MENU

De voorloper van de Prius: Briggs & Stratton

Donderdag 2 oktober 2014 om 18:41 door Frank

Een paar weken terug kwam er een bijzondere en zeldzame klassieker voorbij in de vorm van de Panther 6 met een dubbele vooras. Deze Amerikaanse Briggs & Stratton concept car uit 1979 heeft niets met de Panther te maken behalve dat er een overeenkomst is in het aantal wielen maar dan door een dubbele achteras. De reden voor de dubbele achteras was dan ook volledig anders dan de dubbele vooras van de Panther. Hiervoor gaan we even terug in de tijd.

 

Briggs & Stratton hybride auto

Briggs & Stratton hybride uit 1980

 

De eerste auto’s waren stoom aangedreven, of elektrisch of hadden een verbrandingsmotor. Stoom was verre van praktisch en legde het dus al snel af tegen elektrisch en de verbrandingsmotor. Elektrische auto’s waren eigenlijk best lang een redelijk alternatief. Wat deze auto’s opbrak was de infrastructuur van het ​​elektriciteitsnetwerk wat meestal buiten de steden snel ophield. Natuurlijk was de verbrandingsmotor luidruchtig en stonk het, maar het was wel de meest praktische en sterke oplossing.

 

In de jaren zeventig begonnen een aantal merken door de oliecrisis na te denken over andere vormen van auto’s produceren. Veel merken werden ook door de overheid gefinancierd om naar alternatieven te kijken: hybrides. Tegenwoordig is een hybride al doodgewoon, maar in 1979 was dit toch wel anders. De overeenkomsten met hybrides van tegenwoordig zijn opvallend: zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor, een accu, opladen via een stekker en ook met de verbrandingsmotor en later zelfs ook remenergie die de accu weer laadt.

 

Briggs & stratton hybride

 

Briggs & Stratton bouwde vooral kleine elektromotoren voor huishoudelijke apparaten als wasmachines en grasmaaimachines. Voor een ontwerp van eind jaren zeventig was dit toch wel een geslaagde oefening en vinden we het er spannender uitzien dan een Prius uit 2010. De ontwerper van deze hybride conceptcar was Kip Stevens, zoon van Brooks Stevens, de man achter de Excalibur.

 

De tweede achteras was er niet voor de extra grip maar voor het gewicht van de 500 kilo aan batterijen. De actieradius op de elektromotor was ongeveer 50 kilometer. De auto was nooit bedoeld voor productie maar was meer om andere merken te laten zien dat er geen krachtbron van honderden PK’s nodig was. Dit zou echter nog een jaar of twintig op zich laten wachten.

 

Home video 1980 Briggs and Stratton 6 wheel Hybrid Gas Electric Car

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*