MENU

Buick Invicta

De Buick Invicta is een auto die werd gebouwd door Buick van 1959 tot 1963. De Invicta was een vervolg op het ontwerp van de Buick Century-concept dat de standaard Buick LeSabre carrosserie combineerde met Buick’s grotere 401 kubieke inch Nailhead V8-motor, wat de “hot rod van de bankier” opleverde. De naam was afgeleid van het Latijn en betekende ‘onoverwinnelijk’.

 

Eerste generatie Buick Invicta uit 1960

Foto: Thomas Vogt

Eerste generatie Buick Invicta uit 1960

 

Eerste generatie Invicta

De Invicta-serie werd geïntroduceerd met een volledige reeks carrosserievarianten voor het eerste modeljaar in 1959. Het zou nooit zo’n succesnummer worden als de instapmodellen LeSabre en Electra, maar de verkoopaantallen waren consistent met de traditionele verkooppenetratie van Buick’s sportieve midden geprijsde modellen zoals de Century en de Wildcat. Ook het Invicta-model kreeg de typische Ventiports op de voorspatborden.

 

Vanaf 1960 werd een Invicta Custom-uitrustingspakket aangeboden. De Buick Invicta uit 1960 had een eigenaardigheid in de carrosserieconstructie die bevorderlijk was voor het verbergen van allerhande illegale producten waardoor het een populair model werd voor internationale heroïne-smokkelaars.

 

Buick Invicta cabriolet uit 1961

Foto:Lars-Göran Lindgren

Buick Invicta cabriolet uit 1961

 

Tweede generatie Invicta

De Invicta ontving verschillende updates voor het modeljaar 1961. Het was het laatste jaar dat de 364 kubieke inch Nailhead V8-motor werd aangeboden voordat de motor met pensioen ging. De stationwagen verscheen pas in het modeljaar 1962.

 

In 1962 debuteerde de Wildcat-hardtop met twee deuren in de Invicta-serie. De Wildcat had het grootste deel van de interieurbekleding van de Invicta Custom, inclusief standaard kuipstoelen en verbeterde deurpanelen. In plaats van de korte console van de Invicta Custom had de Wildcat echter een lange console met een toerenteller en een versnellingspook. Andere Wildcat-kenmerken waren speciale badges en exterieurafwerking, samen met een vinyl bovenkant en Electra 225-achtige achterlichten, in plaats van die van de LeSabre / Invicta. Deze eigenschappen plaatsten de Wildcat goed in de pas met de verschuiving naar sportgeoriënteerde modellen.

 

interieur Buick Invicta 1963

Foto: Hagerty.com

Interieur Buick Invicta 1963

 

Voor 1963 zou de Wildcat de Invicta vierdeurs hardtop, tweedeurs coupé en cabriolet vervangen. De Invicta-serie had een stationwagen voor zes personen als enig model. Voor 1963 werden slechts 3.495 Invicta-stationwagens gebouwd, waarna de naam verdween.

 

Nieuwe Buick Invicta concept

In 2004 stofte Buick de naam Invicta af en onthulde vier jaar later een conceptauto op de Beijing Auto Show op 19 april 2008. Het voertuig werd ontworpen in een samenwerking tussen het General Motors Technical Center in Warren , Michigan en Pan Asia Technical Automotive Center in Shanghai, China.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant