AMC Ambassador

De Ambassador was de top-of-the-line auto geproduceerd door de American Motors Corporation (AMC) van 1958 tot 1974. De auto stond bekend als de AMC Ambassador, de Ambassador V8 door Rambler en de Rambler Ambassador op verschillende momenten tijdens de productie. In de productieperiode kwamen er maar liefst acht generaties voorbij.

 

Eerste generatie Ambassador

In 1958, werd de auto uitgerust met een V8 met 270 PK. Het model was beschikbaar in een uniek body: een stijlloze hardtop Cross Country stationwagon. De 1958 versie had een luxe uitrusting en kwam een elektrische klok, twee voor en achter asbakken, traditionele Nash “deep coil” vering voor en achter, luxe bekleding, een deelbare achterbank en voorstoelen die naar beneden gevouwen konden worden tot een bed.

 

AMC ambassador 1958

Ramler uit 1958.

 

Tweede generatie

In 1960 kreeg de model lineup een volledig nieuw ontwerp met van de grille tot aan de achterlichten. Opvallend waren de lagere vinnen aan de achterzijde en de rond lopende voorruit. Het resultaat was een model dat fris en nieuw oogde ten opzichte van het vorige model.

 

AMC ambassador 1960

AMC Rambler uit 1960 met de gekantelde vinnen.

 

AMC ambassador 1961

Model uit 1961 met onder andere een rondere voorruit.

 

Derde generatie

Tegen 1962 zat het chassis van de auto in zijn vijfde seizoen op de markt. De verkoop liep nog altijd prima met de Rambler als derde merk achter Chevrolet en Ford, maar het management van AMC werkte aan een revolutionair en prijzig debuut voor het 1963 model jaar.

 

De 1962 Ambassador kreeg een nieuwe voorkant die zeer vergelijkbaar met de 1961-1962 Classic was en nieuwe rechthoekige achterlichten aan de uiteinden van nieuw ontworpen achterspatborden, die hun vinnen geheel verloren. Deze versie had eveneens een luxe interieur.

 

Vierde generatie

De 1963 versie werd ontworpen door Edmund Anderson en Richard Teague. De vorm was veel strakker, waarbij bijna alle onderdelen uitwisselbaar waren tussen met de nieuwe Classic. Alle werden opgetrokken uit een geperst geheel in plaats van een losse body op een los chassis. Dit resulteerde in een extreem stijf model, met betere pasvorm van de deuren in frames, productiekostenbesparingen en minder lawaai, trillingen, rammeltjes en meer comfort. Deze “uniside”-structuur was superieur aan de conventionele productiemethoden waarbij meerdere kleinere stukken aan elkaar werden gelast.

 

Dure nieuwe upgrades waren onder andere de gebogen zijruiten en drukknop deurgrepen maar deze aanpassingen droegen wel bij aan een elegante en moderne Mercedes-achtige styling van de nieuwe Ramblers. Over de voorkant waren de meningen verdeeld en door sommigen werd deze afgedaan als een scheerapparaat-ontwerp.

 

AMC Ambassador

AMC ambassador.

 

AMC ambassador

interieur van de AMC ambassador.

 

1969 AMC Ambassador SST 343.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant