MENU

Pontiac Safari

De Pontiac Safari is een stationwagen die is geproduceerd door Pontiac tussen 1955 en 1989. De naam Safari werd voor het eerst toegepast op Pontiac’s versie van de 2-deurs Chevrolet Nomad stationwagen. De carrosseriestijl, oorspronkelijk gepresenteerd als een Chevrolet Corvette Motorama concept car uit 1954, werd vanwege het grotere verkooppotentieel toegepast op de full-size Chevrolet en Pontiac uit 1955.

 

Tijdens de productiejaren zou de Safari worden verkocht als een eigen stationwagen model, maar ook een aanduiding zijn die werd toegepast op de verschillende andere stationwagon-voertuigen van Pontiac. De naam “safari” is afgeleid van het Swahili woord safari, wat reis betekent.

 

pontiac star chief custom safari uit 1956

Foto: Josephew, Engelse Wikipedia

Pontiac Star Chief Custom Safari uit 1956

 

De Safari uit 1955 werd gebouwd met behulp van de Pontiac Chieftain en deelde carrosseriedelen met de Chevrolet Nomad stationwagen, waardoor beide divisies ook konden delen in de gereedschaps- en productiekosten voor de wagons met een speciale carrosserie. De Safari was uitgerust met Pontiac’s unieke front-end bumper- en grille montage en plaatwerk en achterlicht ontwerp, beide gemaakt door Pontiac stylist Paul Gillan. Gillan ontving een Amerikaans patent voor het ontwerp van de bumper en grille. De Safari had sportcoupé voordeuren, extra chroom op de achterklep en het interieur en schuiframen achterin. Net als de Nomad werd de “B” -stijl van de stationwagen naar voren gehaald, een aanpassing die niet werd gedeeld met andere GM-tweedeurs stationwagons uit die tijd.

 

Interieurafwerking en bekleding waren identiek aan de toplijn Star Chief-modellen van Pontiac, maar de Safari was eigenlijk het enige model in de Star Chief Custom (Serie 27). De productie van de Safari uit 1955 kwam op 3.760 exemplaren, waarmee het de laagste productie Pontiac in 1955 was.

 

Met zijn unieke carrosseriestijl die nog maar een jaar oud was, beperkte Pontiac de wijzigingen aan de Safari om die van de Star Chief uit 1956 te evenaren. Net als in 1955 was de Safari het enige model in de Star Chief Custom-serie (27). De verkoop van de Safari verbeterde lichtjes in 1956, met 4.042 geproduceerde voertuigen; nog steeds de laagste productie Pontiac voor 1956.

 

Voor 1957 paste Pontiac het Safari-naamplaatje toe op al zijn stationwagons in al zijn productlijnen, dus op de Chieftain, Super Chief en Star Chief Custom.

 

Terwijl de unieke tweedeurs carrosseriestijl met hoge trim nog steeds beschikbaar was, voegde Pontiac halverwege het jaar een vierdeurs versie met hoge trim toe aan de Star Chief Custom-serie die de naam Safari Transcontinental kreeg. Deze halfjaarlijkse serie had een speciale buitenafwerking om hem te onderscheiden van andere Pontiac stationwagons. Ondanks dat hij pas in de laatste helft van het modeljaar 1957 op de markt was, verkocht de Safari Transcontinental met 1894 exemplaren beter dan de speciale tweedeurs Safari met slechts 1.292 exemplaren.

 

Aan het einde van zijn driejarige productieperiode verkocht de speciale tweedeurs sportwagen slechts 9.094 auto’s in vergelijking met de Chevrolet Nomad, die in zijn driejarige productieperiode 20.092 exemplaren verkocht.

 

General Motors stopte aan het einde van het modeljaar 1957 met zijn unieke carrosserie voor sportwagens en voortaan zouden alle full-size stationwagon-modellen die door Pontiac werden geproduceerd, genoemd worden naar hun serie, en als Safari’s. Terwijl in 1958 een tweedeurs Safari werd uitgevoerd in de Chieftain-reeks van Pontiac, deelde deze zijn carrosserie met Chevrolet’s instapmodel de Delray stationwagen. Beide modellen hadden weinig functies en waren populair bij handelaars en kleine bedrijven.

 

Veel Pontiac-modellen hebben Safari-gelabelde varianten, waaronder de Astre, Bonneville, Catalina, Executive, Grand Ville , LeMans, Grand LeMans, Parisienne, 6000, Sunbird en Tempest.

 

In 1966 liet Pontiac de Safari-naam vallen op de full-size B-body, Catalina en Bonneville, en noemde ze alleen als stationwagen. In 1967 keerde het Safari-naamplaatje terug voor de nieuwe Executive-wagon, die werd gepositioneerd tussen de Catalina en de Bonneville. Alleen de Catalina en Bonneville bleven het label van de stationwagen dragen.

 

De naam Safari werd ook gebruikt op de 1975-77 Astre 2-deurs wagon en de 1978-1979 Sunbird Sport Safari 2-deurs wagon die waren afgeleid van het GM H-carrosserieplatform.

 

De laatste Pontiac die alleen de Safari-naam droeg, was de stationwagenversie van de full-size Parisienne uit de late jaren tachtig. Nadat de productie van de Parisienne sedans in 1986 werd stopgezet, werd de stationwagen nog drie modeljaren verder omgedoopt en verkocht als simpelweg Safari.

 

1989 was het laatste jaar dat de Safari werd verkocht als zijn eigen Pontiac-model, maar niet het laatste jaar dat de naam Safari werd gebruikt. De 6000 stationwagen uit 1991, verkocht als de Pontiac 6000 LE Safari, was het laatste model van Pontiac met een Safari-aanduiding. GMC zou tot 2005 de Safari-naam blijven gebruiken voor zijn minivan-model.

 

Grand Safari, 1971 – 1978

De Grand Safari was de eersteklas stationwagen van Pontiac die werd aangeboden van 1971 tot 1978. De Grand Safari gebruikte de grille en de interieurbekleding van de personenwagenseries Bonneville en Grand Ville, en de meeste modellen waren afgezet met houtnerfpanelen aan de zijkanten en de achterklep.

 

pontiac catalina safari uit 1976

Pontiac Catalina Safari uit 1976

 

De modellen van 1971 tot 1976 waren de grootste Pontiacs ooit gebouwd. De GM full-size carrosserieën uit de periode 1971 tot 1976 vestigden een record voor de binnenbreedte die door geen enkele auto zou worden geëvenaard tot de full-size GM-modellen met achterwielaandrijving van de vroege tot midden jaren negentig. De Grand Safari-wagens, net als andere GM-wagens van volledige grootte in deze jaren, gebruikten een unieke achtervering met meerbladige veren in plaats van de schroefveren die worden gebruikt op andere grote Pontiacs en grote GM-modellen.

 

De Grand Safari-wagens hadden ook een nieuw ‘Clamshell’-achterklepontwerp waarbij het elektrisch bediende glas aan de achterkant in het dak gleed terwijl de achterklep, handmatig of elektrisch, in een uitsparing onder de laadvloer schoof. De elektrische achterklep, de eerste in de geschiedenis van de stationwagon, verving uiteindelijk de handmatige achterklep, die aanzienlijke moeite kostte om op te tillen. Het werd bediend met schakelaars op het instrumentenpaneel of een sleutelschakelaar op het achterste zijpaneel. Het Clamshell-systeem, zwaar en complex, maakte het gemakkelijker om de extreem lange wagons in krappe ruimtes te laden en te lossen. Maar het systeem zou door geen enkele andere fabrikant worden overgenomen. Toen GM de lengte van hun wagens in 1977 met ongeveer dertig centimeter inkortte, stopten ze zelf ook met dit systeem.

 

De 1971-76 Grand Safari’s, deelden hun 127,0 inch (3226 mm) wielbasis met de Buick en Oldsmobile C-carrosserieën, maar werden aangeduid als B-carrosseriemodellen. Met een lengte van 5875 mm zijn de Grand Safari’s uit de periode 1974 tot 1976 de langste Pontiacs ooit gebouwd. En met een leeg gewicht van 2.400 kg zijn de driezits Grand Safari-wagens uit 1974 de zwaarste Pontiacs ooit gebouwd.

 

De Grand Safari uit 1977 werd aanzienlijk ingekort, met een wielbasis tot 2,92 meter, een lengte tot minder dan 5,5 meter en een gewicht tot iets meer dan 1800 kilo. Deze wagons konden dus rijden met kleinere motoren, ofwel een standaard 301 of optionele 403 V8; Op de modellen uit 1978 werd bovendien een 350 V8 aangeboden. De vervanging van de Glide-Away-achterklep was een drieweg-achterklep die niet veel verschilt van die van Ford-stationwagons. In 1979 werd de naam van de Grand Safari veranderd in Bonneville Safari.

 

Het einde van de Safari

In 1989 werd de productie van het Safari-model stopgezet vanwege de afnemende populariteit van full-size stationwagons. Pontiac kwam nogal laat met deze beslissing, aangezien Chrysler al in 1977 zijn laatste full-size stationwagen produceerde. Ford stopte in 1991 met de wagons Country Squire en Mercury Colony Park. De naam Safari leefde voort met de GMC Safari-minivan, die grotendeels dezelfde doelgroep bediende als de Pontiac Safari. In 1990 werd de passagiers- en laadruimte van de Safari grotendeels vervangen door de Pontiac Trans Sport, de eerste minivan van Pontiac.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant