MENU

Buick Roadmaster

De Buick Roadmaster werd gebouwd tussen 1936 en 1942, vervolgens tussen 1946 en 1958, en uiteindelijk wederom tussen 1991 en 1996. Roadmasters geproduceerd tussen 1936 en 1958 werden gebouwd op Buick’s langste niet-limousine wielbasis en deelden hun basis met het instapmodel Series 65 van Cadillac, de Buick Limited, en na 1940 de Oldsmobile 98. Tussen 1946 en 1957 deed de Roadmaster dienst als Buick’s vlaggenschipmodel.

 

Buick Roadmaster eerste serie 1936

De oorsprong van de naam Roadmaster gaat terug naar het jaar 1936 toen Buick namen toevoegde aan zijn volledige modellenreeks om de technische verbeteringen en ontwerpverbeteringen ten opzichte van hun 1935-modellen te vieren. Buick’s Series 40 werd de Special genoemd, de Series 50 werd de Super, de Series 60 werd de Century genoemd en de Series 90 – Buick’s grootste en meest luxueuze voertuig – werd de Limited genoemd.

 

De Series 50 was met pensioen, maar nieuw voor het modeljaar was de Series 80 Roadmaster. De terminologie “Series 60” en “Series 70” werden gedeeld met Cadillac, terwijl “Series 60”, “Series 70”, “Series 80” en “Series 90” werden gedeeld met Oldsmobile. De Roadmaster werd geïntroduceerd in een jaar waarin Buick’s valve-in-head straight-eight motoren zwaar werden herzien. Buick verminderde het aantal motoren van vier maten tot twee: een 233 kubieke inch, 93 PK sterke versie voor de Special, en een 320,2 kubieke inch, 120 PK sterke versie voor de andere series. Buick paste ook een volledig stalen “turret top” en hydraulische remmen toe. De voorzijde van de modellen werd voorzien van schroefveren in plaats van bladveren.

 

Buick ging van iets meer dan 48.000 verkochte exemplaren naar bijna 158.000 en met de nieuwe Series 80 Roadmaster die 16.049 eenheden bijdroeg aan dat totaal.

 

buick Roadmaster 1936

Foto: Rex Gray

 

Buick was de enige auto van General Motors, samen met de Chevrolet Standard, die de basisstijl van 1934 voor 1935 behield. Met de restyling in 1936 hoorde Buick pas weer helemaal netjes bij de groep GM-merken. In 1937 kwam Buick met nieuw vormgegeven carrosserieën, samen met alle andere GM-auto’s. De Roadmaster kreeg een gedeeld rooster met horizontale spijlen. Het middengedeelte van de grille werd gespoten om bij de carrosserie van de auto te passen. Spatborden werden vierkant en de koplampschelpen werden gestroomlijnd. De totale hoogte werd met 38 mm verlaagd, terwijl dezelfde binnenruimte behouden bleef. Een nieuwe carburateur en herziene nokkenas verhoogden het motorvermogen tot 130 PK. De motor kreeg ook een nieuw inlaatspruitstuk, oliepomp, koelsysteem en een stiller bovenklepmechanisme. Een formele sedan, met een oprolbare glazen scheidingswand tussen de voor- en achtercompartimenten, werd toegevoegd aan de Roadmaster-lijn, waarvan er 452 werden verkocht. De totale verkoop van Roadmaster steeg tot 16.129

 

Wijzigingen in 1938 en 1939

De stylingwijzigingen voor 1938 waren bescheiden, met een langere motorkap die zich uitstrekte tot een nu bijna verticale grill, hogere bumperbeschermers en opnieuw ontworpen wieldoppen. Er werden wijzigingen aangebracht aan zowel de motor als het chassis. Het rijgedrag werd verbeterd door nu ook de achterste bladveren te vervangen door schroefveren en dubbelwerkende schokdempers op te nemen die vier keer zo groot waren. Alle houten constructie-elementen werden vervangen door staal. De verbrandingskamers van de motor werden opnieuw ontworpen en nieuwe “turbulator”-zuigers verhoogden de compressieverhouding van 5,9 tot 6,5:1, wat resulteerde in een toename van het vermogen naar 141 PK.

 

De 4-deurs cabriolet phaeton veranderde van het ingebouwde kofferontwerp naar een “fastback” achteraanzicht. De Limited werd nog steeds aangeboden en er werd een nieuwe fastback-sedan aan de lijn toegevoegd, waarvan er 466 werden verkocht. De prijs van de Roadmaster-sedan werd verhoogd. De totale automarkt daalde dit jaar, maar het aandeel van Buick nam zelfs toe, terwijl de verkoop van de Roadmaster daalde tot 5.568 en nu 3,3% van de totale productie van Buick uitmaakt, vergeleken met de 7,3% van het jaar ervoor.

 

De styling voor 1939 was voorzien van een nieuw tweedelig “waterval” rooster met dunne verticale staven. De motorkap was smaller, de voordeurstijlen waren smaller en de wieldoppen waren groter. Het raamoppervlak nam aanzienlijk toe toen de achterruit veranderde in een ontwerp uit één stuk. Alle belangrijke meters werden direct voor de bestuurder geplaatst en de versnellingspook werd veranderd in een stuurkolombevestiging. De 4-deurs phaeton kon nu besteld worden met de ingebouwde kofferbak of als fastback, maar van de laatste werden er slechts drie verkocht. Hoewel de prijzen werden verlaagd, steeg de verkoop slechts tot 6.097, waarbij het aandeel van Roadmaster in de totale verkoop van Buick verder daalde tot 2,9%.

 

Roadmaster jaren ’40

In 1940 werd de Series 80 omgedoopt tot Buick Limited. De naam Roadmaster werd overgedragen aan de nieuwe Series 70, die tegelijk met een gloednieuwe Series 50 Super werd geïntroduceerd. De Roadmaster had een hypermoderne “torpedo” C-body. De nieuwe C-body die de Buick Roadmaster uit 1940 deelde met de Super, de Cadillac Series 62, de Oldsmobile Series 90 en de Pontiac Torpedo, werden breder, waardoor de treeplanken verdwenen. In combinatie met een kolom gemonteerde versnellingspook boden de auto’s ruimte voor zes passagiers.

 

De Roadmaster uit 1940 had een kortere wielbasis, was lichter en goedkoper dan het model van het voorgaande jaar. De formele en fastback sedans werden stopgezet. Een tweedeurs coupé carrosserievorm werd nieuw geïntroduceerd en er werden 3.991 exemplaren van verkocht. Het koetsbouwbedrijf van Brunn ontwierp verschillende op maat gemaakte Buicks voor de Series 70, 80 en 90. Er is slechts één Roadmaster-exemplaar bekend dat in 1940 is geproduceerd, een stadsauto met open voorkant, die “Townmaster” werd genoemd. De totale verkoop verdrievoudigd tot 18.345 exemplaren.

 

Stylingupdates voor 1941 waren bescheiden, maar er waren mechanische veranderingen. De compressieverhouding werd verhoogd van 6,6: 1 tot 7,0: 1, de “turbulator” zuigers werden opnieuw ontworpen, kleinere bougies waren nieuw en “Compound Carburetion” werd geïntroduceerd. Deze Compound Carburateur was de voorloper van de moderne vierloops carburateur en bestond uit twee tweeloops carburateurs. De ene unit werkte de hele tijd, terwijl de andere alleen onder harde acceleratie meewerkte. De nieuwe motor leverde 165 pk. Met vijf pk meer dan een oudere Packard, 15 PK meer dan welke Cadillac dan ook en 25 PK meer dan de grootste Chryslers, was het de krachtigste motor die dat jaar op een Amerikaanse auto verkrijgbaar was.

 

Een nieuwe carrosserievorm voor dit jaar was een tweedeurs cabriolet, waarvan 1.845 stuks werden verkocht. Er was ook een door Brunn ontworpen cabriolet, maar er kwamen geen bestellingen vanwege de hoge prijsDe totale verkoop van Roadmaster was 15.372 exemplaren.

 

1942 en 1946 tot 1948

De Roadmaster uit 1942 was langer, lager, breder en ruimer dan voorheen (een handelsmerk van Harley Earl), deels dankzij een langere wielbasis. Er was ook een nieuwe verticale grille en “Airfoil”-spatborden die terugliepen naar de achterspatborden, die in volgende generaties de verchroomde “Sweepspear” werden. Beide kenmerken werden een Buick-icoon dat de komende jaren op de een of andere manier werd tentoongesteld en werd beïnvloed door de conceptauto genaamd de Buick Y-Job. De 4-deurs phaeton werd stopgezet. Coupes namen de Sedanet fastback-stijl aan die in 1941 op de Century en Special werd geïntroduceerd. De nieuwe motorkap uit één stuk was dubbel scharnierend, zodat beide zijden van de motorruimte konden worden geopend, terwijl in latere updates de motorkap aan de voorkant zou openen en zich naar boven en naar het passagierscompartiment zou uitstrekken.

 

Begin 1942 waren nieuwe auto’s alleen beschikbaar voor mensen in beroepen die essentieel werden geacht voor de oorlogsinspanning. Half januari werden er auto’s geproduceerd zonder chromen bekleding aan de buitenkant, afgezien van de bumpers. In februari werd de productie van personenauto’s volledig stilgelegd. Ondanks het verkorte modeljaar werden er in totaal zo’n 8.400 verkocht.

 

Toen de naoorlogse autoproductie in het modeljaar 1946 werd hervat, werd chroom spaarzamer toegepast, werden achterovergebogen spatborden gemonteerd op zowel sedans als coupés, en werd een door de oorlog geïnspireerde “bombsight”-kapversiering aangenomen. Het instrumentenpaneel was tweekleurig met houtnerfbekleding, behalve bij cabrio’s die panelen in carrosseriekleur gebruikten. Serie-identificatie werd gevonden op cloisonne-emblemen gecentreerd in de bumperbescherming voor en achter. Samengestelde carburatie werd stopgezet en de compressieverhouding werd teruggebracht tot 6,60: 1. Het vermogen van de Roadmaster uit 1946 ging van 165 naar 144. Het koppel werd daarentegen niet beïnvloed. Desalniettemin produceerde de Roadmaster I-8 nog steeds meer pk’s dan een topklasse Chrysler. Door de oorlogsinflatie waren de prijzen beduidend hoger dan die van de vooroorlogse modellen. De grootste verandering zat in de verkoopaantallen. Roadmaster verhoogde zijn aandeel in de verkoop van Buick van 4% in 1941 tot 20% in 1946, met een totaal van ongeveer 31.400 verkochte exemplaren.

 

In 1947 werd een nieuwe gestempelde grille met een aparte bovenbalk gebruikt. De naam Roadmaster verscheen in rood opschrift op een chromen knop in de dwarsbalken van de bumperbescherming, voor en achter. Alle nieuwe was een Estate wagon carrosserievorm. Het verkocht 300 eenheden en werd de top van de lijn in de stationwagenmarkt.

 

In 1948 verscheen een seriescript op de voorspatborden en werd het eerder gebruikte witte Tenite-stuur vervangen door een zwarte versie. Dit paste ook bij de verandering van een two-tone woodgrain instrumentenpaneel naar een two-tone grijs instrumentenpaneel, met zilver afgewerkte instrumenten. Er werd een nieuwe optionele op maat gemaakte afwerkingsoptie aangeboden, bestaande uit stoffen bekleding met lederen bolsters met de bekleding van het kleedkoord en de onderste deurpanelen afgewerkt met kunstleer. Cabrio’s kregen elektrische ramen, stoel en dak als standaarduitrusting. De Dynaflow werd geïntroduceerd, de eerste transmissie met koppelomvormer voor personenauto’s. Optioneel op Roadmaster in het eerste jaar, werd het standaarduitrusting voor 1949. De totale verkoop bedroeg iets minder dan 80.000 in zowel 1947 als 1948, meer dan vier keer meer dan in enig vooroorlogs jaar.

 

Grote naoorlogse upgrades

De Roadmaster kreeg zijn eerste grote naoorlogse restyling in 1949. De wielbasis en de totale lengte werden verminderd, maar het gewicht nam iets toe. De grootste verandering was een veel grotere tweedelige, gebogen glazen voorruit die in de verkoopbrochure werd beschreven als een ‘observatieauto’. Het was ook in 1949 dat Buick “VentiPorts” introduceerde. Vier werden weergegeven op elk van de voorspatborden van de Roadmaster en Century, en drie op de spatborden van de Super en Special om producten van het lagere niveau aan te duiden.

 

buick Roadmaster uit film Rain Man

 

In de verkoopbrochure stond dat VentiPorts hielpen bij het ventileren van de motorruimte, en mogelijk was dat begin 1949 waar, maar ergens tijdens het modeljaar raakten ze verstopt. Het idee voor VentiPorts kwam voort uit een aanpassing die Buick-stylingchef Ned Nickles had toegevoegd aan zijn eigen Roadmaster uit 1948. Hij had vier oranje lampen aan elke kant van de motorkap van zijn auto geïnstalleerd die waren aangesloten op de verdeler om aan en uit te flitsen terwijl elke zuiger de vlammen van de uitlaat van een jachtvliegtuig simuleerde. In combinatie met de bombsight-mascotte zette VentiPorts de bestuurder aan het stuur van een denkbeeldig jachtvliegtuig. Toen hij dit zag, was Buick-chef Harlow Curtice zo opgetogen dat hij opdracht gaf om (niet-verlichtende) VentiPorts te installeren op alle Buicks uit 1949, waarbij het aantal VentiPorts (drie of vier) overeenkomt met de relatieve cilinderinhoud van de rechte-acht motor geïnstalleerd .

 

Dynaflow was nu standaarduitrusting en het motorvermogen werd verhoogd tot 150 door een lichte verhoging van de compressieverhouding. In combinatie met de nu standaard Dynaflow droeg dit ertoe bij dat de nieuwe Buicks een topsnelheid van 177 km/u haalden. Halverwege het jaar voegde de Riviera zich bij de carrosserievariant met 4.314 exemplaren. De 2-deurs Buick Roadmaster Riviera, met elektrische ramen als standaarduitrusting, behoorde samen met de Cadillac Series 62 Coupe de Ville en de Oldsmobile 98 Holiday tot de eerste hardtopcoupés die werden geproduceerd. De Riviera viel ook op door zijn populaire optionele “Sweepspear” chromen zijprofielen aan de carrosserie, die spoedig een handelsmerk van Buick zouden worden. Deze verchroomde strip begon boven het voorwiel, waarna hij zachtjes naar beneden boog tot bijna aan het tuimelpaneel net voor het achterwiel, en vervolgens in een kwart cirkel rond het achterwiel boog om recht terug naar het achterlicht te gaan . De “Riviera-trim”, zoals hij aanvankelijk heette, werd laat in het modeljaar ook beschikbaar op de Roadmaster-cabriolet. Met in totaal 88.130 verkochte exemplaren, het all-time jaarrecord voor Roadmaster, was het model goed voor 27% van alle Buick-verkopen, een hoog percentage ondanks de prijs die slechts iets lager was dan die van een Cadillac Series 61. Een bekende versie van de 1949 Buick Roadmaster kennen we uit de film Rain Main uit 1988.

 

De restyling van 1950 werd gekenmerkt door een “toothy” grille. Het Sweepspear-ontwerp werd standaard gemaakt op de meeste carrosserievarianten aan het begin van het modeljaar 1950, en op de stationwagen en een nieuwe sedan met lange wielbasis halverwege het jaar. De sedan met lange wielbasis werd verlengd met 4 inch (102 mm)). Net als de cabrio’s waren de Riviera en de sedan met lange wielbasis standaard uitgerust met elektrische ramen en elektrisch verstelbare stoelen. De totale verkoop van Roadmaster daalde tot 75.034, waarbij het aandeel van Roadmaster in de totale Buick-output kelderde tot 12%.

 

In 1951 werd de sedan met lange wielbasis ook wel een Riviera genoemd, hoewel het geen hardtop was. De Sedanet en de gewone sedan met wielbasis werden stopgezet.

 

De stylingveranderingen waren minimaal in 1951 en 1952. In 1952 werd stuurbekrachtiging als optie toegevoegd en het aantal pk’s steeg naar 170, voornamelijk door een nieuwe vier-barrel carburateur. De verkoop bleef dalen tot ongeveer 66.000 in 1951 en bedroeg 51.000 eenheden in 1952.

 

Een nieuwe V8-motor werd geïntroduceerd voor 1953, het gouden jubileumjaar van Buick. Hoewel de Nailhead (zoals hij in de volksmond werd genoemd) qua verplaatsing bijna identiek was aan de straight-eight Fireball (322 versus 320 kubieke inch), was hij 13,5 inch (340 mm) korter, 4 inch (102 mm) lager en 180 lb (82 kg) lichter, maar met 188 pk was het blok 11% krachtiger. De compressieverhouding steeg van 7,50: 1 tot 8,50: 1 en het koppel nam toe van 280 tot 300 lb⋅ft (380 tot 407 Nm).

 

De compacte afmetingen van de V8-motor stelde Buick in staat om de wielbasis van Roadmaster met 121 mm over de hele lijn te verkleinen, hoewel stijlverschillen achter de motorkap, afgezien van de nieuwe wieldoppen met V-8-embleem, grotendeels onbestaande waren. Buick introduceerde ook een nieuwe “Twin-Turbine” Dynaflow als aanvulling op de V8-motor. De nieuwe transmissie zou naar schatting het koppel aan de wielen met 10 procent verhogen en zorgde voor een snellere en stillere acceleratie bij lagere motortoerentallen. Zowel stuurbekrachtiging als rembekrachtiging werden standaard gemaakt. Airconditioning was een nieuwe optie en, jaren voordat vele andere merken, werd een 12 volt elektrisch systeem aangenomen.

 

Een nieuwe carrosserievorm voor 1953 was de Skylark convertible. De Buick Roadmaster Skylark was een van de drie speciale cabrio’s die in 1953 werden geproduceerd door General Motors, de andere twee waren de Oldsmobile 98 Fiesta en de Cadillac Series 62 Eldorado. De Skylark had open wielkasten, een drastisch verlaagde gordellijn, een vier-inch-chop van de standaard Roadmaster-voorruit, de afwezigheid van VentiPorts en een nieuwe Sweepspear die vooruitliep op Buick’s 1954-styling. Kelsey-Hayes spaakwielen en een solide kofferdeksel waren standaard. In 1954, en slechts voor één jaar, zou het zijn eigen serie worden, gebouwd op een Century-body. Dit was het laatste jaar voor de Roadmaster Estate en het was de laatste houten stationwagen die in massa werd geproduceerd in de Verenigde Staten. De carrosserie was een product van Ionia Manufacturing, dat tussen 1946 en 1964 alle carrosserieën van Buick-stationwagens bouwde. De Estate was de tweede in prijs, alleen voor de Skylark, met 670 verkochte exemplaren. De totale verkoop van Roadmaster steeg tot 79.137 exemplaren.

 

Buick Roadmaster 1954-1956

In 1954 deelden Buick Roadmaster en Super met Cadillac en Oldsmobile 98 de nieuwe C-body van General Motors, met het nieuwe “ponton”-uiterlijk en de toevoeging van “Dagmar-bumpers” aan de voorkant. Dit waren grote, ruime auto’s, maar liefst vijf en een halve inch langer in wielbasis en meer dan negen inch (229 mm) langer in het algemeen dan in 1953. Roadmaster-script werd op de achterste zijpanelen en in het ornament op het achterdek geplaatst. De achterspatborden hadden een stompe vin aan de achterkant, met daaronder dubbele “bullet”-achterlichten. Er werd een nieuwe panoramische voorruit met verticale zijstijlen gebruikt.[9] Stoelen hadden chromen banden op 2-deurs modellen en achterbank had een armsteun op 4-deurs modellen. De voorwielophanging werd verfijnd en het vermogen van de Roadmaster werd verhoogd tot 200 pk. De coupé met pilaren en de Estate werden niet langer als carrosserievarianten aangeboden. De totale verkoop daalde tot 50.571 (dat was 11% van de productie van het modeljaar). Airconditioning werd optioneel door Frigidaire geleverd op sedans en hardtops, die bestond uit een op zichzelf staande unit die op verzoek van de klant achteraf werd ingebouwd.

 

In 1955 werden brede banden op het achterspatbord, goudkleurig Roadmaster-opschrift op de motorkap en motorkapversiering en een grille met gouden accenten toegevoegd om Roadmaster te onderscheiden. Het aantal PK’s werd verhoogd tot 236 en een nieuwe Dynaflow met variabele spoed, waarbij de statorbladen van toonhoogte veranderden bij harde acceleratie, zorgde voor een snellere ontsnapping buiten de lijn. Achteruitrijlichten waren nu standaard. De totale verkoop bedroeg 64.527 (dat was 8% van de productie van het modeljaar).

 

In 1956 had de Roadmaster een ondiepere Sweepspear die niet naar het tuimelpaneel zakte zoals bij andere modellen. Het dekdeksel werd voorzien van “Roadmaster”. Roadmaster-script werd ook op de deuren onder de ventilatieramen geplaatst. Fender tip dual bombsights waren standaard. Twee statorwielen werden aangenomen als een verbetering van Dynaflow. Een gewatteerd dashboard werd standaard en een gloednieuwe 4-deurs Riviera-hardtop bleek de meest populaire Roadmaster te zijn, met 24.770 verkochte eenheden en meer dan twee-tegen-een beter dan de pilaren sedan. De totale verkoop bedroeg 53.427 (dat was 9% van de productie van het modeljaar).

 

De laatste klassieke modellen van een tijdperk

Een lager koetswerk sierde de Roadmaster uit 1957 met een nog panoramischer voorruit uitgerust met omgekeerde schuine pilaren. Een rood gevulde Sweepspear omzoomde de carrosserieën en een verchroomd onderpaneel van het achterspatbord vulde het gebied tussen het stuurhuis en het uiteinde van de bumper, en bleef aan de voorkant “Dagmar-bumpers” bieden. In de achterbumper bevond zich een nieuwe gecentreerde brandstofvuller, waar de uiteinden van de enkele of optionele dubbele uitlaat doorheen liepen. Roadmaster-script werd in het dek en de grille-emblemen geplaatst. Tweedeursmodellen hadden een drietal chevrons op de achterwanden, terwijl de vierdeursmodellen een Roadmaster-embleem hadden dat in de Sweepspear-dip was genesteld. Het interieur had een gecapitonneerd dashboard en was van laken en nylon in 4-deurs, nylon in 2-deurs en leer in cabrio’s. Voorste heupkamer was 65,3-inch.

 

Een nieuwe 364 kubieke inch motor had een vermogen van 300 pk. Een nieuw ophangingssysteem met kogelgewricht verbeterde de handling. De 4-deurs Riviera-hardtop bleek vorig jaar populair, zodat de sedan met pilaren uit de modellenreeks werd geschrapt. Nieuw was ook een halverwege het jaar geproduceerde (maart 1957) Roadmaster, aangeduid als Model 75, met standaard elektrisch verstelbare stoelen en ramen, lagere deuren met vloerbedekking, een achterruit uit één stuk (in plaats van een driedelig ontwerp dat een ontwerpkenmerk was van de kleinere Special- en Century-modellen), luxe wieldoppen en een Series 75-scriptidentificatie op het achterste zijpaneel van de Roadmaster-coupés en de achterdeurpanelen op de Roadmaster 4-deurs, waardoor de standaard 3 chevrons op dezelfde locatie op de de standaard volledige modeljaar Roadmaster modellijnen. De totale verkoop van Roadmaster daalde tot ongeveer 33.000. De algehele economie verkeerde in een recessie die begon eind 1956 en zich uitstrekte tot 1958.

 

Voor 1958 promootte GM hun vijftigste productiejaar en introduceerde voor elk merk jubileummodellen; Cadillac, Buick, Oldsmobile, Pontiac en Chevrolet.[15] De modellen uit 1958 hadden een gemeenschappelijk uiterlijk op de topmodellen van elk merk; Cadillac Eldorado Sevilla, Buick Roadmaster Riviera, Oldsmobile Holiday 88, Pontiac Bonneville Catalina en de geheel nieuwe Chevrolet Bel-Air Impala.

 

In 1958 was de Roadmaster verkrijgbaar in de goed uitgeruste “75”-versie, en de carrosserie was versierd met een grotere en zwaarder verchroomde styling. Er werd een nieuwe “drawer pull” grille gebruikt, bestaande uit rechthoekige chromen vierkanten. Voor het eerst sinds 1948 waren er geen onderscheidende VentiPorts op de voorspatborden. Op het achterdek was de naam Roadmaster in blokletters gespeld onder een Buick-embleem dat de spiebaan van de kofferbak bevatte. Stuurhuizen hadden heldere sierlijsten, rockerpanelen hadden een ebbed molding en een grote achterspatbord heldere flash met geribbelde inzetstukken verving het verchroomde onderpaneel van het achterspatbord van het voorgaande jaar. Vier koplampen waren standaard. Nieuwe remmen hadden gietijzeren voeringen in aluminium trommels. De omzet daalde verder tot ongeveer 14.000.

 

Voor 1959 was er een complete restyling, maar dit keer werden de namen van de verschillende series veranderd. Pas in 1991 zou er weer een grote Buick zijn die bekend staat als de Roadmaster; de grootste Buick-modellen werden omgedoopt tot de Electra.

 

Return of the Buick Roadmaster

De naam Roadmaster keerde terug naar de Buick-lijn voor het modeljaar 1991 na een afwezigheid van maar liefst 33 jaar, waarbij de derde generatie Buick Estate de Roadmaster Estate werd. Een vierdeurs sedan werd toegevoegd aan de Roadmaster-lijn voor het modeljaar 1992, de eerste Buick-sedan met achterwielaandrijving sinds 1985. De gecombineerde verkoop liet een meer dan tienvoudige toename zien ten opzichte van ’91, deels dankzij een langere productierun met 1992-modellen in de verkoop gaan in maart 1991.

 

Net als zijn voorloper was de nieuwe Roadmaster Estate-wagen gebaseerd op GM’s full-size B-platform met achterwielaandrijving, dat nauw verwant was aan de GM C-body en het D-body-chassis dat gereserveerd was voor de allerbeste Buicks en Cadillacs. Hij reed op dezelfde 115,9-inch wielbasis die in gebruik was sinds de wagenserie in 1977 werd verkleind van de C-body, maar was toch drie centimeter korter dan het model uit 1990.

 

De Roadmaster sedan, een C-carrosserie over zijn acht vorige generaties, deelde voor het eerst in zijn geschiedenis de B-body. Niettemin stond het niet alleen als de grootste Buick, een volledige 10″ langer met een 5″ grotere wielbasis dan de schijnbare top-of-the-line C-body Buick Park Avenue, maar groter zowel in wielbasis (2″) als in het algemeen lengte (6″) dan de K-body Cadillac Sedan de Ville.

 

De standaardmotor voor de wagen uit 1991 was een 170 PK sterke 5.0 L Chevrolet small-block V8. Het werd een jaar later vervangen door een 180 PK sterke 5,7 L Chevrolet small-block V8 gedeeld door zowel de wagon als de sedan. In 1994 ontvingen beide een aangepaste versie van de geavanceerde 5.7 L sequentiële brandstofinjectie LT1 V8, waardoor het vermogen toenam tot 260 PK en de prestaties verbeterden.

 

Afgeleid van de 300 pk sterke LT1 die debuteerde in de Chevrolet Corvette uit 1992, werd de Roadmaster-versie gedeeld met andere luxe- en prestatieauto’s van het B- en D-platform, zoals het Chevrolet Caprice Police Package en Cadillac Fleetwood en GM’s speciale F-body Chevrolet Camaro Z28 en Pontiac Firebird Trans Am. Het verschilde in het gebruik van ijzeren koppen voor duurzaamheid, nokkenassen die waren afgestemd op een hoger koppel bij lage toerentallen en inlaatdempers om het rijgeluid te verminderen (alleen in motoren die worden gebruikt in auto’s van luxemerken).

 

Hoewel de LT1 V8 gedeeltelijk was geïnstalleerd om beter te voldoen aan de emissie- en brandstofbesparende normen, bood de LT1 V8 niet alleen een toename van 80 pk, maar verhoogde het nominale brandstofverbruik met 1 mpg tot 17 mpg in de stad/25 mpg op de snelweg. Als gevolg van dit aanzienlijk verhoogde motorvermogen beperkte General Motors de zachter rijdende Roadmaster (die op banden met een lagere snelheid reed dan op de Corvette) tot een topsnelheid van 174 km/u. Voor 1996 werd de LT1 OBD-II-compatibel.

 

Alle drie de V-8’s waren gekoppeld aan een viertraps automatische transmissie. In 1994 werd de hydraulisch gestuurde 4L60 (700R4) transmissie vervangen door de elektronisch gestuurde 4L60E.

 

Wanneer besteld met het fabriekssleeppakket, was de Roadmaster in staat om tot 2.300 kg te trekken. Voor de stationwagen kan dit worden verhoogd tot 3200 kilo met behulp van een gewichtsverdelende trekhaak, dubbele slingerbediening, de bandenspanning achter instellen op 35 PSI en de elektronische niveauregeling uitschakelen. Het sleeppakket voegde 2,93 achterasversnellingen en een sperdifferentieel toe, een heavy-duty koelsysteem inclusief olie- en transmissiekoelers, en een in de fabriek geïnstalleerde zelfnivellerende achterwielophanging genaamd Dynaride, die bestaat uit luchtschokken, een hoogtesensor tussen de achteras en carrosserie en een ingebouwde luchtcompressor. Het meest zichtbaar was dat een paar elektrische ventilatoren die naar links onder de motorkap waren verplaatst, werd vervangen door de combinatie van één conventionele ventilator die mechanisch door de motor werd aangedreven, naast één elektrische ventilator.

 

De Roadmaster Estate wagon deelde zijn carrosserie met de Caprice Estate en Oldsmobile Custom Cruiser; gemeenschappelijke stijlkenmerken waren onder meer de koplampen van de Caprice en het “Vista Roof” op de 2e rij van de Custom Cruiser met een zonnedak. Gesimuleerde zijkanten met houtnerf waren standaard, hoewel de behandeling voor krediet kon worden geschrapt. Alle drie wagons boden een optionele naar achteren gerichte derde zitrij, waardoor het aantal zitplaatsen op acht kwam. De Roadmaster sedan had een duidelijke fascia, met zijn eigen grille en koplampen gestapeld boven looplichten en richtingaanwijzers. Het deelde een formele sedan-daklijn met de Cadillac Fleetwood, maar reed op een wielbasis van bijna 15 centimeter korter.

 

Het interieur kreeg een herontwerp voor het modeljaar 1994, waaronder nieuwe dubbele airbags, een aantal meters op het instrumentenpaneel dichter bij het stuur en herzieningen van de radio en klimaatregeling. De zijspiegels werden in 1995 veranderd, van een “Lolipop”-stijl spiegel gemonteerd op de deurhuid, naar een nieuw opvouwbaar ontwerp gemonteerd op het zeilpaneel. De ’95 Roadmaster behield zijn achterwielen met schorten (geschrapt uit de Caprice/Impala SS), terwijl de sedan werd geüpdatet met nieuwe carrosserielijsten. Stationwagens zagen een schaduw voor het Vista Roof samen met een laadklep. In 1996 werd automatische klimaatregeling standaard, en de veiligheidsgordels achter werden opnieuw ontworpen met een “cinching” -functie.

 

Het doek valt wederom voor de Roadmaster

Een combinatie van overbevolking onder Buick’s high-end sedans en druk van full-size SUV’s op de Estate-wagon leidde ertoe dat beide Roadmasters na het modeljaar 1996 werden stopgezet; het laatste voertuig werd geproduceerd op 13 december 1996. Toen Ford de productie van zijn Country Squire en Colony Park stationwagens in 1991 stopte, betekende de stopzetting van de Roadmaster Estate en Chevrolet Caprice Estate het einde van de full-size stationwagen in Noord-Amerika tot de introductie van de Dodge Magnum in 2005.

 

Een andere factor achter de stopzetting van de GM B-carrosserielijn was de groei van het full-size SUV-segment, wat een impact had op zowel de verkoop van sedans als wagons. Bovendien nam de vraag naar de Chevrolet/GMC Suburban-modellen toe, die ook hogere winstmarges hadden. In 1996 werd de Arlington-assemblagefabriek in Texas omgebouwd om SUV’s en pick-up trucks te assembleren, waardoor het B-platform zonder assemblagelijn achterbleef.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant