MENU

TVR

TVR is een Brits automerk dat in 1947 werd opgericht door Trevor Wilkinson. TVR staat voor uiterst krachtige motoren die werden vastgeschroefd aan belachelijk lichte en geweldig ontworpen koolstofvezel bodies. TVR was in veel gevallen de uitzondering op de regels van de Britse auto-industrie en dat was precies wat Trevor in gedachten had toen hij zijn bedrijf begon.

 

The history of TVR in 4 cars

 

TVR Grantura Mark II

TVR Grantura Mark II.

 

Geschiedenis van TVR

Eigenlijk is TVR is afgeleid van zijn naam, Trevor, en was aanvankelijk opgezet om auto’s te repareren en te verkopen, maar nadat Wilkinson zijn eerste auto had gebouwd op basis van een Alvis Firebird, kreeg hij de smaak te pakken en besloot hij samen met Jack Pritchard om sportauto’s te gaan bouwen.

 

In het begin gebruikten ze bestaande motoren van BMC of Ford die ze combineerden met zelf ontworpen stalen frames met glasvezel bodies. De eerste officiële TVR model was de Mk 1 uit 1954, die later de Grantura zou gaan heten. In het begin werden de auto’s als kit geleverd om zo wetgeving te omzeilen maar later ging TVR toch over tot het volledig afbouwen van haar modellen.

 

De oorspronkelijke eigenaren, Pritchard en Wilkinson, verlieten het bedrijf in 1962 om een nieuwe onderneming te starten en TVR ging een chaotische periode tegemoet. Het bedrijf kwam sterk terug met de TVR Griffith die deze naam kreeg door de Amerikaanse auto-dealer Jack Griffith. Het leek hem een goed idee om de krachtige AC Cobra V8-motor in zijn TVR Grantura te lepelen en dit bleek een zeer succesvolle actie voor TVR te zijn.

 

In 1965 kreeg deBritse autobouwer een nieuwe groot-aandeelhouder: Martin Lilley. Hij besloot om een hoger niveau van afwerking op de TVR-modellen toe te passen. Onder zijn leiding kwam het eerste model in de Toscan serie de fabriek uit. De andere nieuwe auto die hij creëerde was de 1968 Vixen, op basis van de inmiddels gedateerde Grantura. Met deze nieuwe modellen streefde het merk naar een verbetering van de prestaties en introduceerde de M-serie chassis die een grote hit zouden worden in de Verenigde Staten.

 

In de jaren tachtig kwam Peter Wheeler aan het roer te staan bij het Britse merk en hij introduceerde de turbo-chargers op de motoren die bij Rover vandaan kwamen. Ondanks alle aanpassingen bleek de V8 van Rover niet te voldoen en in de jaren ’90 kwam TVR met zijn eigen model motor: de AJP8. Ook de ontwerpen van de bodies zouden onder leiding van Wheeler flinke aanpassingen ondergaan.

 

Het bedrijf was lange tijd gevestigd in Blackpool. In juli 2004 werd het merk opgekocht door de Russische bankierszoon Nikolai Smolenski. In 2006 werd bekend dat deze er over dacht om de productie in Engeland te stoppen. Eind 2006 ging het merk in surseance van betaling; begin 2007 werd het merk weer teruggekocht door Smolenski. Nieuwe, beloofde modellen bleven uit, maar ook plannen om bestaande TVR’s te converteren naar elektrisch- en dieselaangedreven versies bleven onuitgevoerd. Smolenski wilde de merknaam gaan gebruiken voor windmolens. Sinds juni 2008 worden er geen nieuwe TVR’s meer gemaakt.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant