Skoda VOS

De Škoda VOS was een grote sedan die werd gebouwd tussen 1949 en 1952 door de Tsjechoslowaakse automaker AZNP  in Mladá Boleslav. Het model was een paar jaar lang het favoriete vervoermiddel van hoog politiek en militair personeel in Tsjecho-Slowakije. De VOS werd nooit verkocht aan het grote publiek.

 

skoda vos

Skoda VOS

 

In 1949 rolden de laatste Skoda Superbs uit de fabriek in Mladá Boleslav, dit waren grote zescilinder limousines die leken op de  Amerikaanse auto’s uit de late jaren dertig. De autoriteiten hadden echter behoefte aan een meer moderne vervanging en gaven  Škoda de opdracht om die auto te ontwikkelen. Dit werd de Škoda VOS . De letters VOS stonden voor “speciale auto voor de overheid” in het Tsjechisch of Slowaaks (“Vladni Osobní Special”).

 

De auto ging  in productie in 1949 in samenwerking met de coach builder Karosa. De indassemblage vond plaats in de eigen fabriek van Škoda. De vorm van de auto was onopvallend en werd ontworpen door Oldrich Meduna die tot die tijd vooral bekend was voor het  ontwerpen van militaire tanks. Het model kreeg een voorin gemonteerde motor die de achterwielen aandreef. De motor was een opvallend grote 5,2-liter motor die 120 PK leverde. De motor kwam uit een Praga vrachtwagen. De combinatie van deze motor en het  gewicht van de bepantsering gaf de VOS een gewicht van bijna 4000 kilo! De topsnelheid was beperkt tot 80 km/u. De versie zonder bepantsering presteerde aanzienlijk beter. De VOS was ook uitgerust met air-conditioning, deze nam echter ook een groot deel van de kofferbak in, waardoor er vaak een volgauto meereed met de bagage.

 

 

De productie van de VOS eindigde in 1952. Škoda werd niet gevraagd om een opvolger te leveren aan de overheid; de politieke elite was overgeschakeld naar de Tatra 603. Van de VOS zijn slechts 107 exemplaren gebouwd.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant