MENU

Opel Rekord

De Opel Rekord werd gebouwd tussen 1953 en 1982. Het model is een vervolg op de Opel Olympia en de eerste serie van de Opel Rekord kwam uit in 1963 als de Opel Rekord A. Daarvoor waren er nog wel de PI en de PII. De Opel Olympia Rekord werd in maart 1953 geïntroduceerd als opvolger van de vooroorlogse Opel Olympia. Van de Opel Olympia Rekord werden in totaal zo’n 580.000 exemplaren gebouwd tot 1957 in vier verschillende versies. Deze modellen leken op verkleinde versies van de Chevrolet in de VS. Beide auto’s waren dan ook producten van General Motors.

 

Olympia uit 1935

De voorloper van de Rekord: Opel Olympia cabrio uit 1935

 

Het model was een grote familie auto maar ook een ruime executive auto die werd gebouwd in acht generaties. In totaal zijn er ongeveer tien miljoen van verkocht. In 1986 werd de Rekord opgevolgd door de Opel Omega.

 

OPEL REKORD A

Begin jaren zestig wilde Opel af van haar saaie imago van producent van ambtenaren-auto’s. Bovendien zat de concurrentie ook niet stil: Ford kwam met een nieuwe gestroomlijnde Taunus-serie en BMW introduceerde met de “neue Klasse” een ruime, sportieve en kwalitatief hoogwaardige gezinsauto. Ook kwam DKW met de ruime F102 op de markt. De periode van het “veramerikaniseren” van kleine Europese auto’s was duidelijk voorbij.

 

De eerst versie na de Tweede Wereldoorlog

Opel Rekord A

 

opel rekord caravan

Foto: www.klassiekerweb.nl

Opel Rekord Caravan

 

De Opel Rekord A kreeg een strak vormgegeven body die wederom ruimer was geworden. Het model was verkrijgbaar in frisse kleuren en op verzoek kon het dak zwart of wit gespoten worden. Ook was er metallic verkrijgbaar. De zijramen waren gewelfd wat nog nooit eerder was gedaan en de 1500- en 1700 motoren waren opgevoerd naar respectievelijk 55 en 67 PK. Onder de lange motorkap was ruimte te over en in 1964 werd die ruimte goed opgevuld met de 2,6 liter zescilinder Kapitän-motor die 100 PK leverde en zorgde voor een top van 170 km/u.

 

De Rekord A was in alle mogelijke variaties leverbaar, inclusief de optie voor versnelling aan het stuur of op de vloer, maar er was al snel vernieuwing nodig want de techniek van de vooroorlogse motoren en versnellingsbakken was verouderd. Uit de oude blokken konden gewoonweg niet meer PK’s geperst worden en er werd een nieuwe motorenreeks ontwikkeld en getest gedurende de productie van de Opel Rekord. Deze vier- en zescilindermotoren zouden de dertig jaar lang in alle Opelmodellen gebruikt gaan worden van de kleinere Kadettmotor tot V8-motor van de Diplomat. Deze nieuwe motor en aandrijflijn kwamen voor in 1965 ook in de Rekord wat resulteerde in de Rekord B. Van de Opel Rekord A werden 864.000 exemplaren verkocht.

 

REKORD B

De techniek van de Rekord B werd in 1965 volledig vernieuwd ten opzichte van zijn voorganger. De optische aanpassingen waren echter minimaal. In plaats van ronde had hij vierkante koplampen en vierkante achterlichten waren vervangen door ronde. Het model was bedoeld als tussenmodel terwijl de Rekord C al werd getest en bleef daarom nog geen jaar in productie.

 

model B uit 1965

Opel Rekord B

 

Onder de motorkap lag nu een gietijzeren vier-cilindermotor met een cilinderinhoud van 1,5, 1,7 of 1,9 liter en een vermogen tussen 60 en 90 PK. De zes-cilindermotor in de Rekord bleef de 2.6 Kapitän-motor van 100 PK. Auto’s met deze motor waren van veraf te herkennen door het achterpaneel waar de dubbele ronde achterlichten in zaten. Dit kwam doordat de nieuwe zescilinder niet in de oude carrosserie paste. De Rekord B was wel de laatste Opel personenauto die deze voorloorlogse techniek zou gebruiken. In slechts elf maanden tijd werden er toch nog 288.000 exemplaren gebouwd.

 

REKORD C 1966

De Rekord C kwam in december 1965 in de showroom te staan. Het model had vloeiende carrosserielijnen, een royaal interieur met ronde instrumenten, een iets kleinere kofferruimte maar daardoor méér beenruimte achterin. Met een lengte van 4.57 meter was het de grootste Rekord van de hele reeks en het model zou tot 1972 in productie blijven. De Rekord C was ook een sterk model dat goed in elkaar zat waardoor de auto’s een lange levensduur hadden.

 

Opel Rekord C

Opel Rekord C

 

REKORD C COUPÉ

Het motorengamma besloeg de CIH-motor in een veelvoud van uitvoeringen van de 1500N met 69 PK tot een 2200S zescilinder met 108 PK. Om Mercedes te beconcurreren in de taxibranche werd de Rekord C ook geleverd met een Peugeot-Indenor dieselmotor en in een verlengde versie.

 

Sportief ogende C coupe

Opel Rekord C coupé

 

De prachtige coupé was ditmaal uitgevoerd als hardtop, dus met open ramen was er geen B-stijl hoewel door een of andere rare ontwerpfout de achterraampjes nét niet helemaal naar beneden konden. Verder waren er de twee- en driedeurs, een Caravan met drie of vijf deuren, een driedeurs bestelwagen en een cabriolet die speciaal bij Baur in Osnabrück werd gemaakt en waar er maar weinig van verkocht zijn. De luxemodellen onderscheidden zich van de standaardversies door chromen wiel- en daklijsten, tapijt, slaapstoelen, mooiere bekleding, meer opbergvakjes en optioneel een zwart vinyldak.

 

In 1967 ontstond vanuit de Rekord C een heel nieuwe modellenlijn genaamd de Commodore A. Deze had een Rekord carrosserie met extra veel chroom en een andere grille. Verder had het model een interieur met veel imitatiehout en de zescilinder CIH-motoren van de Kapitän en Admiral met 120 of 130 PK. Het topmodel was de 2500 GS/E met 150 PK, waarmee de Commodore 2500 GSE sneller was dan de Porsche 911 en ook sneller dan de BMW 2500. Het verbruik was rond de 1 op 7 en daarom kreeg de Commodore een tank van maar liefst 70 liter. Opel besloot in dit licht de productie van de Rekord 2200 zes-cilinder te staken waardoor dit nu een zeer zeldzame versie is.

 

Voor de sportieve Rekordrijder kwam er in 1968 ook nog de Rekord Sprint: een sportcoupé met de 1900 HL (hochleistung) viercilinder. De Sprint had stuggere vering, een sportstuur met aluminium spaken, extra instrumenten, verstralers en een dubbele zwarte streep over de flanken.

 

Van de Rekord C zijn drie modelvarianten gemaakt:

  • 1966-1967: tweespaaks stuurwiel, metaalkleurig dashboard met chroomranden, doorlopende voorbank op de standaardmodellen, thermostatisch geregelde kachel.
  • 1967-1969: driespaaks stuurwiel, matzwart dashboard met chroomranden, kachelthermostaat vervallen.
  • Vanaf 1970: handrem tussen de voorstoelen in plaats van onder het dashboard, matzwart dashboard zonder chroom en met gewijzigde lay-out, gewijzigde deur- en stoelbekleding, wisselstroomdynamo, vinyldak leverbaar en stuurversnelling en drieversnellingsbak niet meer leverbaar.

Van de Opel Rekord C werden maar liefst 1.276.000 exemplaren verkocht en hier komen dan de vele Rekord C varianten nog bij die door GM zijn gebouwd als Holden, Ranger en Chevrolet. De Australische Holden RF was net zo populair als de Rekord.

 

OPEL REKORD D (REKORD II)

In 1972 was de Rekord C verouderd en dus aan vervanging toe niet in de laatste plaats omdat de concurrentie met modellen kwam als de Audi 80 en Audi 100, de Ford Taunus en Granada en BMW met de technische superieure 5-serie. Opel introduceerde de Rekord II (oftewel de Rekord D) waarmee de Amerikaanse lijnen en de brede C-stijl verdwenen. De nieuwe Rekord D was een slanke, gestroomlijnde en sportief ogende gezinsauto.

 

Rekord D model

Opel Rekord D

 

Net als zijn voorganger waren de carrosserievarianten: tweedeurs, vierdeurs, coupé (geen hardtop maar met een b-stijl) en een stationwagen (Caravan) met drie of vijf deuren. Vrijwel al deze varianten waren dan weer te koop in een standaard- en een luxe-versie, waarbij de laatste was aangekleed met extra chroom, luxe bekleding, imitatiehout en in de coupéversie een achterbank bestaande uit twee kuipstoelen en een middenarmsteun.

 

Met de komst van de Rekord D kwam ook de Commodore B, standaard voorzien van een 2,5 liter motor. De 2800 GSE-versie met 2,8 liter motor haalde een topsnelheid van 210 km/u waarmee het de snelste “family car” van zijn tijd was. Van de Rekord D werden 1.128.000 exemplaren verkocht.

 

OPEL REKORD E

In 1977 werd de laatste nieuwe Opel Rekord (E1) getoond op de beur in Frankfurt. De nieuwe Rekord stond op een verjongd onderstelen kwam met vijf motorvarianten: de 1.7 S, 2.0 N, 2.0 S, 2.0 E en 2.3 D. De Rekord E kon worden besteld in een “Berlina” uitvoering, die standaard alle opties had.

 

Opel Rekord E1

Opel Rekord E1

 

De Commodore-reeks was intussen een model met een eigen gezicht geworden. De carrosserie bleef grotendeels gelijk aan de Rekord, maar de neus was gelijkend met de Senator en de Monza welke tevens hetzelfde platform deelde met de Rekord. De verkopen vielen echter zo tegen dat bij de facelift van de Senator in 1982 besloten werd de Commodore helemaal te schrappen.

 

In 1982 werd de Rekord E nog eenmaal onder handen genomen. De laatste Rekord (E2) kreeg een minder hoekige carrosserie die meer paste in de rest van de modellenreeks. Ook deed elektronica zijn intrede in de vorm van een – eenvoudige – boordcomputer die de ontsteking en (bij de E-motoren) de injectie regelde.

 

Opel Rekord E2


Opel Rekord E2

 

In 1986 werd de Rekord afgelost door de geheel nieuw ontwikkelde Omega, die bij de introductie meteen “auto van het jaar” werd, een titel die de Rekord nooit ten deel was gevallen. Een tijdperk was voorbij, in totaal waren ruim tien miljoen auto’s onder de naam Rekord verkocht, van de spaarzame en karige versies in 1953 tot de ruime, luxe en snelle versies van de laatste decennia.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant