MENU

Liefde voor…luchtgekoelde Volkswagens

Dinsdag 15 juli 2014 om 17:56 door Frank

Afgelopen weekend waren we op bezoek bij Maurice Bronke van Klassiek VW Centrum in het Noord-Hollandse Schagerbrug. Op de kaart ziet het er verder uit dan het eigenlijk is want met net drie kwartier vanuit Amsterdam is het eigenlijk prima aan te rijden. Bij aankomst zijn de mannen een beetje de boel aan het opruimen na een behoorlijk drukke periode. Bewijs hiervan staat en ligt nog verspreid door de hele werkplaats. En zo hoort het ook. Binnen staan een T3, een kever en een Karmann Ghia.

 

klassiek vw centrum

Klassiek VW Centrum in Schagerbrug (NH)

 

Maurice is al jaren verslingerd aan de Volkswagen kever en heeft daar een tweede liefde bij in de vorm van de Volkswagen busjes. Op zijn zeventiende kocht hij zijn eerste kever met kenteken 30-JA-70 en deze is nog altijd in zijn bezit. Met vrienden richtte hij de Kever Club Schoorl op en binnen deze vriendenclub groeide de kennis over luchtgekoelde Volkswagens al snel. Door de jaren heen heeft hij zeker tachtig kevers gehad en daarnaast een paar Porsches en busjes. Na een aantal jaren bij traditionele garages gewerkt te hebben, besloot Maurice van zijn hobby zijn werk te maken en zich volledig toe te leggen op de klassieke luchtgekoelde Volkswagens.

 

Volkswagen Kever op de plank

Body van een kever op de plank.

 

Volkswagen kever cabrio 1959

De schoonvader van Maurice rijdt ook een kever in de vorm van deze fraaie volledig gerestaureerde cabrio uit 1959.

 

VW kever cabrio 1959 dashboard

Wat een fraai Kever dashboardje!

 

We lopen richting de stalling waar nog een aantal auto’s staan van verschillende bouwjaren en in verschillende staten van conditie. Als liefhebber is het logisch dat je een paar projecten op de plank hebt liggen en dat is hier ook, letterlijk, het geval. Tussen de verschillende kevers staat ook een schitterend gerestaureerde spijlbus en een eveneens fraai gerestaureerde Volkswagen camperbus met een Westfalia dak uit 1978 die wordt gebruikt waar hij voor bedoeld is: kamperen! En ook nog in de combinatie oranje-wit zoals wij ze kennen van vroeger. Tegenwoordig zijn de kevers en busjes behoorlijk populair en daarmee aan de prijs, dat was zo’n twintig jaar geleden een heel ander verhaal.

 

volkswagen camper 1978

Foto: Frank Schippers

Volkswagen Camper in de mooie combinatie oranje-wit met Westfalia dak.

 

Een bijzonder project

Met vrienden zat Maurice vroeger de krant en de ViaVia al door te spitten en heeft op die manier de nodige exemplaren op de kop weten te tikken. Voor zijn zoon heeft Maurice ook al een kever klaar staan die volledig gerestaureerd moet gaan worden. Dit exemplaar staat in de stalling naast de eerste kever van Maurice die hij ook nog moet gaan aanpakken. Hij kwam de kever voor zijn zoon tegen op marktplaats en dit was ook een model uit 1976 en ook nog eens 1200s half automaat met 1600cc motor net als zijn eigen eerste kever. Maar wat het echt bijzonder maakte, was het kenteken: 30-JA-69! Er staan dus twee identieke kevers uit 1976 klaar om gerestaureerd te worden met kentekens 30-JA-69 en 30-JA-70. Maurice zijn zoon is nu 13 dus over een jaar of vijf moeten beide kevers klaar zijn. Een mooi project!

 

Maurice is nu een paar jaar bezig met zijn eigen bedrijf en heeft nog geen moment spijt gehad van zijn beslissing. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw en heeft de nodige mensen om zich heen die hem heel graag helpen. Het bedrijf groeit ondanks de crisis en wanneer de markt weer verder aantrekt is het plan om wel wat te gaan uitbreiden maar dat zal op het klassieke gebied blijven en niet richting moderne Volkswagens gaan. Het bedrijf heeft al de nodige vaste klanten voor onderhoud en daarnaast in de wintermaanden nog een aantal restauratieprojecten op stapel staan.

 

witte VW kever

 

Het is duidelijk dat je Maurice weinig hoeft te vertellen over de luchtgekoelde Volkswagens en dat is hoe het bij een specialist ook hoort te zijn: veel kennis, kunde en liefde voor een bepaald merk of model. Na bijna twee uur met elkaar gesproken te hebben, gaan wij weer richting Amsterdam. Maurice wijst ons nog op de garage van Glory Days die om de hoek zit, dus ook daar gaan we nog even langs natuurlijk want we komen niet elke dag in Schagerbrug. Zonneschijn, check. Dak open, check. Rijden maar! Tot de volgende “Liefde voor…”


Ook interessant


Gerelateerde merken

3 reacties op “Liefde voor…luchtgekoelde Volkswagens”

 1. blank sandra says:

  goedenavond mijn naam is sandra takken en ik ben op zoek naar iemand die een wens van mijn zieke vriendin 33 uitgezaaide borstkanker in vervulling kan laten gaan
  zij wil nog heel graag trouwen en nu ben ik op zoek naar een volkswagenbusje
  ik heb u naam gekregen van sunset drive deze aardige meneer wilde graag ingaan op mijn vraag maar was die dag bezet het gaat om 2 sep 2016
  en niet al te duur we wonen in wieringerwaard en het gaat om een stukje van 5 kilometer haar hele verhaal kunt u vinden op

  http://www.dreamordonate.nl zoeken Carola bruin
  deze aardige meneer dacht dat u misshien iemand wist die mij kan helpen particulier
  mvg sandra

  0618377172

  1. Ha Sandra,

   Wat een triest verhaal. Ik denk dat er wellicht wel iemand te vinden is bij de VW busjes club Nederland

 2. blank Sermeus Ronald says:

  Prachtig !!!.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*