MENU

Skoda Favorit

De Skoda Favorit (Type 781) was een lijn van compacte auto’s die werd geproduceerd tussen 1987 en 1995. Het was de eerste auto van Škoda waarbij de motor dwars gemonteerd voorin lag en voorwielaandrijving kreeg. Het model werd in juli 1987 geïntroduceerd op de Brno engineering Fair. Net als met andere modellen in de Škoda line-up, was de naam ‘Favorit’ al eerder gebruikt, namelijk op een model gebouwd tussen 1936 en 1941.

 

skoda favorit

Skoda Favorit

 

Geschiedenis

De Favorit was een flinke upgrade ten opzichte van de gedateerde Škoda 105/120 Estelle met achterwielaandrijving en de motor achterin. Het model kreeg een design van Bertone en voorwielaandrijving. Het op de markt krijgen van het model ging echter niet zonder slag of stoot. Er was nogal wat onenigheid tussen de eigenaar van Skoda – de toenmalige communistische regering van Tsjecho-Slowakije en Nuccio Bertone, de ontwerper.

 

De Favorit was een populaire auto en werd niet alleen lokaal verkocht, maar ook geëxporteerd naar een aantal landen waaronder veel landen in Zuid-Amerika en daarnaast Israël, Polen, Rusland, Turkije en andere landen. Er kwam ook een pick-up op de markt en in 1990 een stationwagen (Forman).

 

Overname door Volkswagen

Na de overname van Škoda Auto in 1991 door de Volkswagen Group, kreeg de Favorit een flinke upgrade. Dit omvatte nieuwe brandstof ingespoten katalysator versies, zoals de Li, GLi en de GLXi modellen. Daarnaast upgrades zoals verbeterde deurscharnieren, Volkswagen stoelen en interieurs, dashboards en instrumenten. Ook kwam de ‘Black Line’ uit met een pop-up zonnedak, getinte ramen rondom, centrale deurvergrendeling, toerenteller, digitale klok, slimme intermitterende ruitenwissers, met leder bekleed stuurwiel, gear change knop, Hella koplampsproeiers en een Blaupunkt stereo-installatie met 4 speakers. Deze versie had zwarte lak en 13 inch Ronal F-serie lichtmetalen velgen. De ‘Silver Line’ was vergelijkbaar, alleen in metallic zilver lak met een zwarte rand rond de achterruit en de B-stijlen. De Favorit werd in 1994 vervangen door de Škoda Felicia.

 

skoda favorit blackline

Black line versie van de Favorit

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant