MENU

Renault Caravelle, très belle!

Zondag 9 augustus 2015 om 23:52 door Frank

Wat een heerlijke zomers ogend Frans pareltje! De Renault Caravelle is uiteraard een Frans model, maar wel met een vleugje Americano er doorheen. Pierre Dreyfus, chief executive van het bedrijf, was op weg naar de Verenigde Staten in het voorjaar van 1957 om de nieuwe Dauphine te promoten en ging op uitnodiging langs bij de grootste Renault-dealer in Florida, Wendell Jarrard. Jarrard wilde eigenlijk wel heel graag dat Dreyfus een cabrio-versie zou laten bouwen van de Dauphine. Dreyfus vond dat eigenlijk best een goed idee.

 

renault caravelle voorzijde

 

renault caravelle zijkant

 

Ghia Designer Pietro Frua mocht het nieuwe ontwerp van deze variant van de Dauphine maken, onder voorwaarde dat hij zijn ontwerp zou baseren op het chassis en de mechanica van het huidige model. Dreyfus wilde een beetje op de centjes letten. Het model kreeg de naam ‘Floride‘. Maar toen het werd getoond op de New York Auto Show in januari 1959 werd besloten om de auto op de Amerikaanse markt te brengen als de Caravelle.

 

De Caravelle werd aangeboden als cabriolet, met een optioneel afneembaar stalen dak, en als coupe. Het had een klein bankje achterin dat kon worden neergeklapt om meer ruimte voor bagage te creëren. Met zijn relatief lage prijs en stijlvolle lijnen, was de Floride / Caravelle een commercieel succes en werden er 117.113 exemplaren geproduceerd tussen 1959 en 1968. Bij de introductie van de auto werd de productie uitbesteed aan Chausson en Brissonneau & Lotz, omdat Renault de handen vol had aan de productie van de Dauphine in haar eigen fabriek.

 

renault caravelle interieur

 

renault caravelle motor

 

Bij Hemmings staat deze 1966 Renault Caravelle te koop. Het is een Type R 1133, de laatste van de drie generaties van de auto. Dit exemplaar heeft een 1108cc Sierra vier-cilinder motor die 57 PK levert en wordt bediend middels een gesynchroniseerde vier-versnellingsbak. De topsnelheid kwam hiermee rond de 135 km/u. Het model concurreerde vooral met de Karmann Ghia cabriolet.

 

Wij zien onszelf wel langs de Franse rivièra cruisen met een verplichte stop bij elk terrasje.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's