MENU

Verwaarloosd en mishandeld

Zondag 4 december 2016 om 23:11 door Frank Schippers

De titel klinkt als een bericht over een achtergelaten hond met jonge puppies of een nestje kittens die aan hun lot zijn overgelaten. Het enige dat nog ontbreekt is het rekeningnummer voor uw gift. Maar nee, het gaat niet over levende wezens maar over klassieke auto’s. En dan in het bijzonder de – voor ons vaak onbegrijpelijk – verwaarloosde exemplaren. Want laten we wel wezen, waarom laat je het zover komen? Natuurlijk zijn er de exemplaren waar niemand nog weet van had en als die dan gevonden worden, dan is het niet zo gek dat ze er slecht aan toe zijn. Maar hoe vaak zie je niet compleet verwaarloosde exemplaren gewoon in een schuur bij een huis waar mensen wonen of op een openbare plek?

 

neglected volkswagen t1 bus

 

Waarom is er dan toch al die jaren niets aan gedaan om het roestmonster, regen, de familie Muis en schimmels en andere narigheid buiten de deur te houden? Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met het feit dat veel mensen geen idee hadden dat er iets van waarde in die schuur stond en het daarom maar zo hebben gelaten. Een andere reden kunnen wij namelijk niet echt bedenken en hoeveel moeite is het om een auto even op blokken te zetten en er in ieder geval een deken of zeil overheen te gooien.

 

Helaas worden heel veel oldtimers weggezet zonder enige vorm van bescherming en zien we online keer op keer foto’s voorbij komen waarbij de tranen je bijna in de ogen springen. De meest bizarre ontdekking van de laatste jaren is zonder twijfel de Baillon-collectie die in 2014 het nieuws haalde. Maar even struinen op eBay en je komt ook daar van alles tegen dat al jaren lang geen TLC van een eigenaar gevoeld heeft.

 

verwaarloosd_datsun240z

 

verwaarloosd_ferrari

 

Het fenomeen barn find is zo populair dat er talloze filmpjes op Youtube staan van verlaten en gevonden oldtimers en natuurlijk zijn er de succesvolle – Chasin’ Classic Cars – en minder succesvolle TV-series op onder andere Discovery Channel waar de meest exotische klassiekers op de meest bizarre locaties worden gevonden.

 

Eén ding is zeker: deze vergeten oldtimers blijven een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op een grote groep liefhebbers. Daar is inmiddels de groep van beleggers bijgekomen aangezien oldtimers al jaren lang een interessante belegging blijken te kunnen zijn. Wij kunnen alleen maar hopen dat zoveel mogelijk oldtimers bewaard blijven voor volgende generaties of dit nu door de redding van een liefhebber of een belegger is, is ons om het even. Als ze over 50 jaar dan ook de weg nog op mogen dan valt er soms nog een wat moois te zien tussen al die zelf rijdende geluidloze groene elektrische bolides. Of vinden we tegen die tijd ook de eerste milieuvriendelijke Tesla’s ergens in een bos overwoekerd door groene klimop?

 

verwaarloosd_pontiac

 

verwaarloosd_porsche_356b


Ook interessant

Reactie op “Verwaarloosd en mishandeld”

 1. Geert DEHOUX says:

  We leven nu eenmaal in een krankzinnige wereld waarin slechts weinigen respect hebben voor zaken die indertijd zeer waardevol waren.
  Hoeveel schilderijen, boeken, familiefoto’s e.a. worden er dagelijks weggegooid in containerparken ?
  Wie heeft er nog trouwfoto’s van zijn ouders, laat staan groot- of overgrootouders ?
  Wie kent de namen van deze laatsten ?
  Zo ook met auto’s: eens het kostbare bezit van een heel gezin, nu wegrottend in modder.
  Arme wereld!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*