MENU

Buick Centurion

De Buick Centurion was de opvolger van de Buick Wildcat en werd gebouwd tussen 1971 en 1973. Het was een sportief model dat viel tussen de LeSabre en Electra in de line-up. De naam Centurion is geïnspireerd op een conceptauto van Buick, de naam komt van die van een officier in het Romeinse leger. Het embleem van de auto was niet het traditionele Buick-tri-shield, maar een zijprofiel van een centurion.

 

De Centurion was bijna identiek aan de al bestaande Buick LeSabre, met verschillende badges en een andere grille, minder chroomafwerking en niet de bekende VentiPorts die op andere grote Buicks te vinden waren. Carrosserievarianten waren een hardtop en een cabriolet, beiden leverbaar als tweedeurs en vierdeurs. Er waren geen sedans met deurstijlen. De tweedeurs hardtop deelde de knappe semi-fastback daklijn met de LeSabre en andere GM B-carrosserieën zoals de Chevrolet Impala Sport Coupe en de Olds Delta 88, samen met een standaard vinyldak.

 

buick Centurion uit 1971

Foto: Mr. Choppers

Model uit 1971

 

Centurion 1971 model

Het eerst model van de Centurion werd aanvankelijk aangeboden met alleen de enorme 7,5 liter big-block V8 motor in twee vermogensbereiken, bepaald door de aanwezigheid van een enkele of dubbele uitlaat. De 1971 Centurion leverde 315 PK en kreeg een automaat. Het interieur werd opgewaardeerd ten opzichte van het LeSabre model met een zitbank met inkeping, inclusief de standaarduitrusting van de middenarmsteun, samen met luxere bekleding van stof en vinyl of volledig vinyl.

 

In maart 1971 werd de drietraps Turbo Hydra-matic-transmissie standaard op alle Centurions, evenals op de goedkopere LeSabres. Stuurbekrachtiging met variabele overbrenging en bekrachtigde schijfremmen voor waren standaarduitrusting gedurende het hele modeljaar. De totale verkoop van het model bedroeg 29.398 exemplaren en daarmee verkocht Buick zo’n 25% meer Centurions dan Wildcats.

 

Buick Centurion cabrioleet uit 1972

Foto: Bull-Doser

Model uit 1972

 

Centurion 1972 model

De Centurion uit 1972 kreeg kleine veranderingen in het uiterlijk, waaronder een herziene verticale grille en andere achterlichten. Onder de motorkap lag een V8 met een vermogen van 250 PK, ruim 61 PK minder dan het 1971 model. Dit was te wijten aan een industriebrede verandering in het meten van het aantal PK’s. Turbo Hydra-matic transmissie, stuurbekrachtiging met variabele verhouding en bekrachtigde schijfremmen voor waren wederom standaarduitrusting. De omzet steeg dankzij de Centurion met meer dan 20% tot 36.165 voor het modeljaar.

 

buick Centurion cabriolet uit 1973

Foto: Michael Spiller

Model uit 1973

 

Centurion 1973 model

Het 1973 model kreeg een grotere voorbumper en nieuwe verticale grille die werd gedeeld met de LeSabre modellen, samen met opnieuw herziene achterlichten. De tweedeurs hardtop coupé had niet langer een standaard vinyl dak en de kenmerkende achterruit werd vervangen door de van de LeSabre coupés.

 

Onder de motorkap werd de standaardmotor gedowngraded naar een 350 V8 met vier cilinders met een vermogen van 175 pk. De 250 pk sterke 455 viercilinder was nog wel optioneel leverbaar.

 

1973 zou het laatste jaar zijn voor de Centurion-serie, die in 1974 werd vervangen door de nieuwe LeSabre Luxus, inclusief de cabriolet die voor nog eens twee modeljaren in die lijn werd geleverd. General Motors zou geen andere Buick-cabriolet bouwen tot de Buick Riviera in 1982.

 

De totale productie van Centurion bedroeg 110.539 exemplaren, inclusief 10.296 cabrio’s. Met slechts drie jaar productie had de Centurion een van de kortste productietijden in de moderne geschiedenis van Buick.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant