MENU

Buick Skylark

General Motors introduceerde in 1953 drie nieuwe cabriolet-modellen om de vijftigste verjaardag van Buick te vieren. Eén van die modellen was de Buick Skylark, gebaseerd op het tweedeurs Roadmaster model alleen dan met meer standaard functies. Deze Skylark zou vervolgens in zes verschillende productie-runs gebouwd worden tot 1998.

 

Buick Skylark convertible 1953

Buick Skylark convertible uit 1953

 

Eerste generatie

De eerste generatie Skylark kwam met een uniek ontwerp van de deur en had lagere zitplaatsen en top in vergelijking met de Roadmaster, daarnaast kreeg deze versie een 5,3 liter Nailhead V8 motor. In 1954 kregen de auto’s een flinke restyling in de vorm van een nieuw ontworpen body, nieuwe achterlichten en langwerpige wieluitsparingen. De 1954 versie kreeg ook een geheel nieuw chassis.

 

Buick Skylark convertible interieur 1953

Interieur van de Buick Skylark convertible uit 1953

 

Tweede generatie

In 1961 kwam de Buick Special op de markt als tweedeurs sedan, ook wel als coupé bestempeld. De naam Skylark verscheen als een submodel in de lineup van deze Special als de Buick Special Skylark en had unieke Skylark emblemen, achterlicht behuizingen, lagere stootlijsten, turbine wieldoppen en een vinyl dak. Daarnaast had het model een pluche all-vinyl interieur met optionele kuipstoelen.

 

Buick Skylark 1962

Buick Skylark uit 1962

 

De basis 1961 Buick Special kwam standaard met een 3,5 liter V8-motor dat 155 PK leverde. De 1961 Buick Special Skylark kwam standaard met een versie van dezelfde motor dat door een andere compressieverhouding 185 PK uit het blok perste. In 1962 werd de Buick Skylark werd een zelfstandig model en viel niet langer onder de special-lijn. Er kwam een tweedeurs cabriolet coupé en een tweedeurs hardtop wat uniek was voor de Skylark. Het getunede V8 blok leverde 190 pk.

 

Derde generatie

De aangeklede Speciale in de vorm van de Skylark verkocht goed genoeg om zijn eigen naam te behouden. De nieuwe versie kreeg een nieuw midsize chassis wat gedeeld zou gaan worden met de Speciale, de Oldsmobile F-85, de Chevrolet Chevelle en de Pontiac Tempest.

 

Buick Skylark 1964

Buick Skylark uit 1964

 

De standaard Skylark motor werd een gietijzeren V6 die 155 PK leverde. Deze motor werd geïntroduceerd in 1964 en was vergelijkbaar met de eerdere V6 van het 1962 model. Deze motor was eigenlijk een Buick V8 motor, maar het blok werd gegoten met twee cilinders minder. De andere optie was een V8 die 210 PK leverde. En er was ook nog een optionele V8 versie van de Buick motor met 250 PK.

 

Buick Skylark gran sport convertible 1965

Buick Skylark Gran Sport convertible uit 1965

 

Naast de tweedeurs cabriolet en hardtop coupé body-stijlen, kwam er ook een vierdeurs sedan beschikbaar. De Skylark uit 1964 en 1965 was beschikbaar in een coupé hardtop tweedeurs versie. Geïnspireerd door het verkoopsucces van de 1964 Pontiac Tempest, LeMans en GTO kwam er de Skylark Gran Sport in 1965 beschikbaar in coupé, hardtop of convertible versie. De Gran Sport had een Buick 4 liter V8-motor die 325 PK produceerde. Andere Gran Sport features waren uniek Gran Sport badging , een zware radiator en dubbele een uitlaat.

 

Buick Skylark gran sport interieur 1965

Interieur van de Buick Skylark Gran Sport uit 1965

 

Vierde generatie

Het 1968 model jaar was een belangrijke verandering voor de Buick Skylark. Het model had nog altijd hetzelfde chassis maar de auto kreeg, net al alle andere middelgrote GM modellen nieuw plaatwerk wat voortkwam uit nieuwe veiligheidsregels vanuit de overheid die inzittenden beter moesten beschermen.

 

De Gran Sport, wat eerder een optie pakket was op de Skylark, werd een aparte serie. De basis Skylark was verkrijgbaar als twee-deurs hardtop coupé of als een vierdeurs sedan. De nieuwe Skylark Custom kwam als een tweedeurs cabriolet coupé, tweedeurs hardtop coupé, vierdeurs hardtop sedan of vierdeurs sedan. Optioneel op de Skylark en standaard op de Skylark Custom was een nieuwe 3,5 liter 230 PK sterke V8-motor. Deze motor was gebaseerd op de vorige 3 liter en 3,4 liter V8-motoren.

 

Voor 1970, kregen de middelgrote en kleine Buicks wederom nieuw plaatwerk. De Skylark werd de entry-level Buick verkrijgbaar in twee- en vierdeurs sedans met de 250 cubic inch zescilinder lijnmotor als standaard krachtbron en de 350 cubic inch V8 met 260 PK als optionele sterkere krachtbron. Interessant is dat de tweedeurs modellen dezelfde daklijn hadden als de 1970 Chevelle, in tegenstelling tot de Pontiac LeMans en Oldsmobile Cutlass, die een andere daklijn kregen. De tweedeurs sedan body was uniek voor Buick, het model had dezelfde swoopy daklijn als de hardtop, maar met een brede b-stijl.

 

In 1971 was de basis Skylark alleen beschikbaar met de 145 PK sterke inline zescilinder als gevolg van emissiebeperkende voorzieningen. De Skylark 350 had een V8 motor die slechts 230 PK leverde . Het was nu beschikbaar als een twee-deurs sedan in aanvulling op de vorige twee – deurs hardtop coupe en vierdeurs sedan. In 1972 werd de middelgrote Buick Skylark voor het laatst geproduceerd.
In 1973 zou de Skylark vervangen worden door de Buick Century.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant