MENU

AMC

American Motors Corporation of AMC was een Amerikaanse autoconstructeur die in 1954 werd gevormd door de fusie van Nash-Kelvinator en Hudson Motor Car. Destijds was dat, met 198 miljoen Amerikaanse dollars, de grootste Amerikaanse fusie ooit. Op 2 maart 1987 werd AMC door Chrysler opgekocht waarna de merknaam verdween. American Motors wordt herinnerd als de laatste American Independant (Amerikaanse onafhankelijke) die niet opkon tegen de Grote 3 (General Motors, Ford, en Chrysler).

 

Geschiedenis van AMC

De geschiedenis van Nash begon in 1897 toen Thomas B. Jeffery zijn eerste prototype bouwde. Drie jaar later kocht hij de voormalige Sterlin- fietsenfabriek in Kenosha (Wisconsin) waar hij begon met de productie van zijn automerk Rambler. Na het overlijden van Jeffery in 1910 nam zijn zoon Charles T. Jeffery het bedrijf over. In 1914 veranderde hij de merknaam van de auto’s in Jeffery ter ere van zijn vader. Twee jaar later nam Charles W. Nash de zaak over onder de nieuwe naam Nash Motors Company.

 

Jaren vijftig

In 1954 fuseerde Nash Motors met Hudson tot AMC. Ook Kelvinator Appliance ging mee op in de fusie. De architect deze constructie, George Mason, was ervan overtuigd dat onafhankelijke Amerikaanse autoconstructeurs enkel zouden kunnen blijven bestaan als ze samen opgingen in één grote autogigant. Op die manier konden ze als een gelijke concurreren met GM, Ford en Chrysler. De bedoeling was dat de merken Studebaker en Packard niet veel later ook zouden instappen. Packard nam in 1954, volgens plan, Studebaker over en werkte samen met American Motors. Door een geschil over een contract stopte die samenwerking in 1956 en de laatste fusie, tussen AMC en Studebaker-Packard heeft hierdoor nooit plaatsgevonden.

 

AMC Rambler 1956

 

Vanaf 1955 werden de producten van Nash en Hudson gezamenlijk gepromoot en verkocht. De goed lopende Rambler werd met beide emblemen verkocht en vormde later de ruggengraat van het bedrijf. In 1958 liet AMC de merknamen Nash en Hudson vallen en werd Rambler een volwaardig merk. Enkel de Nash Metropolitan, die in Groot-Brittannië werd gebouwd, bleef nog tot 1962 bestaan.

 

Jaren zestig

Om de productlijn uit te breiden kwam AMC met iets nieuws dat meestal weinig succes oogstte.Ze lanceerden de oude Nash Rambler uit 1955 opnieuw als de Rambler American met slechts minimale aanpassingen. De bedrijfsleiders wilden toen de naam Rambler vervangen door een naam die de identiteit van het bedrijf beter zou weerspiegelen. Het vervangen van een sterke merknaam door een onbekende nieuw naam was altijd tricky en ook voor AMC betekende dit een flinke tik die ze nooit goed hebben verwerkt.

 

De modellen Marlin en Ambassador kregen in 1966 het opschrift American Motors, en in 1967 werd dit zelfs verkort tot AM. Een jaar later werden ze als AMC’s verkocht en kort daarna verdween de naam Rambler helemaal uit de Verenigde Staten. Maar in het buitenland werd de naam nog wel gebruikt, als laatste in Mexico in 1983.

 

De productlijn bestond in de jaren zestig uit veelal onopvallende modellen. In de nooit-aflatende strijd om bij de grote drie te willen horen, ontwikkelde men puur conventionele wagens qua stijl en techniek. Uitzonderingen op deze regel waren de AMX en de Javelin die wel een zekere bijzonderheid hadden. De verkoop ging in de jaren zestig echter prima en het bedrijf floreerde. Het merk behaalde zelfs twee keer een derde plaats bij de bestsellers en de hele lijn werd een keer Auto van het Jaar.

 

Jaren zeventig

Met het vlot verdiende geld uit de jaren zestig nam AMC in 1970 Kaiser-Jeep over van Kaiser Industries. De militaire en speciale productlijnen die Jeep had werden in de American Motors General Products Division ondergebracht, later AM General.

 

AMC Javelin AMX 401 1971

AMC Javelin

 

de jaren zeventig met de recessie begonnen verder veelbelovend voor AMC, mede door de reputatie van functionele auto’s, maar het tij keerde snel. De AMC Gremlin werd gelanceerd. Dat was een van de eerste Amerikaanse kleine wagens. Het model was net als de AMC Hornet erg succesvol en overtuigde AMC om nieuwe producten te blijven ontwikkelen. In 1971 kwam de AMC Matador uit. De verkoopcijfers van dat model voldeden nooit aan de verwachtingen en in 1978 liet men het vallen. Men weet niet precies hoeveel, maar AMC heeft veel geld verloren aan dit model. Dit mede omdat de Matador nauwelijks componenten deelde met andere modellen.

 

In 1975 introduceerde AMC de bijzonder AMC Pacer. Een compacte wagen maar wel met de breedte van een luxewagen. De bedoeling was dan ook om een kleine auto op de markt te brengen met hetzelfde comfort als een grote. Het brandstofverbruik was echter stevig en na 2 jaar flopte het model. Omdat de Pacer bijna geen gedeelde onderdelen bevatte was de prijs per gebouwde auto hoog. Door deze gebeurtenissen bracht de Pacer AMC dicht bij een faillissement en in 1980 werd de productie van dit model gestaakt.

 

AMC Pacer

De Pacer bleek een rampzalig ontwerp voor AMC. Wij vinden het design fantastisch!

 

AMC in de jaren tachtig

Na de Pacer stond AMC op de rand van de afgrond. Een volledig nieuwe serie luxe wagens die al op stapel stond, werd geannuleerd en de oude Hornet werd geface-lift en kreeg in 1979 de naam AMC Concord. De Gremlin onderging dezelfde oefening en kwam op de markt als de AMC Spirit.

 

Deze herlanceringen bleken slechts een doekje voor het bloeden. AMC had dringend nieuwe en moderne producten nodig maar zonder kapitaal was dat onbegonnen werk en dus werd er gekeken naar buitenlandse investeerders. Redding werd gevonden bij de Franse constructeur Renault die zich voor 5% inkocht in AMC en het bedrijf 135 miljoen Amerikaanse dollars leende. In ruil hiervoor importeerde en distribueerde AMC Renaults in Noord-Amerika. Bovendien zou AMC een nieuwe moderne lijn van Renaults gaan bouwen in de Verenigde Staten. In 1983 resulteerde deze samenwerking in de Renault Alliance, een compacte sedan. Een bijna identieke coupe-versie werd verkocht onder de naam Renault Encore. Maar het bleef kwakkelen met AMC en Renault verhoogde haar aandeel in het bedrijf. In 1983 had Renault 49% van de aandelen van AMC in handen. Vanaf datzelfde jaar leverde AMC nog maar één model: de revolutionaire AMC Eagle. Het bedrijf legde zich verder toe op de ontwikkeling van Renault en Jeep. De Eagle, die bekendstaat als een van de eerste crossover SUVs, was de eerste auto die een permanente vier-wiel aandrijving had. De eerst jaren verkocht het model goed maar daarna ging dit hard achteruit. De Eagle station wagon werd nog tot 1988 gebouwd.

 

Jeep had baat bij de samenwerking met Renault. De nieuwe Jeep Cherokee en Jeep Wagoneer bevatten Renault-onderdelen en verkochten prima.

 

De ondergang van AMC

De winstgevende divisie AM General moest door Renaults grote participatie verkocht worden. De Amerikaanse overheid stond immers niet toe dat een buitenlandse overheid een significant deel van een belangrijke defensieleverancier bezat, en Renault was deels eigendom van de Franse staat.

 

Renault had op financieel vlak inmiddels haar eigen problemen in thuisland Frankrlijk. De zware investeringen in de Verenigde Staten eisten besparingen in het thuisland. Verschillende Franse fabrieken werden zelfs gesloten en er vielen vele ontslagen. Het verhaal gaat dat dit het motief was voor de moord op de directeur-generaal van Renault in 1986. Diens opvolger herstelde de financiële positie en de relatie met de werknemers en verkocht AMC uiteindelijk aan Chrysler. Die verkoop had een ironische noot: net op dat moment was de automobiel-pers erg opgetogen over de geplande lijn voor 1988 van Renaults en Jeeps. Er werd zelfs gespeculeerd dat AMC er met die lijn terug bovenop kon komen maar voor AMC was dit dus te laat.

 

Jaren negentig

Chrysler introduceerde het nieuwe automerk Eagle ter vervanging van AMC maar dit merk flopte en verdween in 1998. Jeep overleefde wel, dankzij de grote vraag naar SUV’s in de jaren negentig. De geplande Renault Medallion werd de Eagle Medallion. De Summit, een conceptwagen van Renault/AMC, ging naar Mitsubishi. De Renault Premier, die gezamenlijk door Renault en AMC was ontwikkeld, werd verkocht onder de naam Eagle Premier. Dit model werd tevens de ruggengraat van Chryslers aanbod in de jaren negentig.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant