studebaker Avanti 1963

Studebaker Avanti uit 1963

 

De Avanti (Italiaans voor “vooruit”) was de eerste in massa geproduceerde glasvezel-body vier-personenauto Amerikaanse auto. Het was ook de eerste versie die remklauw-stijl schijfremmen kreeg.

 

Het ontwerp van de Avanti

De Avanti had een coke-bottle “taille” en een klein dak met een extra grote achterruit en de ingebouwde rolbeugel. Scherpe lijnen op de voorspatborden liepen terug in de gebogen achterkant. De voorkant had geen conventionele grille – alleen een luchtinlaat onder een dunne bumper. De motorkap had een asymmetrische bult en het interieur werd gekenmerkt door vliegtuig-stijl dashboard en schakelaars waarvan sommige boven de voorruit zaten. De inzittenden zaten in vier slanke kuipstoelen vergelijkbaar met die in een Alfa Romeo sportwagen.

 

Studebaker Avanti 1963 dashboard

Schitterend dashboard van de Avanti uit 1963

 

Prestaties van de Avanti

De Avanti met een supercharged V8 was een van de snelste auto’s uit de jaren zestig. Een supercharged model met 290 PK kwam in de buurt van de 250 km/u, terwijl een speciaal aangepaste versie de 300 km/u kon halen. Snelheden waar de gemiddelde hedendaagse auto niet eens in de buurt komt. Sommige snelheidsrecords werden verpletterd door een supercharged Avanti.

 

De krachtbronnen van de Avanti waren aangepaste versies van Studebaker’s gedateerde, maar stevige 289-cubic-inch V-8. Deze “Jet Thrust” motor ontwikkelde 240 pk in standaard “R1” vorm en 290 PK in supercharged “R2” vorm.

 

Er waren ook een paar supercharged “R3” V8’s met 335 PK en een experimentele non-supercharged “R4” 280 PK V-8 met twee carburateurs. Dan was er ook nog een verbazingwekkende twin-supercharged, brandstofinjectie “R5” V-8 met magneto ontsteking met maar liefst 575 PK.

 

Studebaker Avanti 1963 back

 

Problemen voor Studebaker

Onder andere James Bond auteur Ian Fleming en zanger Ricky Nelson reden een Studebaker Avanti. Kortom, het model was een modern meesterwerk. Het model kon alleen niet genoeg doen om Studebaker overeind te houden. Studebaker was meer dan 100 jaar oud toen de Avanti debuteerde. Het merk begon met het maken van door paarden getrokken wagens in 1862 en produceerde zijn eerste auto’s – elektrische modellen – in 1902. Maar “Stude” was in grote problemen in het midden van de jaren 1950. Het merk had niet het schaalvoordeel van grotere Amerikaanse automakers en daarmee waren de auto’s goed, maar niet kosteneffectief en dus ook niet concurrerend tegen giganten zoals General Motors.

 

Studebaker Avanti 1963 interieur

Bijzonder fraai afgewerkt interieur

 

De reden dat Studebaker de jaren 1950 overleefde was de productie van compacte economy modellen zoals de “Lark” en enkele sportieve Hawk modellen zoals de Golden Hawk. Maar toen de welvarende jaren 1960 begonnen en consumenten meer wilden dan een economy model moest Studebaker opboksen tegen grote concurrenten.

 

Er begonnen echter problemen te ontstaan met de kwaliteit en de betrouwbaarheid. Studebaker zat in financiële problemen en het model was te snel in productie gebracht in de hoop het tij te kunnen keren. Daarnaast liep de productie van de glasvezel bodies langzaam en was de kwaliteit matig, wat Studebaker ertoe dwong om hiervoor een eigen productie-unit op te zetten. Veel Avanti kopers annuleerden hun bestelling en kochten een Corvette of een andere sportieve auto’s.

 

Studebaker kwam steeds verder in de problemen en er werden minder auto’s geproduceerd door de neerwaartse spiraal waarin het bedrijf terecht was gekomen. Er werden 3834 Avanti’s exemplaren gebouwd in 1963 en slechts 809 in 1964. De algemene regel is dat de 1964 Avanti ronde koplampen had en het 1964 model vierkante. Tegenwoordig zijn er best nog wat Avanti’s te vinden omdat de glasvezel bodies uiteraard niet konden roesten en behoorlijk stevig waren.

 

De Avanti II

De Avanti was te mooi om zo snel weer te verdwijnen en ze bleven nog tientallen jaren bestaan na 1963 maar dan met Chevy V8 motoren. Altman en Newman kochten alle rechten op de auto en richtten de Avanti Motor Corp op. Daar werden nog jaren lang Avanti’s gebouwd onder de naam “Avanti II,” aangedreven door een Corvette V-8.

 

De Avanti II was bijna hetzelfde als de Studebaker versie, met een paar aanpassingen aan de body, een moderne Corvette V-8 en veel hogere kwaliteit waarbij kopers konden kiezen uit diverse hoogwaardige interieur materialen zoals tapijten. De Avanti is en blijft nog altijd een opvallende verschijning in het straatbeeld.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant