De geschiedenis van de autoradio

Zaterdag 30 augustus 2014 om 10:26 door Frank

Tegenwoordig is het voor ons doodgewoon om onderweg naar de radio te luisteren of, bij gebrek aan goede muziek, een CD in het dashboard te laten glijden of de MP3-speler of telefoon even aan te koppelen. Bij een mooie klassieker vind ik het persoonlijk altijd een enorme dooddoener als er in dat fraaie klassieke dashboard een moderne radio is gemonteerd. Soms zelfs met zo’n groot kantelscherm. In een klassiek dashboard hoort een klassieke radio en daar zijn ook een heleboel mooie van gemaakt.

 

opkomst autoradio

 

Cadillac was het eerste merk dat een autoradio aanbood als optie in hun modellen en dat was al in de jaren twintig. De eerste commerciële autoradio was ontwikkeld door de Galvin brothers in 1930. In Europa was Citroën het eerste merk dat muziek in de auto bracht.

 

Van AM naar FM

AM was de onbetwiste koning van de ether in 1952, maar dat hield toen het Duitse bedrijf Blaupunkt de eerste in-car FM-radio ontwikkelde. Het jaar erop werd de Becker Mexico geïntroduceerd, wat toch wel wordt gezien als de eerste premium autoradio. Het had zowel AM als FM en het was de eerste autoradio met volledig automatische zender-zoek-knop.

 

Blaupunkt FM radio 1952

Blaupunkt FM autoradio uit 1952.

 

Platenspeler in de auto

Nu klinkt dat vrij belachelijk, maar in 1955 heeft Chrysler daadwerkelijk mini-platenspelers op de markt gebracht als optie voor een aantal van hun modellen. Dit was eigenlijk de eerste music on demand mogelijkheid voor liefhebbers van eigen muziek tijdens het rijden. Er gingen 7 inch 45-toeren plaatjes op waarmee je 45 minuten ‘zelfgekozen’ muziek kon luisteren. Deze plaatjes hadden een ‘ultra-microgroove’ omdat je anders elke paar minuten je plaatje zou moeten wisselen. Niet zo praktisch op de snelweg.

 

platenspeler in de auto

 

Het laden van de plaatjes was best een vernuftig systeem. Door de arm boven de plaat te bewegen ging na een paar seconden de naald vanzelf op de plaat en kon de draaitafel worden teruggeduwd in het dashboard. Wanneer je deze platenspeler als optie bestelde in je nieuwe 1956 Chrysler, DeSoto, Dodge of Plymouth kreeg je ook de eerste zes van de 42 speciale geproduceerde plaatjes exclusief van Columbia Records.

 

Er zaten logischerwijs wat nadelen aan deze mobiele platenspeler. Los van het feit dat de naald lastig op de plaat bleef bij een drempeltje, moesten er ook nogal wat handelingen verricht worden en dit kwam de verkeersveiligheid niet ten goede.

 

In 1963 kwam Becker met de eerste volledige aftermarket transistor radio zonder buizen: de Becker Monte Carlo. Twee jaar later deed een nieuwe vinding zijn intrede in de auto: de eight-track cassette speler.

 

De eight-track cassettespeler

De eight-track was de voorloper van het succesvollere cassettebandje en was bij de introductie in 1965 al kansloos door de snelle opkomst van de cassettespeler. Ford bracht in samenwerking met Motorola eight-track spelers op de markt voor in de auto.

 

eight track speler

Eight track speler.

 

In 1969 was het wederom Becker die er vroeg bij was en als eerste in Europa de in-car stereo-installatie leverde waarbij het signaal van de tuner dus over twee kanalen kwam in plaats van één.

 

cassettespelers

In 1970 kwamen er radio’s met ingebouwde cassettespelers. Dit bracht een nieuwe dimensie in de muziekbeleving: de mixtape! Deze ontwikkeling zorgde er ook voor dat merken als Pioneer en Alpine eigen aftermarket cassettespelers gingen leveren van Alpine en Pioneer.

 

autoradio met cassettespeler

 

de CD-speler

Deze nieuwe Nederlandse uitvinding op audiogebied vond ook snel zijn weg naar de auto. In 1985 werden de eerste fabriek geïnstalleerde in-dash CD-spelers al geleverd op Mercedessen.

 

mercedes cd speler

 

Tegenwoordig hebben we de nodige Gigabytes aan muziek bij ons in de auto en is dit vanzelfsprekend. Maar het is mooi om te zien welke uitvindingen er allemaal gedaan zijn om hiertoe te komen.


Ook interessant


Gerelateerde modellen & auto's