MENU

Opel Ascona

De Opel Ascona is een gezinswagen die gedurende 16 jaren werd gebouwd door het Duitse Opel tussen 1970 en 1984. De auto is vernoemd naar de Zwitserse plaats Ascona. In de herfst van 1970 presenteerde Adam Opel AG in Rüsselsheim een compleet nieuw modellenprogramma met de Opel Manta en de Opel Ascona. Deze modellen werden gepositioneerd tussen de bestaande Opel Kadett en de Opel Rekord. De Ascona was ontwikkeld om het hoofd te kunnen bieden aan concurrent Ford die succes had met de Taunus.

 

 

Opel Ascona A 1970-1975

De Ascona werd eigenlijk ontwikkeld als een vervanging van de Kadett , maar de Kadett was zeer succesvol en dus besloot Opel een kleinere Kadett te ontwikkelen en de Ascona als concurrent van de succesvolle Ford Taunus op de markt te brengen.

 

Het model kreeg een reeks benzinemotoren met een inhoud van tussen de 1,2 en 1,9 liter, wat zorgde voor een vermogen tussen de 60 en 90 PK. Van 1971 tot 1975 werd de 1.9 liter Ascona ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten en als de “Opel 1900” verkocht via Buick-Opel-dealers. Alledrie de carrosserievarianten werden aangeboden met het eerste model, maar de productie van de vierdeurs sedan werd in 1973 gestaakt. Ook de Ascona moest er in 1974 aan geloven en kreeg vanwege wetgeving in de VS zware rubberen bumpers die het model niet bepaald fraaier maakten. Door de ongunstige DMark-Dollar-koers werden na 1975 alle Opels in de Buick showrooms vervangen door Isuzu Gemini modellen met Opel badges.

 

De A-versie (latere typen kregen als aanduiding B en C) bleef in productie tot de herfst van 1975. In totaal werden er bijna 692.000 voertuigen van deze eerste serie geproduceerd.

 

Opel Ascona 1970

Opel Ascona uit 1970

 

Opel Ascona B 1975-1981

De tweede generatie van de Opel Ascona werd in augustus 1975 geïntroduceerd op de Frankfurt Motor Show. Het B model was beschikbaar als een twee- of vierdeurs sedan.

 

De Ascona B behield hetzelfde motorengamma als zijn voorganger waar S-modellen aan werden toegevoegd die meer vermogen hadden. In 1976 kreeg het model gelaagd vensterglas en het jaar erna werd de 1,9 liter “S” vervangen door de gemoderniseerde 2,0 liter (20S). De 20N kwam in januari 1978 op de markt en alle modellen kregen nu ook elektrische ruitenwissers. In januari 1979 kwam de straatversie van de Ascona 400 uit met een 2,4 liter motor die 144 PK leverde. Tot 1981 werden meer dan 1,2 miljoen Ascona B exemplaren gebouwd.

 

Opel Ascona B

Opel Ascona B

 

In 1979 kreeg het model een kleine facelift met onder meer plastic bumpers en een grijze grille met grotere mazen. Met de komst van de 2.0 E in januari 1980 werd er nog meer veranderd aan het model waaronder een nieuwe voorspoiler, een verbeterde koppeling en transmissie, nieuw differentieel, nieuwe radiator en andere onderdelen die ook gedeeld werden met de sportieve Manta GT/E.

 

Opel Ascona 400 - Walter Gromöller

 

Ascona 400 Rally

Van de rallyversie Ascona B 400 werden 268 stuks gebouwd met een 2,4 liter injectie motor van 140 pk voor de straatversie. De rally versies voor het Opel Rothmans rallyteam in de Phase III uitvoering, hadden een stoot meer vermogen van wel 360 pk, waarbij het injectie-systeem werd vervangen voor 2 dubbele Weber 45 carburateurs.

 

Opel Ascona C uit 1981

Foto: auto-data.net

Opel Ascona C uit 1981

 

Opel Ascona C

De Opel Ascona C werd in 1981 op de markt gebracht en kreeg, net als de Kadett, ook voorwielaandrijving. De Ascona was ontworpen op het J-car platform van General Motors en was in West-Europa leverbaar als een twee- en vierdeurs sedan en een vijfdeurs hatchback. De tweedeurs was geen succes en verdween als snel weer van het toneel. Het Duitse bedrijf Hammond & Thiede leverde ook een ombouw voor een cabriolet-versie.

 

Ook het exclusieve autobedrijf Keinath in Duitsland,bouwde de Ascona C om tot luxe cabriolets met sportieve en met leer beklede Recaro autostoelen. Het bedrijf bouwde in totaal 459 Ascona’s om tot cabrio’s. In Groot-Brittannië was dit model bekend onder de naam Vauxhall Cavalier en ook leverbaar als stationwagon. Daarvoor werden de achterste carrosseriepanelen verscheept vanuit Australië, afkomstig van de Holden Camira, naar Luton in Engeland, om ze daar te assembleren. De Ascona was de eerste auto die vanuit deze Vauxhall-fabriek, gebouwd als Opel, uitgevoerd werd naar het Europese vasteland.

 

In 1985 volgde de eerste facelift, vlak na de introductie van de Opel Kadett-E. Onder andere het stuurwiel en de tellers zagen er nu hetzelfde uit als bij de Kadett. Ook werden injectiemotoren met katalysator gemeengoed.

 

In 1987 volgde een laatste facelift, waarbij de Ascona een nieuwe grill en nieuwe koplampen kreeg, naar voorbeeld van de pas verschenen Opel Senator-B. Ook de uitrustingsniveaus werden aangepast en techniek die in de Kadett leverbaar was, kwam er nu ook voor de Ascona. Enkele nieuwe motoren werden leverbaar, onder andere de 1.8 en 2-liter injectiemotoren. De Ascona werd in 1988 opgevolgd door de Opel Vectra.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant