AMC Marlin

De AMC Rambler Marlin was een tweedeurs middelgrote fastback auto die in de Verenigde Staten werd gebouwd door de American Motors Corporation tussen 1965 en 1967. Een belangrijk model voor het bedrijf dat werd gepositioneerd als een persoonlijke luxe auto. In ’65 werd de auto op de markt gebracht als de ‘Rambler Marlin’. Voor 1966 werd het model gewoon de ‘Marlin’ genoemd en in 1967 de ‘AMC Marlin’. Het fastback-dakontwerp was gebaseerd op de compacte Rambler American.

 

https://www.youtube.com/watch?v=OB97MlypXlwAMC Marlin commercial uit 1965.

 

Begin jaren zestig floreerde de Amerikaanse economie en dat merkte de consument in zijn portemonnaie en de Amerikaanse auto-markt groeide mee. Waar eerder de nadruk lag op compacte, zuinige auto’s, kwamen er nu grotere, meer prestigieuze en luxueuze modellen op de markt. Dit was bij American Motor Company niet anders en zij wilden de concurrentie aangaan met de “Grote Drie” (General Motors, Ford en Chrysler) door de AMC modellijnen uit te breiden in extra marktsegmenten. Een sportief, ruim, 6-passagiers sedan zou een unieke niche in de markt te bezetten. Het was de bedoeling dat de nieuwe auto een opvallend, low-volume model zou worden en de Marlin werd een combinatie van comfort en ruimte.

 

Aanvankelijk werd een sportieve op de jeugd gerichte auto ontwikkeld in de vorm van een vierzits fastback ontwerpstudie. Dit was de Rambler Tarpon, gebouwd op het compacte Rambler American platform. De AMC V8-motor zou echter niet passen in het relatief kleine Rambler chassis; Ook de nieuwe “GEN-II” V8 ontwerpen waren nog in ontwikkeling, en marktonderzoek toonde aan dat een zes-cilinder motor alleen niet zou voldoen voor potentiële klanten. Uiteindelijk werd besloten om een nieuw fastback model op basis van de Rambler Classic te bouwen. Het werd een grote, ruime en luxueuze fastback waarin een aantal design kenmerken van de Tarpon showauto waren opgenomen: de Marlin.

 

AMC rambler marlin 1965

AMC Rambler Marlin uit 1965.

 

AMC rambler marlin interieur 1965

Interieur van een ’65 exemplaar.

 

Eerste generatie uit 1965

De Marlin werd officieel aangekondigd op 10 februari 1965 en onthuld in de Rambler dealer showrooms op 19 maart. De Marlin advertenties stonden in 2400 kranten op de lanceringsdag en er ging een flinke berg persberichten de deur uit om de komst van het model groots aan te kondigen. Dit stond in schril contrast met de kleinere Barracuda en Mustang Fastbacks die een jaar eerder waren gelanceerd.

 

Tweede generatie uit 1966

De Rambler Marlin werd bekend als de AMC Marlin in modeljaar 1966. Alle verwijzingen naar de historische Rambler merknaam verdwenen uit de promotiematerialen. Dit was onderdeel van de aanscherping van de corporate identity van AMC waarbij de grotere auto-lijnen werden gescheiden van de compactere modellen zoals de Rambler. Het model onderging kleine designaanpassingen en kreeg een opvallende elektronische toerenteller bovenop het dashboard.

 

AMC Marlin 1966

Marlin uit 1966.

 

Dit jaar zag ook de introductie van de fastback Dodge Charger, een afgeleide van de intermediaire-sized Dodge Coronet, en een sportief model dat direct moest concurreren met de Marlin. De Charger en de Marlin waren ongewone en opvallende modellen in hun eigen klasse. General Motors en Ford kwamen ook al snel met modellen die de concurrentie met de Charger en de Marlin moesten aangaan.

 

AMC bood keuze uit een een vloer of op de middenconsole gemonteerde 4-versnellingsbak en een de toerenteller verhuisde naar een plek in het dashboard. Ondanks deze veranderingen, daalde de verkoop naar 4547 exemplaren in 1966. De versie met de 287 cu in 4,7 liter twee-barrel V8 motor deed de sprint van 0 naar 100 km/u in 11,7 seconden. De standaard trommelremmen werden bekritiseerd als ontoereikend en dus kregen de optionele schijfremmen de voorkeur.

 

Derde generatie uit 1967

De laatste generatie van de Marlin was groter en duurder. Het model werd nu gebouwd op AMC’s volledig herontworpen 118 inc (2997 mm) wielbasis van het AMC Ambassador chassis. De Marlin kreeg meer beenruimte achterin, maar was ook breder wat resulteerde in meer binnenruimte en zo’n 159 kg aan extra gewicht. Het Ambassador-chassis gaf ook ruimte voor een langere motorkap die beter in verhouding was met de fastback achterkant. Daarnaast kreeg de body een minder hoekig uiterlijk. Er liep een heldere sierstrip vanaf de deuropening naar de achterbumper en het model kreeg verticaal gestapelde dubbele koplampen en een geheel nieuwe verzonken aluminium grille met horizontale balken die naar voren bogen in het midden. Het belangrijkste kenmerk van deze versie was de fastback daklijn met stijlvolle elliptische C-stijlen die eindigden tussen twee gedrongen, ronde vinnen. De nieuwe achterlichten waren vergelijkbaar met die van de eerste generatie.

 

AMC Marlin 1967

AMC Marlin uit 1967.

 

Er kwam met de laatste versie een nieuwe familie van V8-motoren beschikbaar. De zescilinder was nog steeds verkrijgbaar, maar werd zelden besteld. De basis V8 was de 4,8 liter met een dubbele carburateur met daarnaast een 5,6 liter V8 die 280 PK leverde. De sprint naar de 100 km/u ging in 9,6 seconden, vergelijkbaar met een Dodge Charger met een 6,3 liter motor.

 

De verkoopaantallen van de vernieuwde Marlin daalden tot 2545 exemplaren. Dit was mede een gevolg van de afnemende vertrouwen van de consument in de financiële gezondheid van de autobouwer en de verschuiving van AMC naar concurrerende segementen waar de ‘Grote Drie’ heer en meester waren. De productie van de Marlin werd eind 1967 stopgezet.

 

AMC Marlin klokken 1967

 

https://www.youtube.com/watch?v=71hzZ5CvCxo1967 Marlin.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant