MENU

Opel GT

De Opel GT was een tweezits sportwagen die voor het eerst gepresenteerd werd in 1965 op de autoshows van Parijs en van Frankfurt. In 1968 ging het model in productie en werd voor een deel vervaardigd uit onderdelen van de Opel Kadett B.

 

Opel GT 1971

Opel GT uit 1971

 

De Opel GT was een sportieve coupé of GT-versie van Opel. Dit model was destijds baanbrekend en was het eerste sportieve model van het populaire Duitse merk. Hoewel de Opel GT door trouwe fans werd betiteld als “Het Europese antwoord van Opel op de Chevrolet Corvette” was de GT gebaseerd op de Kadett B en bij lange na niet zo een sportwagen als de Corvette. In september 1968 kwam hij officieel op de markt.

 

Opel_GT-J-front

Opel GT/J uit 1970

 

De carrosserie van de GT werd niet in Duitsland gemaakt maar bij de Franse firma Chausson. Chausson stuurde daarna de kale carrosserieën door naar de Franse firma Brissonneau & Lotz (B&L). B&L zorgde voor het spuitwerk en het monteren van bedrading, interieur, ramen en chroomwerk. Daarna gingen de carrosserieën per trein naar Duitsland om in de fabriek in Bochum te worden afgebouwd. Het model werd ontworpen door Clare Mac Kichan en Erhard Schnell. De Opel GT werd geleverd met een 1100 of 1900-motor en bleef tot 1973 in productie.

 

Opel_GT-J

 

In 1973 stopte de productie omdat de toeleveringsbedrijven Chausson en Brissonneau & Lotz door Renault werden overgenomen en omdat de Amerikaanse veiligheidseisen steeds strenger werden. Tijdens de productie werden nauwelijks wijzigingen aan het model aangebracht. In 1970 werd de 1100 uit productie genomen, daar voor in de plaats kwam in 1971 de GT/J. Deze uitvoering was eenvoudiger dan de GT-versie. In plaats van een oliedruk- en ampèremeter had de GT/J controlelampjes, het model had geen verlichting in de motorruimte en het belangrijkste verschil is dat al het chroom werd vervangen door matzwarte rubbers en er rallystrepen op de zijkant van de auto werden aangebracht. De GT/J werd geleverd in vier niet-metallic kleuren: oranje, blauw, knalgeel, okergeel. Een groot deel van de geproduceerde exemplaren werden voor de Amerikaanse markt gebouwd.

&nbp;

Opel GT-J interieur 1970

Interieur van de Opel GT-J uit 1970
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant