AMC Eagle

De AMC Eagle is een compacte vierwielaangedreven personenauto die werd gebouwd door AMC tussen 1979 en 1987. Met de Eagle lijn startte AMC eigenlijk een nieuwe categorie van ‘sport-utility’ voertuigen. De Eagle kwam als coupe, sedan en stationwagen op de markt.

 

AMC Eagle uit 1982

AMC Eagle uit 1982

 

Het model was de enige vierwiel-aangedreven personenauto in de VS op het moment dat deze op de markt kwam. Het was een betaalbare en comfortabele auto met een goede handling, gecombineerd met superieure tractie bij licht off-road gebruik.

 

AMC Eagle

AMC Eagle

 

AMC Eagle interieur

Interieur van de AMC Eagle.

 

AMC Eagle cabrio: Sundancer

In 1980 sloot AMC een overeenkomst met de Griffith Company om een cabrio te ontwikkelen. De auto kwam in 1981 en 1982 op de markt als de Sundancer. De unibody van het model werd versterkt met een stalen targa rollbar. Het voorste deel van het dak was een uitneembare lichtgewicht glasvezel paneel, terwijl het achterste gedeelte van polyvinyl materiaal was kon worden neergeklapt.

 

AMC sundancer

AMC Sundancer

 

De conversie naar een Sundance werd uitgevoerd door Griffith. Dit bedrijf was oorspronkelijk opgericht om raceauto’s gebaseerd op het Engelse TVR te bouwen. Het bedrijf was ook verantwoordelijk voor de soortgelijke ‘Sunchaser’ aanpassing op de Toyota Celica cabriolet.

 
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant