MENU

Opel Olympia

De Opel Olympia was het eerste model van Opel dat op grote schaal geproduceerd werd. De Olympia werd geïntroduceerd in 1935 en is vernoemd naar de Olympische Spelen die een jaar later in Berlijn zouden worden gehouden. Het model werd een groot succes ondanks de nasleep van de crisis van de jaren dertig.

 

Opel Olympia cabrio 1939

Opel Olympia cabrio uit 1939

 

In technisch opzicht was het model een bijzondere auto. Het was een van de eerste productieauto’s met een geheel zelfdragende carrosserie en een model dat voorzien was van kreukelzones. Van de eerste serie werden wee modellen uitgebracht: de Cabrio-Limousine en de Limousine. Beide modellen hadden een 1,3 liter viercilinder motor die een topsnelheid haalde van 95 km/u. De productie van de eerste serie liep tot 1940 en in die periode zijn er een kleine duizend geproduceerd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog legde Opel zich volledig toe op de productie van oorlogsmaterieel.

 

Opel Olympia 1949

Opel Olympia uit 1949

 

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog werd de productie van Opels langzaam weer opgestart en in 1947 kwam de Opel Olympia opnieuw op de markt in zijn zelfde vooroorlogse vorm. De motor kreeg wel meer vermogen, namelijk 37 PK. Van dit model werden er ongeveer 3000 gebouwd.

 

In 1951 kwam er een vernieuwd model uit, ook gebaseerd op het vooroorlogse model. Deze versie had, net als de Opel Kapitän, een zwaar verchroomd front. Daarnaast waren de spatborden gewijzigd en het reservewiel verhuisde van de achterklep naar de kofferbak. De motor leverde 42 PK. De vierversnellingsbak met vloerschakeling werd vervangen door een drieversnellingsbak met pook aan het stuur. Hieruit bleek duidelijk de invloed van moederbedrijf General Motors. Ook deze versie was een groot succes.

 

Het model werd uiteindelijk opgevolgd door de Opel Olympia Rekord in 1953, met grotendeels dezelfde techniek in een moderne pontoncarrosserie.

 

Opel Olympia 1959

Foto: Frank Schippers

Opel Olympia Rekord uit 1959

 

Opel Olympia Rekord P1 1959

Foto: Frank Schippers

Front van de Opel Olympia Rekord P1 uit 1959

 

Revival van de Opel Olympia

De naam werd nieuw leven ingeblazen in 1967. Dit keer als een luxe versie van de Opel Kadett B. Het model kwam met een 1,1 liter motor die 60 PK leverde. Dit was hetzelfde blok als in de Opel Kadett. Daarnaast was er een 1,7 liter met 75 PK en een 1,9 liter met 90 PK die ook werd gebruikt voor de Opel Rekord. De carrosserie van de Olympia was gebouwd in “fastback” stijl naar Amerikaans voorbeeld. Het model was leverbaar als 2-deurs sedan, 4-deurs sedan en 2-deurs coupé en het model was zeer succesvol. In 1970 werd de Olympia opgevolgd door de Opel Ascona.

 

Opel Olympia 1969 front

Foto: Frank Schippers

Voorzijde van de Opel Olympia uit 1969

 

Opel Olympia 1969

Foto: Frank Schippers

Opel Olympia uit 1969
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant