MENU

Pontiac Catalina

De Pontiac Catalina is een auto die van 1950 tot 1981 deel uitmaakte van Pontiac’s modellenlijn. Aanvankelijk werd de naam strikt gebruikt om hardtop-carrosserievarianten aan te duiden, die voor het eerst voorkwamen in de 1950 Chieftain Eight en DeLuxe Eight-lijnen. In 1959 werd de Catalina een apart model, als de “instap” full-size Pontiac.

 

Pontiac Chieftain Catalina uit 1953

Foto: Lars-Göran Lindgren, Zweden

Pontiac Chieftain Catalina uit 1953

 

Vroege modellen

De naam “Catalina” werd voor het eerst gebruikt op de 1950 Chieftain Series 25/27 hardtop, destijds het topuitrustingspakket van Pontiac, en later toegevoegd aan de Star Chief in 1954, Pontiac’s equivalent van de Chevrolet Bel Air. Oorspronkelijk aangeduid als “hardtop cabrio’s”, boden deze voertuigen een ontwerp zonder stijlen in de deuren, samen met de hoogwaardige cabrioletuitrustingen.

 

Het voordeel van dit ontwerp met een vast dak is het sportieve, luchtige gevoel zonder de kosten en nadelen die normaal gesproken worden geassocieerd met cabrio’s. Met uitzondering van de Bonneville uit 1958, worden alle Pontiac-hardtops van 1950 tot 1958 “Catalinas” genoemd. Oorspronkelijk aangedreven door een achtcilindermotor op het moment van zijn debuut, zou hij vier jaar later Pontiac’s nieuwe 287 CID OHV V8 krijgen. In 1954 kreeg het model een voorruit uit één stuk en twee jaar later werd het dashboard gewatteerd om de veiligheid te vergroten.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant