MENU

Pontiac Ventura

De Pontiac Ventura werd gebouwd tussen 1960 en 1977. Het model werd voor het eerst geïntroduceerd in 1960 als een nieuw duurder model op Pontiac’s standaard full-size 122-inch B-body wielbasis, gedeeld met de Pontiac Catalina. De Ventura was verkrijgbaar als de Vista, een vierdeurs hardtop en als een hardtop tweedeurs Sports Coupe. Het model had een unieke exterieuridentificatie, luxe wieldoppen, een sportstuur en opvallende driekleurige stoelen uitgevoerd in “Morrokide”, Pontiac’s leerachtige vinylbekleding.

 

Met de introductie van de Pontiac Grand Prix werd het oorspronkelijke idee voor de Ventura als een op zichzelf staand model niet doorgezet. De Ventura werd gedegradeerd tot een uitrustingsoptie voor 1962 tot 1965 voor Catalina-modellen. Het model stond in 1970 echter weer in de catalogus als een aangepaste uitvoering op de Catalina. De naam werd stopgezet aan het einde van het modeljaar 1970.

 

Pontiac Ventura uit 1960

Foto: bringatrailer.com

Pontiac Ventura uit 1960

 

De Pontiac Ventura II

De productie van de Ventura II liep van 1971 tot 1977. Het achtervoegsel “II” werd na 1972 geschrapt en de naam Ventura werd in 1978 vervangen door Phoenix. Het motoraanbod voor het afgekorte modeljaar 1971 omvatte een 2,5 liter of 3 liter zescilinder. De Sprint-optie uit 1971 was alleen leverbaar met het 3 liter blok. Voor 1972 werd een door Pontiac gebouwde 3,5 liter V8 met carburateur aan de optielijst toegevoegd en deze werd de basis V8 voor achtereenvolgens 1973 en 1974.

 

Het aanbod aan transmissies bestond uit een standaard handgeschakelde drie-versnellingsbak aan de stuurkolom met opties waaronder een handgeschakelde vierversnellingsbak, twee-traps automaat (met zescilinder) of drietraps Turbo Hydra-Matic automaat (met V8-motoren). De zescilinder Ventura uit 1973 was het laatste Pontiac-model dat leverbaar was met de automatische twee-trapsautomaat, een Chevrolet Powerglide met badge, die na dit modeljaar volledig uit alle GM-auto’s en vrachtwagens werd geschrapt ten gunste van de Turbo Hydra-Matic.

 

Pontiac Ventura II uit 1971

Foto: Eric Friedebach

Pontiac Ventura II uit 1971

 

Een Ventura Sprint-optiepakket werd aangeboden op tweedeursmodellen van 1971 tot 1975, inclusief drietraps transmissie met vloerversnellingsbak. Optioneel was er ook een 3,5 liter V8 met vier versnellingen, spiegels in carrosseriekleur, aangepaste vloerbedekking, volledig vinylbekleding met ofwel de standaardbank of optionele Strato-kuipstoelen, aangepast sportstuurwiel, verduisteringsroosterafwerking, speciale striping, en 14×6 inch (36 cm diameter, 15 cm breed) wielen.

 

Ventura SD

Halverwege 1972 introduceerde Pontiac de in beperkte oplage geproduceerde Ventura SD voor de Zuid-Californische markt als een soort sportief-luxe compact versie om het hoofd te bieden aan geïmporteerde luxe sedans die in populariteit toenamen. De SD-optie voegde de Strato-kuipstoelen met hoge rugleuning van de Firebird toe, samen met een aangepast sportstuurwiel, Rally II-wielen, verbeterde ophanging en andere items. In 1972 werden ongeveer 250 Ventura SD’s gebouwd in de GM Nova / Ventura-assemblagefabriek in Van Nuys, Californië.

 

In 1973 kregen auto’s met een hogere specificatie een nieuwe split-grille in de Firebird / GTO-stijl. Auto’s van lagere kwaliteit behielden de split-level grille die in 1971 en 1972 werd gebruikt. De Ventura Custom werd een aparte serie (2Z, versus 2Y voor de gewone Ventura), met een “Custom”-script op de achterste dakstijl. Naast de tweedeurs coupé en vierdeurs sedan werd een driedeurs hatchback coupé aan de line-up toegevoegd.

 

In 1974 verhuisde de naam Pontiac GTO naar de Ventura van de tussenliggende LeMans-lijn. Het GTO-pakket gaf de standaard Ventura een 5,7 liter motor met een viercilinder carburateur van ongeveer 200 PK. Het pakket werd ook geleverd met een functionele ‘shaker’-motorkapschep, driekleurige GTO-emblemen, Rally II-wielen en speciale op de grille gemonteerde rijverlichting. Het GTO-pakket kon worden besteld op de hatchback Ventura, evenals op de basis- en Custom-coupés.

 

De GTO werd in 1975 gedropt, samen met de Pontiac 350. De Ventura kon in plaats daarvan worden geleverd met de Buick 350 V8 krachtbron.

 

De Ventura SJ was een nieuwe modelvariant voor 1975, toen de Ventura en andere GM-compacts werden gerestyled met nieuwe daklijnen en verbeterde ophanging die werden gedeeld met het tweede generatie F-platform, van onder andere deCamaro en de Firebird, plus standaard schijfremmen voor. De Ventura SJ werd op de markt gebracht als een Amerikaanse versie van een luxe sportsedan in Europese stijl die Pontiac in 1973 samen met de grotere middelgrote Grand Am creëerde. Het model moest concurreren met de Ford Granada en Mercury Monarch, die in 1975 beide als luxe compacte auto’s op de markt kwamen. Deze modellen moesten concurreren met de duurdere importproducten zoals Audi en Mercedes. Als zodanig omvatte de Ventura SJ een verbeterd interieur met verstelbare kuipstoelen in stof of vinyl, samen met een middenconsole, rally-instrumenten en andere items.

 

Voor 1976 en 1977 werden slechts kleine uiterlijke wijzigingen aangebracht aan de Ventura, waaronder nieuwe roosters en herziene achterlichten. In 1976 werd de Oldsmobile 260 kubieke inch V8 opgenomen. Voor 1977 werd de Chevy 250 six vervangen door Buick’s 231 cu in V6 als basismotor en de Chevrolet 305 kubieke inch V8 werd als optie geïntroduceerd; de 2,5 liter “Iron Duke” 4-cilinder was ook (en ongebruikelijk) optioneel samen met de 301 cu in V8. Een uniek kenmerk voor 1976 was de beschikbaarheid van een handgeschakelde vijfversnellingsbak (Borg Warner T-50) met de 260 kubieke inch V8; het was de standaard transmissie met de Iron Duke. In 1976 werden in totaal minder dan 700 exemplaren met deze combinatie gebouwd.

 

Pontiac Ventura SJ uit 1977

Pontiac Ventura SJ uit 1977

 

Aan het begin van het modeljaar 1977 was de Ventura SJ het topmodel, maar halverwege het jaar werd deze vervangen door de Phoenix, met een opvallende centrale grille en rechthoekige koplampen en het meest luxueuze interieur dat beschikbaar was in een Pontiac X-carrosserie. Voor 1978 werd het Ventura-typeplaatje buiten gebruik gesteld en alle X-carrosserieauto’s werden verkocht onder het Phoenix-typeplaatje gedurende dat jaar.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant