MENU

Buick Super

De Buick Super is een model dat werd geproduceerd tussen 1940 en 1959 met uitzondering van de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het model werd gebouwd op het grote platform van Buick dat werd gedeeld met de Roadmaster. In 1959 werd het model vervangen door de Electra.

 

Oorspronkelijk had de Series 50 uit 1930 een 5,4 liter zes-cilindermotor met een vermogen van 99 PK. In 1931 bleef dit model vrijwel ongewijzigd, afgezien van kleine veranderingen in het ontwerp. Optioneel was het model uitgerust met een nieuwe 3,6 liter achtcilinder lijnmotor met 77 PK. Met het tijdelijk verdwijnen van de Series 40 werd de Series 50 het instapmodel voor Buick in die jaren.

 

In 1932 nam de cilinderinhoud toe tot 3,7 liter en produceerde het blok 82,5 PK. Het jaar erop werd dit model volledig opnieuw ontworpen. In de jaren erna werd het vermogen nog een paar keer opgeschroefd, uiteindelijk tot 88 pk. Buick introduceerde de Series 40 opnieuw, wat opnieuw het instapmodel werd.

 

In 1935 bleef de Series 50 ongewijzigd en het jaar erop werd de productie ervan beëindigd. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd de Series 40 opnieuw geïntroduceerd, maar nu onder de naam “Super”.

 

Buick Super 1940 – 1941

De basisformule voor de Super van 1940 tot 1952 was een combinatie van de Roadmaster’s langere body vanaf de motorkap met de kleinere achtcilinder lijnmotor van de Series 40 Special en dus een korter motorcompartiment. Het resultaat hiervan was een economische combinatie van volumineuze passagiersruimte en relatief laag brandstofverbruik.

 

De nieuwe Super deelde tijdelijk zijn wielbasis met de 40 Special. Aanvankelijk werden vier carrosserie varianten aangeboden van dit nieuwe model: een tweedeurs coupé, een tweedeurs cabriolet, een vierdeurs sedan en een vierdeurs cabriolet. In het midden van het modeljaar kwam er een vierdeurs stationwagon bij, exclusief voor de Super. De motor was dezelfde 107 PK sterke 4,1 liter Fireball I8 als gebruikt op de Special die was uitgerust met een oliefilter. In het eerste jaar werden er in totaal 128.736 exemplaren van de Buick Super verkocht.

 

Het opvolgende jaar waren de uiterlijke aanpassingen minimaal, maar onder de motorkap des te groter. De compressieverhouding werd verhoogd en het blok werd op een aantal punten technisch verbeterd. Compound Carburetion was de voorloper van de moderne carburateur met vier cilinders en bestond uit twee carburateurs met twee cilinders. De ene eenheid werkte de hele tijd, terwijl de andere alleen bij harde acceleratie werkte. Deze nieuwe motor leverde 125 PK.

 

Alle modellen waren leverbaar met tweekleurige kleurencombinaties met 19 selecties zonder meerprijs. Nieuw was de motorkap die in twee richtingen kon worden geopend van beide kanten. De 4-deurs cabriolet en de station wagon waren niet langer leverbaar, in plaats hiervan kwam er eeneen tweedeurs Business Coupé.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant