Skoda Octavia

In 1959 wijzigde Skoda de voorwielophanging van alle modellen, waarbij onder andere schroefveren werden toegepast. Ook het uiterlijk werd aangepast. Deze veranderingen deden Skoda besluiten om alle modellen een nieuwe naam te geven. De Skoda 440 werd de Skoda Octavia, de Skoda 445 werd de Skoda Octavia Super, en de 450 kreeg de fraaie naam Skoda Felicia. De naam Octavia betekende dat het het achtste model sinds de Popular 420 was. Felicia staat in het Latijn voor ‘vreugde’, wat genoeg zegt over hoe Skoda naar dit model keek.

 

De motor van de Felicia was van aluminium, een noviteit in die jaren. Het blok had een cilinderinhoud van 1221cc, en leverde een vermogen van 55 PK. Technisch leken de motoren nog erg veel op die van de Popular OHV uit 1938, en dit zou nog lang zo blijven. In 1959 verscheen de Skoda Octavia Touring Sport, met dezelfde motor als die van de Felicia. De reeks werd gecompleteerd met de Skoda Octavia Stationwagen, die in 1961op de markt verscheen.

 

skoda octavia 1959

 

skoda octavia

 

Skoda Trekka

De Octavia was zeer populair en bijzonder robuust en betrouwbaar. Het model kon ook op zeer slecht terrein goed meekomen waardoor de Octavia ook wel gekscherend de jeep van Skoda werd genoemd. In Nieuw_Zeeland werd het onderstel van een Octavia zelfs gebruikt voor de bouw van een jeep-achtig voertuig met de naam ‘Skoda Trekka’. De Trekka kon zelfs met vierwielaandrijving worden geleverd, zodat de terreineigenschappen nog verder verbeterd werden. In Pakistan werden door de firma Haroon het chassis van de Octavia geïmporteerd, waarop ter plekke een spuuglelijke body bouwde van fiberglas panelen. Dit model was de Skopak.

 

skoda trekka

Skoda Trekka.

 

skoda skopak

Skopak.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant