MENU

De eerste auto op zonne energie

Zaterdag 4 juli 2020 om 17:57 door Frank Schippers

the quiet achiever auto op zonne energie

 

Kunnen we binnen enkele jaren een auto op zonne energie in de showrooms verwachten? De elektrische auto groeit nog altijd in populariteit, dus aan elektrisch rijden zijn we inmiddels wel gewend. Sommige mensen hebben een elektrische auto aangeschaft om zo het milieu te sparen, anderen gingen vooral voor het belastingvoordeel of de lage bijtelling. Waar het eerst nog vooral hybride-auto’s betrof, zien we de laatste jaren steeds meer volledige elektrische auto’s op de Nederlandse wegen.

 

Hoewel de eerste volledig elektrische auto al in 1898 werd gebouwd, zou het nog wel even duren eer de elektrische auto een massaproduct zou worden. De eerste elektrische auto, ontworpen door Ferdinand Porsche, had een actieradius van 79 kilometer, dat zou voor de huidige tijden echt te weinig zijn.

 

De eerste Toyota Prius kwam in 2000 op de Nederlandse markt als een hybride auto die wel bedoeld was voor de massa. De combinatie van verbrandingsmotor en elektrische motor vindt nog altijd gretig aftrek. Overigens zijn er meerdere voorlopers geweest met elektrische aandrijving, maar die waren nog niet bedoeld voor de consumentenmarkt.

 

In 1960 reed er al een zonneauto rond in Nederland. Deze bijzondere auto was een creatie van Charles A. Escoffery met zonnecellen van de International Rectifier Corporation uit Los Angeles. Het was geen massaproductie auto en dit exemplaar werd vooral gebruikt voor demonstraties. Ook deze auto had de nodige accu’s onder die zowel voorin als achterin de auto lagen. Deze accu’s werden continue bijgeladen door een enorm zonnepaneel van 21 kilo dat op het dak lag.

 

Foto: Harry Pot/CC BY-SA 3.0 NL Harry Pot / CC BY-SA 3.0 NL (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)

 

The Quiet Achiever

In 1982 werd in Australië ook een bijzondere auto op zonne-energie ontwikkeld: de quiet achiever. Deze auto was een initiatief van de Deense avonturier Hans Tholstrup in samenwerking met F1-coureur Larry Perkins en zijn broer Gary. Hij reed als eerste dwars door Australië op zonne-energie. De reis van 4000 km in ‘The Quiet Achiever’ en duurde 20 dagen.

 

the quiet achiever auto op zonne energie

The Quiet Achiever uit 1980

 

Wedstrijdauto’s op zonne energie

Met de komst van de solar challenge zijn er meerder auto’s op zonne-energie ontwikkeld om mee te doen aan deze jaarlijkse wedstrijd in Australië. Hierbij laat Nederlands zich al jaren gelden als favoriet met het Solar Team van de TU Delft dat al jaren meedoet met de Nuna. de Nuna 1, Nuna 2, Nuna 3, Nuna 4, Nuna 5, Nuna 6 en Nuna 7, Nuna 8 de serie zonnewagens van het Nuon Solar Team uit Delft. Daarnaast zijn er nog meer wedstrijdauto’s met sprekende namen als
De Solutra, Twente One, 21 Revolution, 21Connect en The RED Engine en de Umicar Infinity en de Umicar Inspire. Het Solar Team Eindhoven is zelfs bezig met een gezinsauto genaamd ‘Stella Lux’ maar dit is nog geen productie auto.

 

Is een productie auto op zonne energie mogelijk?

Bij productie auto’s komen we vooralsnog niet veel verder dan een dak met zonnepanelen zoals bij de Hyundai Sonata, maar veel meer dan dat is het nog niet. Ook zijn er de Sono Sion en de Lightyear One. Beide auto’s zijn voorzien van erg veel zonnecellen, om zoveel mogelijk kilometers op zonne-energie af te leggen maar de zonnepanelen zijn voorlopig nog niet de enige energiebron voor deze bolides. Het probleem blijft voorlopig nog dat het gewicht ervoor zorgt dat de actieradius van elektrische auto’s, en dus ook auto’s op zonne-energie, beperkt blijft. Bovendien is de hoeveelheid energie die je uit het oppervlak van een auto kunt halen, als deze helemaal uit zonnecellen zou bestaan, beperkt. Voorlopig zullen het dus de hybride en stekkerauto’s zijn die de dienst uitmaken.

 


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*