AMC Javelin

De AMC Javelin is een zogenaamde ‘pony car’ die werd gebouwd door de American Motors Corporation tussen 1967 en 1974 in twee generaties, modeljaren 1968-1970 (met een aparte vormgeving in 1970) en 1971-1974. De sportieve auto kwam alleen als tweedeurs hardtop (zonder B-stijl) body stijl en was beschikbaar in zuinige versies of als high-performance muscle car.

 

AMC Javelin 1971

AMC Javelin uit 1971.

 

De nieuwe Javelin had meer interieurruimte en bagageruimte dan de meeste van zijn concurrenten uit zijn tijd. Alle Javelins kwam met dunne kuipstoelen en een volledig tapijt op de vloer, terwijl het SST-model extra uitstraling en comfort items had zoasl een rugleuning van de voorzetels die horizontaal kon, imitatie-houten deurpaneelbekleding en een sportstuur. De Javelin instrumenten en controlelampjes werden diep in een paneel geplaatst en de rest van het dashboard werd stond ook onder een hoek naar de bestuurder toe.

 

De voorkant van de auto had wat AMC een zogenaamde “twin-venturi” look noemde met een verzonken honingraat grille en aan de buitenzijde gemonteerde koplampen met bijpassende knipperlichten die werden geplaatst in de bumper. De motor had een paar imitatie-luchtinlaten en de voorruit stond onder een hoe van 59 graden voor een extra sportief beeld.

 

Zowel het basis model als het premium SST model was alleen leverbaar als een tweedeurs hardtop. Standaard motoren waren 3,8 liter zes-cilinder lijnmotor of een 4,8 liter V8. Optioneel was een 5,6 liter V8. Met de standaard zescilinder lijnmotor haalde de Javelin 130 km/u terwijl die met 4,8 liter V8 een topsnelheid haalde va 161 km/u. De 5,6 liter AMC V8 kwam met een Go-package met schijfremmen voor, zware vering, dubbele uitlaten met verchroomde einden, wide body-side strepen en verchroomde “Magnum 500” vormgegeven wielen. Een 343 Go Pac Javelin ging in 8 seconden naar de 100 km/u en haalde een topsnelheid van 193 km/u. Medio 1968 kwam er ook een versie met een AMX 390 6,4 liter motor in het “Go-pakket”. Dit blok leverde 315 PK.

 

AMC Javelin

AMC Javelin.

 

De auto was langer en ruimer dan de Ford Mustang, Chevrolet Camaro en de Plymouth Barracuda en zijn vorm werd beschreven als “spannend en mooi”. De totale productie voor het 1968 model jaar was 55.125.

 

AMC Javelin motor

AMC Javelin motor.

 

In het tweede modeljaar kreeg het model kleine veranderingen waaronder een herziene striping, een gewijzigde grille met het oog van het embleem van een stier en trim upgrades. Een optionele side-stripe pakket bestond uit een C-vormige vorm die begon achter de voorste wielkasten. De optionele (standaard met het “Go-pakket”) vijfspaaks Magnum 500 stalen wielen kwam nu met een RVS sierring. Het interieur kreeg nieuwe deurpanelen en beter tapijt. De toerenteller had nu hetzelfde ontwerp als de snelheidsmeter en latere modellen kregen een kap over de stuurkolom direct voor de bestuurder.

 

Het “Mod Javelin” Pakket werd halverwege het jaar geïntroduceerd in 1969 en omvatte onder andere een op het dak gemonteerde “Craig Breedlove” spoiler twee geblindeerde gesimuleerd luchtinlaten op de motorkap. Optionele kwamen er lakkkleuren beschikbaar in neon briljant blauw, oranje of groen. Deze optionele kleuren waren beschikbaar op alle Javelins via 1970. Productie totaal voor het 1969 model jaar was 40.675.

 

Het model won de Trans-Am race series met AMC sponsoring in 1971 en 1972, en onafhankelijk in 1976. De tweede generatie AMX versie was de eerste pony car die gebruikt zou worden als een normale snelweg patrouille politie-auto door een Amerikaanse politie.

 

AMC Javelin interieur

interieur.

 

https://www.youtube.com/watch?v=e6kWyw_DIdAAlabama politie muscle cars AMC stijl.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant