MENU

De Cayenne van de jaren ’70: Porsche Type 181

Zaterdag 15 april 2017 om 19:34 door Frank

In de jaren ’70 werd off road rijden steeds populairder en in de Verenigde Staten was Jeep onaantastbaar waar het ging om offroad modellen. Porsche keek al een tijd naar de Amerikaanse markt en wilde niets liever dan daar succesvol worden met hun merk en dan niet alleen moet sportwagens.

Gerelateerd model

Volkswagen Type 181

181

En als Jeep het kon, waarom zou Porsche dat dan niet kunnen? Het idee werd dus opgevat om met een offroad model te komen. Modellen als de CJ van Jeep waren ook afgeleiden van militaire voertuigen en op dat gebied had Porsche tijdens de Tweede Wereldoorlog ook zeker niet stil gezeten.

 

De in Wolfsburg gevestigde fabriek construeerde, met gebruikmaking van onderdelen uit de toen gevoerde modellen, het vereiste multi-inzetbare voertuig. Het ontwerp was gebaseerd op de Kübelwagen, die was gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Maar het liep allemaal wel een beetje anders dan verwacht en uiteindelijk zou het een Volkswagen worden in plaats van een Porsche

 

The Thing

In de basis, was type 181 een stuk Tweede Wereldoorlog-engineering, alleen met een Porsche 914 motor gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Porsche had de suspensie aangepakt en een aantal extra’s toegevoegd zoals een klokkenset. Uiteindelijk zou het een Volkswagen worden met de naam “The Thing” waarvan er tussen 1968 en 1980 zo’n 140.000 van werden gebouwwd. In de jaren 1970 en 1971 werd de auto in de vorm van “afbouwkit”, volledig ontmanteld, vanaf Wolfsburg geleverd om vervolgens in het land zelf te worden geassembleerd

 

De Porsche Type 181 moest het dus gaan doen op de Amerikaanse markt en het management in Stuttgart liet vol enthousiasme alle Dealers in de VS weten dat dit model eraan zat te komen. De reacties die ze terugkregen waren bepaald niet wat ze hadden verwacht: of ze wel goed bij hun hoofd waren? Wie zit er in vredesnaam te wachten op een Porsche off-roader? Geen interesse, thank you very much! Pas in 2002 zou er een model op de markt verschijnen dat ook maar iets te maken heeft met het idee uit de jaren ’70 want ik 2002 kwam Porsche met de Cayenne.

 

porsche type 181

 

Porsche typ 181 offroader

 

Porsche type 181 the thing

 

Er was echter 1 Porsche-Volkswagen dealer in de VS die de Type 181 ge-wel-dig vond. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een tijd gestationeerd in Duitsland en wist dus het een en ander van de Duitse militaire voertuigen. Hij tekende dus direct in en wilde er persé eentje hebben. Van de vijf exemplaren die ooit gebouwd werden, wist hij er een naar de VS te krijgen en dit is nu nog het enige model dat bestaat. Wat een ding!

 

Porsche Type 181 - Der Rarest Type - DER FASZINATION Official (2017)

Ook interessant


Gerelateerde merken