MENU

Opel Commodore

De Opel Commodore was een luxe versie van de Opel Rekord met een zescilinder motor. Het model werd gebouwd tussen 1967 en 1972. De Rekord werd ook gebouwd met onder andere een zescilinder motor, maar de Commodore verschilde op een aantal vlakken van dit model. De Rekord A uit 1963 was leverbaar met een 100 pk sterke, 2600 cc zescilindermotor uit de Kapitän. De Rekord B uit 1965 was leverbaar met de nieuwe CIH-viercilinder motor, maar aangezien de motorruimte van de Rekord B niet groot genoeg was, kon de nieuwe zescilinder hier nog niet in. Deze werd wel leverbaar in de Rekord C, met een 2,2 liter blok met 105 PK. Uiteindelijk verving Commodore deze Rekord met zescilinder.

 

From scratch to Dreamcar - Opel Commodore - ENG/ITA SUBS

 

opel commodore 1968

Opel Commodore uit 1968

 

De Commodore was in technische zin iets geavanceerder dan de Opel Rekord en standaard beter uitgerust: vloerschakeling, betere remmen en een luxueus interieur waren altijd aanwezig en in de Rekord optioneel. Verschillen tussen de Commodore en de Rekord waren verder: meer sierlijsten, 14 inch velgen in plaats van 13 inch, een andere grille, een sierstrip tussen de achterlichten en een vinyl dak. In 1978 kwam de Commodore C op de markt waarbij de voorkant iets verlengd moest worden om de zescilinder kwijt te kunnen, vandaar dat deze versie dan ook aan de voorkant langer is dan een gewone Rekord en even lang is als een Senator A. De Commodore C was dan ook een tussenmodel.

 

opel commodore 1968

 

De eerste Commodore kwam in 1967 op de markt en was leverbaar met diverse zescilinder motoren, waarbij de sportieve GS-versies met dubbele carburateur (bij C-type Berlina genoemd) veel extra opties hadden, zoals houtafwerking in het interieur en een toerenteller. Beroemd en berucht was het GS/E-model dat voor zijn tijd en prijs ongehoord snel was met een vermogen van 150 PK. De Commodore A was leverbaar als sedan met twee- en vier deuren, als Coupé en als stationwagon.

 

opel commodore estate

De redelijk zeldzame Opel Commodore kombi

 

Opel Commodore type B

In 1972 volgde het B-type de Commodore A op. Dit model was op hetzelfde chassis gebaseerd maar kreeg een nieuwe body. Het B-model was leverbaar met de uit het A-model bekende 2,5 liter zescilinder met 115 pk en als GS met dezelfde motor met twee carburateurs en 135 pk. In september 1972 werd de 2,8 liter GS/E met 165 PK geïntroduceerd als het topmodel. De Commodore B was leverbaar als vierdeurs sedan en als coupé met alle motorvarianten. De stationwagon was slechts kort leverbaar en is vrij zeldzaam.

 

opel commodore gse

De sportieve GS/E

 

Commodore A GS/E, Kalter Schweiss, Cold Sweat

Charles Bronson leeft zich uit in een Opel Commodore in de film “Cold Sweat”


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant