MENU

De geschiedenis van de autoradio

Zaterdag 30 augustus 2014 om 10:26 door Frank

De geschiedenis van de autoradio begint in de jaren dertig. Cadillac was het eerste merk dat een autoradio aanbood als optie in hun modellen. De eerste commerciële autoradio was ontwikkeld door de Galvin brothers in 1930. In Europa was Citroën het eerste merk dat autoradio’s leverden in hun modellen.

 

eerste commerciele autoradio motorola 5T71

In mei 1930 kondigde Paul Galvin aan om met zijn Studebaker-auto van Chicago, Illinois naar Atlantic City, New Jersey te rijden. Dit was een afstand van ongeveer 850 mijl (1368 kilometer). Hij was van plan de nieuwe radio te demonstreren op het Radio Manufacturers Association Convention in juni. Met nog maar een maand om een werkend model af te werken, werkte het team dag en nacht om de radio af te krijgen. Dit lukte. Galvin wilde een merknaam voor de nieuwe autoradio van Galvin Manufacturing Corporation – iets gedenkwaardigs. Hij creëerde de naam “Motorola” om geluid in beweging te suggereren (van “motor” en het toen populaire achtervoegsel “ola”). De merknaam van Motorola werd zo bekend dat Galvin Manufacturing Corporation de naam later veranderde in Motorola, Inc.

 

Het verhaal gaat ook dat George Frost, een 18-jarige radioliefhebber uit Chicago, de eerste was die een draagbare radio aan de passagiersdeur van zijn Ford Model T bevestigde. Niemand weet of het echt waar is, maar het is een mooi verhaal. We kunnen dit alleen nog niet echt een autoradio noemen.

 

Tegenwoordig is het voor ons doodgewoon om onderweg naar de radio te luisteren of, bij gebrek aan goede muziek, een CD in het dashboard te laten glijden of de MP3-speler of telefoon even aan te koppelen. Bij een mooie klassieker vind ik het persoonlijk altijd een enorme dooddoener als er in dat fraaie klassieke dashboard een moderne radio is gemonteerd. Soms zelfs met zo’n groot kantelscherm. In een klassiek dashboard hoort een klassieke radio en daar zijn ook een heleboel mooie exemparen van gemaakt.

 

opkomst autoradio

 

Van AM naar FM

De geschiedenis van de autoradio begon op AM, voor dit signaal wer dus golven gebruikt waarvan de amplitude (de hoogte en laagte dus) veranderd werd om een geluid te krijgen. AM was de onbetwiste koning van de ether in 1952, maar dat hield toen het Duitse bedrijf Blaupunkt de eerste in-car FM-radio ontwikkelde. Het jaar erop werd de Becker Mexico geïntroduceerd, wat toch wel wordt gezien als de eerste premium autoradio. Het had zowel AM als FM en het was de eerste autoradio met volledig automatische zender-zoek-knop.

 

Blaupunkt FM radio 1952

Blaupunkt FM autoradio uit 1952.

 

Platenspeler in de auto

Nu klinkt dat vrij belachelijk, maar in 1955 heeft Chrysler daadwerkelijk mini-platenspelers op de markt gebracht als optie voor een aantal van hun modellen onder de naam Highway Hi-Fi. Dit was eigenlijk de eerste ‘music on demand’ mogelijkheid voor liefhebbers van eigen muziek tijdens het rijden. Er gingen 7 inch 45-toeren plaatjes op waarmee je 45 minuten ‘zelfgekozen’ muziek kon luisteren. Deze plaatjes hadden een ‘ultra-microgroove’ omdat je anders elke paar minuten je plaatje zou moeten wisselen. Niet zo praktisch op de snelweg.

 

platenspeler in de auto

 

Het laden van de plaatjes was best een vernuftig systeem. Door de arm boven de plaat te bewegen ging na een paar seconden de naald vanzelf op de plaat en kon de draaitafel worden teruggeduwd in het dashboard. Wanneer je deze platenspeler als optie bestelde in je nieuwe 1956 Chrysler, DeSoto, Dodge of Plymouth kreeg je ook de eerste zes van de 42 speciale geproduceerde plaatjes exclusief van Columbia Records.

 

Er zaten logischerwijs wat nadelen aan deze mobiele platenspeler. Los van het feit dat de naald lastig op de plaat bleef bij een drempeltje, moesten er ook nogal wat handelingen verricht worden en dit kwam de verkeersveiligheid niet ten goede. De geschiedenis van de autoradio, of liever gezegd, muziek in de auto, was wel weer een stapje verder.

 

In 1963 kwam Becker met de eerste volledige aftermarket transistor radio zonder buizen: de Becker Monte Carlo. Twee jaar later deed een nieuwe vinding zijn intrede in de auto: de eight-track cassette speler.

 

De eight-track cassettespeler

De doorbraak, die de volgende 25 jaar de norm zou worden in audio-autosystemen, kwam toen ingenieur en ondernemer, Earl “Madman” Muntz, een pionier was in een nieuw systeem op basis van 4-track technologie die wordt gebruikt in audio-opnames. Oorspronkelijk heette dit systeem Stereo-Pak. Earl realiseerde zich snel het potentieel voor 4-track cartridge-technologie voor autoradio’s omdat nummers niet zouden overslaan.

 

Hij ontwikkelde de Autostereo, op briljante wijze geadverteerd via een marketingcampagne die paste in de swing van de vroege jaren 60. Voor het eerst in de geschiedenis hadden bestuurders de vrijheid om hun eigen luisterervaring te kiezen.

 

Verbeteringen en uitbreidingen op het oorspronkelijke idee van Muntz werden snel ontwikkeld, inclusief het 8-track cartridgesysteem (ontwikkeld door een van de uitvinders die bijna drie decennia eerder aan de originele Motorola had gewerkt).

 

Ook Ford bracht in samenwerking met Motorola eight-track spelers op de markt voor in de auto. De eight-track was de voorloper van het succesvollere cassettebandje en was bij de introductie in 1965 al snel kansloos door de snelle opkomst van de cassettespeler die werd uitgevonden door Philips.

 

geschiedenis van de autoradio, eight track speler

Eight track speler.

 

De geschiedenis van de autoradio schakelt over naar stereo!

In 1969 was het wederom Becker die er vroeg bij was en als eerste in Europa de in-car stereo-installatie leverde waarbij het signaal van de tuner dus over twee kanalen kwam in plaats van één. Stereo in je auto, weer een stap in de innovatie van audio-entertainment voor in de auto.

 

Cassettespelers

In 1970 kwamen er radio’s met ingebouwde cassettespelers. Dit bracht een nieuwe dimensie in de muziekbeleving: de mixtape! Deze ontwikkeling zorgde er ook voor dat merken als Pioneer en Alpine eigen aftermarket cassettespelers gingen leveren waar de uitvinding kwam van Philips in Nederland.

 

autoradio met cassettespeler

 

de CD-speler

Deze nieuwe Nederlandse uitvinding op audiogebied vond ook snel zijn weg naar de auto. In 1985 werden de eerste fabriek geïnstalleerde in-dash CD-spelers al geleverd op Mercedessen.

 

mercedes cd speler

 

Tegenwoordig hebben we de nodige Gigabytes aan muziek bij ons in de auto en is dit vanzelfsprekend. Maar het is mooi om te zien welke uitvindingen er allemaal gedaan zijn om hiertoe te komen.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's